Ομορφα λόγια, όμορφα καίγονται

H γνώμη της "Η"

, Ημερησία, 08/02/2014

Η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ριζική φορολογική μεταρρύθμιση με στόχο την απλοποίηση του συστήματος, τον εξορθολογισμό των προστίμων, την αναδιοργάνωση του εισπρακτικού μηχανισμού και πλέγμα μέτρων για τον δραστικό περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ριζική φορολογική μεταρρύθμιση με στόχο την απλοποίηση του συστήματος, τον εξορθολογισμό των προστίμων, την αναδιοργάνωση του εισπρακτικού μηχανισμού και πλέγμα μέτρων για τον δραστικό περιορισμό της φοροδιαφυγής. Ταυτόχρονα δε, σύμφωνα με τα όσα δήλωναν οι αρμόδιοι, θα γινόταν ανακατανομή των φορολογικών βαρών μέσα από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Η Ελλάδα θα αποκτούσε ένα συγκριτικά με το παρελθόν, κοινωνικά δίκαιο, αποτελεσματικό ως προς την συλλογή των εσόδων, σταθερό φορολογικό σύστημα, που θα διευκόλυνε τις επενδύσεις.

«Όμορφα χωριά, όμορφα καίγονται» ή αλλιώς μεγάλα λόγια χωρίς πρακτικό αντίκρισμα. Η διάσταση λόγων και έργων είναι δυστυχώς απόλυτη στο θέμα της φορολογίας.

Πολλές από τις αλλαγές, οι οποίες δεν αποτελούν σε καμιά περίπτωση μια ολοκληρωμένη ριζική μεταρρύθμιση, που προωθήθηκαν σταδιακά, αποδείχθηκαν αναποτελεσματικές, ανεφάρμοστες στην πράξη, ενώ συνολικά... αύξησαν την πολυπλοκότητα του φορολογικού συστήματος. Ακόμη και ο... συνταξιούχος είναι υποχρεωμένος πλέον να προσφεύγει στις έμμισθες υπηρεσίες λογιστή!..

Στο όνομα της πάταξης της φοροδιαφυγής θεσπίστηκαν μετά βαΐων και κλάδων, τον περασμένο Ιούλιο, εξοντωτικά, υπερβολικά υψηλά πρόστιμα για την μη έκδοση αποδείξεων. Στην πραγματικότητα, τα υψηλά πρόστιμα οδηγούν στη εφεύρεση νέων τρόπων φοροδιαφυγής, ενώ αυξάνουν τα προσδοκώμενα έσοδα μόνον στα χαρτιά...

Τώρα οι αρμόδιοι του υπουργείου Οικονομικών δηλώνουν ότι θα τροποποιήσουν τη νομοθεσία, θα μπει πλαφόν στο ύψος των προστίμων.

Καθιερώθηκε ο φόρος υπεραξίας ακινήτων. Ωστόσο από τις αρχές Ιανουαρίου, οπότε τέθηκε σε ισχύ «πάγωσε» ολοκληρωτικά η κτηματαγορά, καθώς ο νόμος είναι ανεφάρμοστος. Κανένας δεν μπορεί να υπολογίσει τον φόρο που προκύπτει μεταξύ της τιμής κτήσης και της τιμής πώλησης!.. Τώρα ο αρμόδιος υφυπουργός δηλώνει συνεχώς ότι ο νόμος θα αλλάξει. Το απόλυτο χάος επικράτησε με έναν άλλο φόρο, τον φόρο υπεραξίας στις μετοχές.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα δήθεν απλοποίησης, ανοησίας θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς, είναι το θέμα της κατάργησης του δελτίου αποστολής. Ενώ στον νόμο αυτό προβλέπεται ρητά, με τις εγκυκλίους που εκδόθηκαν δίνεται ριζικά αντίθετη ερμηνεία και επιβάλλουν... δικαιολογητικό έγγραφο για την αποστολή, παράδοση των μη τιμολογημένων αποθεμάτων!

Είναι απαράδεκτο να ψηφίζεται νόμος και μάλιστα φορολογικός, και να μην περιλαμβάνει ρητώς τη διαδικασία εφαρμογής του. Είναι επιεικώς απαράδεκτο να παραπέμπεται η «ερμηνεία» του σε εγκυκλίους που αλλάζουν κατά το δοκούν την ουσία του νόμου.

Και μέσα σε όλο αυτό το χάος προστίθεται και η ανεξήγητη στάση των βουλευτών, που μόλις το περασμένο καλοκαίρι είχαν υπερψήφισαν τα αυστηρά αυτά πρόστιμα.

Τώρα πρωτοστατούν στις αντιδράσεις υποστηρίζοντας μάλιστα ότι δεν ήξεραν τι ψήφιζαν πριν από μερικούς μήνες. Βέβαια, ο Τύπος είχε αναδείξει με πρωτοσέλιδα το καυτό αυτό θέμα, απλά τώρα έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στις εκλογές και απλώς επιτείνουν τη φορο-σύγχυση.

Θέμα

Οικονομική κρίση

Σύνολο καταγραφών: 996

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι