Άνοιγμα στην κυβερνησιμότητα με το μάτι στο εσωκομματικό ακροατήριο

Ομιλία και Συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 15/09/2014

Ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής και υπεύθυνος για την Οικονομική και Κοινωνική πολιτική της ΔΗΜΑΡ, μιλώντας στο ρδ/θμό ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ (εκπομπή Κ. Αρβανίτη) μεταξύ άλλων τόνισε:

«Εμείς, ως ΔΗΜΑΡ κάνουμε την κριτική μας στην ομιλία και συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα στη βάση του συνολικού πλαισίου των 12 Προγραμματικών σημείων για την Προοδευτική Πρόταση Διακυβέρνησης, που ήδη την έχουμε καταθέσει στον ΣΥΡΙΖΑ στον διάλογο, που έχουμε ανοίξει με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Διαπραγμάτευση του χρέους και μονομερείς ενέργειες

Σημειώνω, με ικανοποίηση, ότι ομιλούσε πλέον για ισχυρή εντολή διαπραγμάτευσης για το χρέος. Η ανάγκη της διαπραγμάτευσης έρχεται και επανέρχεται. Στις παρεμβάσεις του δεν υπήρχε αναφορά σε μονομερείς ενέργειες της μελλοντικής ελληνικής κυβέρνησης. Όλες όμως οι προτάσεις που παρουσιάζονται πάρα πέρα και αναφέρονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης, συγκροτούν εκ των πραγμάτων ένα σύνολο νομοθετικών παρεμβάσεων και ενεργειών, έστω και για τα αυτονόητα (αλλαγές σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, προγράμματα ανεργίας, συγκρότησης επενδυτικής τράπεζας), που θέτουν υπό αμφισβήτηση και πλήρη ανατροπή όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας έναντι της ΕΕ και των δανειστών. Αυτό είναι ένα μείζον ζήτημα που δεν μπορεί κανείς να μην το αντιμετωπίσει. Αυτό πρέπει να το δουν οι υπεύθυνοι του ΣΥΡΙΖΑ. Όταν μάλιστα έρχεται το ζήτημα των πόρων και της χρηματοδότησης που προβλέπεται να προκύψουν είτε απ΄ το παλιό ΕΣΠΑ ή το καινούριο ΣΕΣ για το 2014-20, τότε οι μονομερείς ενέργειες δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι θα τύχουν της έγκρισης και της χρηματοδότησης των κοινοτικών οργάνων.

Εκ των πραγμάτων τίθενται ζητήματα σχέσεων μεταξύ των δυο συμβαλλόμενων μερών. Για παράδειγμα, τα 3 δις για την συγκρότηση της Επενδυτικής τράπεζας τα οποία προβλέπεται να ληφθούν από τα 11δις που διαθέτει το ΤΧΣ, πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν είναι παρκαρισμένα στην ΤτΕ για να τα διαθέτουμε κατά το δοκούν. Υπάρχουν και οι συμβαλλόμενοι εταίροι.

Εμείς ως ΔΗΜΑΡ είμαστε έτοιμοι για ένα ανοικτό διάλογο εφ όλης της ύλης επί των προτάσεων, που έχουν πλέον τεθεί δημόσια. Και θα επανέλθουμε.

Για την αμοιβαιοποίηση μέρους του χρέους

Από τη θέση αυτή θα ήθελα να υπογραμμίσω θετικά την έστω και αργοπορημένη υιοθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ της θέσης, που εδώ και τέσσερα χρόνια σταθερά η ΔΗΜΑΡ παρουσιάζει για την αμοιβαιοποιήση ενός μέρους του χρέους των κρατών μελών, πρόκειται για το πάνω από το 60%( πρόβλεψη του Μάαστριχτ) του χρέους, για κοινή εγγύηση και διαχείριση από την ΕΚΤ και να το διαχειρίζεται. Αυτό είναι μέσα στη συλλογιστική του ΣΥΡΙΖΑ και είναι θετικό στοιχείο.

Για τη σχέση εκκλησίας και κράτους

Επισημαίνω το «στρογγύλευμα» της θέσης για τη σχέση κράτους – εκκλησίας. Και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ θα το καταλάβουν. Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για «τον αναγκαίο εξορθολογισμό των σχέσεων κράτους – εκκλησίας». Θυμίζω ο,τι λέγαμε και εμείς και ο ΣΥΡΙΖΑ, περί «διαχωρισμού κράτους και εκκλησίας».

Για τον θεσμικό και δημοκρατικό μετασχηματισμό του πολιτικού συστήματος


Ένα θέμα της θεσμικής και δημοκρατικής ανασυγκρότησης του κράτους δεν είναι μόνο ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και τα θέματα της αποκέντρωσης του κράτους. Υπάρχουν και αλλαγές που έχουν σχέση με το πολιτικό σύστημα που αφορούν τα θέματα που αναφέρονται στην κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, στην απλή αναλογική, στη μείωση του αριθμού των βουλευτών, στην αναδιάταξη των εκλογικών περιφερειών με κατάτμηση των μεγάλων. Δεν είναι δυνατόν να «περνούν» χωρίς να αναφέρονται ως βασικά στοιχεία ενός μεταχηματισμού του πολιτικού συστήματος.

Θέμα

Οικονομική κρίση

Σύνολο καταγραφών: 1001

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι