Ξεχασμένο ΟΧΙ!

Γιάννης Κακουλίδης, Real News, 26/10/2014

Η εθνική γιορτή, πέρα από παρελάσεις, δοξολογίες, επίσημες τελετές και μεγαλοστομίες, ίσως θα έπρεπε να περιλαμβάνει και μερικές δημόσιες αναφορές για τον καθοριστικό ρόλο ενός… ΟΧΙ στην πορεία των λαών.

Από μικρά παιδιά μάθαμε στα σχολεία που πήγαμε πως η 28η Οκτωβρίου είναι η ημέρα που τιμάμε την επέτειο του ΟΧΙ που ως λαός είπαμε σε κείνους που ζήτησαν να τους παραδώσουμε την πατρίδα και το βιο μας, τις αξίες και τον πολιτισμό μας, το παρόν και το μέλλον μας. Εβδομήντα τέσσερα χρόνια μετά, αμβλυμένη η εθνική μνήμη αδυνατεί να προφέρει τα… σωτήρια ΟΧΙ που απαιτούνται για τον απεγκλωβισμό της χώρας από τα αδιέξοδά της. Το… επιθεωρησιακών διαστάσεων «Ναι σε όλα», το οποίο εμπεδώσαμε (και, ως ανέκδοτο, το χρησιμοποιούμε κιόλας) από τις συχνότατες αναφορές του σε διάφορες ψηφοφορίες στη Βουλή, τελικώς εκφράζει μια γενικευμένη στάση παραίτησης και παράδοσης άνευ όρων, ενός λαού και της κυβέρνησής του, σε όσα ζητούν και επιβουλεύονται οι (ο Θεός να τους κάνει) φίλοι και σύμμαχοί του.

Αρκετά με τις γενικότητες και τους αφορισμούς. Η αλήθεια είναι μία και αναμφισβήτητη. Μια γενικευμένη ενδοτικότητα, μια παθητική καταφυγή στο… «ό,τι πεις εσύ αφεντικό» ευτελίζει καθημερινά την κοινωνία και μετατρέπει τη χώρα σε αποικία και την κυβέρνηση σε αρμοστεία. Η εξαθλίωση του ελληνικού λαού, μέρα τη μέρα, εμφανίζεται και καταγράφεται εντονότερα.

Η εκπομπή «Στον ενικό» του Ν. Χατζηνικολάου την περασμένη Δευτέρα, πεντακάθαρα αποτύπωσε την άποψη του συνόλου της κοινωνίας, ανεξαρτήτως κομματικών εντάξεων, ότι η κατάσταση… δεν πάει άλλο. Αμήχανος ο παριστάμενος και κληθείς να δώσει εξηγήσεις/απαντήσεις υφυπουργός, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του να υπερασπιστεί την κυβέρνηση, δεν είχε τα… πραγματικά γεγονότα με το μέρος του. Και πώς να τα έχει; Η αποκάλυψη -από τα ΜΜΕ- ότι τετραμελής οικογένεια από το Νέο Ηράκλειο ζει εδώ και είκοσι ημέρες σε εγκαταλελειμμένο αυτοκίνητο, με τους άνεργους γονείς να βλέπουν τα δύο ανήλικα κορίτσια τους νηστικά να διαβάζουν τα μαθήματά τους χρησιμοποιώντας το τιμόνι ως γραφείο, ακυρώνει κάθε επιχείρημα για επερχόμενη έξοδο από την κρίση και τις ρητορείες για προτεραιότητες στα θέματα που αφορούν την κοινωνική προστασία και την ανακούφιση του λαού απ’ όσα τον… τελειώνουν.

Απαντήσεις σε ερωτήματα δεν υπάρχουν πια, διότι όσες δόθηκαν, αποδείχθηκαν παραπλανητικές ή ψευδείς. Ενα βροντερό ΟΧΙ, ίσως μας ξανασώσει!

Θέμα

Οικονομική κρίση

Σύνολο καταγραφών: 996

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι