Δέκα «κώδικες» αγροτουρισμού

Μάκης Παπούλιας, Μεταρρύθμιση, 18/06/2015

1 .O ελληνικός τουρισμός πέρσι πήγε καλά ,συμφωνούν όλοι ,το ίδιο προβλέπεται και για φέτος, εκτός απροόπτου .Ένα προϊόν μέσα στη γενική κατηγορία ‘’τουρισμός’’ που παραμελείται συστηματικά είναι ο αγροτουρισμός. Έχει την τιμητική του βέβαια στις ημερίδες, εκατοντάδες ημερίδες και συνέδρια, πρωτιά κατέχει σε αναλύσεις ,υποσχέσεις κι εύκολους προγραμματισμούς .Στην Ευρώπη γίνεται χαμός, η Τοσκάνη της Ιταλίας είναι το μοντέλο, είναι η βάση αναφοράς για τον αγροτουρισμό. Εδώ κουβεντιάζουμε ακόμα το θέμα. Δεν νομοθετούμε ούτε μετράμε αποτελέσματα.

2 .Ο αγροτουρισμός σημαίνει για μια τουριστική μονάδα, περισσότερες από μια δραστηριότητες,νοικιάζεις δωμάτια, παράγεις και μέλι και το πουλάς στους πελάτες σου, έχεις ξενοδοχείο ,καλλιεργείς κι ένα αμπέλι για να προσφέρεις το δικό σου κρασί, το δικό σου πετιμέζι και τους πελάτες σου κάνεις εθελοντές στη φροντίδα του αμπέλι, στο όργωμα, κλάδεμα, ξεφύλλισμα, τρύγο. Όσο περισσότερες δραστηριότητες έχει μια επιχείριση αγροτουριστική τόσο το καλύτερο . Αν για παράδειγμα έχει περιβόλια, ξυλόφουρνους, θεατράκι, παλιά αντικείμενα μαγειρικής, βιβλία μαγειρικής σε προθήκες, είναι το ιδανικό για το τουρισμό υπαίθρου.

3 .Ο αγροτουρισμός σήμερα είναι ένα κανάλι επικοινωνίας και συνεννόησης των ανθρώπων της υπαίθρου ,επειδή δίνει έμφαση στη ποιότητα ζωής, αναζητεί ανθρώπινες σχέσεις ,βιώματα επικοινωνίας ,ψάχνει το πολύτιμο’’αρχείο’’ της μνήμης των γεύσεων, έναν πολιτιστικό κώδικα-παρακαταθήκη που άφησαν οι γενιές που εχουν περάσει.

4 .Οι επιχειρήσεις του αγροτουρισμού είναι παραδοσιακοί ξενώνες, αγροκτήματα,ταβέρνες, μικρά επισκέψιμα οινοποιεία και ελαιουργεία, φούρνοι, τυροκομεία, τεχνήματα, χώροι τέχνης και πολιτισμού .Είναι η ήπια εναλλακτική μορφή βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης κυρίως στον αγροτικό χώρο που φέρνει σ επαφή τον επισκέπτη με την φύση καθώς και με τις δραστηριότητες στην ύπαιθρο, τον αγροτικό χώρο τις αγροτικές ασχολίες, τα τοπικά προϊόντα ,την τοπική κουζίνα και το κυριότερο με την καθημερινή ζωή των απλών ανθρώπων.

5 .Mετά από επί σειρά ετών κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος σε επενδύσεις δίχως σχέδια, χωρίς ποιοτικά χαρακτηριστικά με καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον και την κοινωνία, η ελληνική πολιτεία, επιτέλους πρέπει να δει τα πράγματα αλλιώς και κυρίως να στηρίξει και ένα μοντέλο τουρισμού της κοσμόπολης, των χωριών, της υπαίθρου. Ποια επίσημη πολιτική, κρατική ακόμη και αυτοδιοικητική εξουσία πήρε μέχρι τώρα σοβαρά υπόψιν της τη φέρουσα ικανότητα ενός χωριού να είναι πετρόχτιστο, να διατηρεί ωραία θέα ,φιλικές κι ανθρώπινες αυλές,καθαρό και ήσυχο περιβάλλον, πλακόστρωτα και καλντερίμια, με ελεγχόμενη ανάπτυξη, χαμηλών τόνων και οικολογικού τουρισμού που θα φιλοξενεί εκδηλώσεις ποιότητας, αντιεμπορικά βαφτίσια, παραδοσιακούς γάμους και πανηγύρια στη παλιά εκκλησία του χωριού. Ποια περιφέρεια η Δήμος κινητοποίησε αρχιτέκτονες για την φροντίδα των εκατοντάδων χωριών μας που έχουν προδιαγραφές αγροτουρισμού και τα αφήνουμε να πορεύονται με αυτόματο πιλότο, να ερημώνουν μέχρι και να κλείνουν.

6 .Ο Αγροτουρισμός είναι φιλοσοφία και τρόπος ζωής είναι διάσωση της ταυτότητας μας. Προστατεύοντας το φυσικό τοπίο, τη βιοποικιλότητα, την αρχιτεκτονική κληρονομιά, προσφέροντας τοπικά προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας, προβάλλοντας τις πολιτισμικές μας ιδιαιτερότητες, τον πλούτο της ιστορίας μας, την ελληνική φιλοξενία, συμβάλλουμε στη δημιουργία του μύθου, που είναι άμεσα συνυφασμένος με την ταυτότητά μας και θεμέλιος λίθος για μια ουσιαστική αναπτυξιακή πρόταση, ικανή να μας οδηγήσει σε διέξοδο από την σημερινή κρίση.

7 .Ο Αγροτουρισμός συμβάλλει στη διάσωση και του Ελληνικού τουρισμού ,καθώς εμπλουτίζει το εθνικό τουριστικό βιομηχανικό προϊόν και με τις εναλλακτικές μορφές του τουρισμού, το καθιστά πιο ελκυστικό, περισσότερο διαφοροποιημένο και πιο ανταγωνιστικό στη διεθνή τουριστική αγορά .

8 .Νέτα, σκέτα, πρέπει να στηρίξουμε την παραγωγή του τόπου μας, τα εθνικά μας προϊόντα, λάδι, κρασί, τυρί, ψωμί, μέλι, λαχανικά, όσπρια, ψάρια φρούτα και ντόπια κρέατα. Εθνικό μας σύνθημα: Επιστροφή στις δικές μας διατροφικές συνήθειες.

9 .Ο αγρότης σήμερα δεν είναι αγράμματος. Ευκαιρίες είναι στην αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων μας,κι έχουμε πολλά. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει τεράστια ποσά σ όσους συνασπίζονται ,ενώνονται σε δίκτυα σε καινοτόμες ιδέες .Αντί να γκρινιάζουμε και να φωνάζουμε πως μας αδικούν να σκεφτούμε, να σχεδιάσουμε, να δράσουμε.

10 .Ο Αγροτουρισμός ταιριάζει στο Ποτάμι γάντι και η φιλοσοφία του Ποταμιού στον Αγροτουρισμό ,συναντιόνται με υπόγειες διαδρομές και σκοπεύουν στην ίδια κατεύθυνση ,στο καινούργιο, το εναλλακτικό, το αιρετικό επιδιώκουν το εφικτό, το αυτονόητο που όμως δεν γίνεται στη Πατρίδα μας .Η’’συνωμοσία του καλού’’ που συχνά επαναλαμβάνει ο Σταύρος Θεοδωράκης είναι που δίνει έμφαση στη ποιότητα ζωής στα πρότυπα και τις αξίες ,το ίδιο και ο παραμελημένος τουρισμός της υπαίθρου συμβάλλει στη προστασία του περιβάλλοντος ,αναβιώνει την πολιτιστική κληρονομιά ,τονώνει την αγροτική ζωή αποτρέπει την ερημοποίηση των χωριών μας και δίνει ευκαιρίες στους νέους .Το ποτάμι ζητάει έναν άλλο ‘’τουρισμό’’με ποιοτικά στοιχεία και οικολογικό περιεχόμενο.

Θέμα

Οικονομική κρίση

Σύνολο καταγραφών: 1001

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι