Κορόιδα!

Γιάννης Κ. Πρετεντέρης, Τα Νέα, 06/10/2015

Αυτοί οι Πορτογάλοι είναι μεγάλα κορόιδα. Τι κι αν έχουν Μουρίνιο και Ρονάλντο, στην πολιτική δεν φθάνουν το δαχτυλάκι μας.

Ξέρετε τι έκαναν; Πρώτα μπήκαν σε Μνημόνιο. Μετά βγήκαν από το Μνημόνιο. Και χθες έκαναν εκλογές στις οποίες ψήφισαν εκείνους που τους έβαλαν και τους έβγαλαν από το Μνημόνιο.

Πάνω από 70% πήραν η δεξιά συγκυβέρνηση και η σοσιαλιστική αντιπολίτευση, τα κόμματα δηλαδή που κυβερνούν αδιαλείπτως από το 1975.

Είναι η Ευρώπη που μας έλεγαν ότι αλλάζει!

Μεγάλα κορόιδα οι Πορτογάλοι. Αφησαν να περάσει στα ψιλά «η κοινωνική γενοκτονία» και «το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» του Μνημονίου και απλώς προσπάθησαν να βγουν από το Μνημόνιο.

Εκοψαν συντάξεις και μισθούς, αυξήθηκε η ανεργία, εξυγιάνθηκε το Δημόσιο αλλά τώρα περπατάνε σε δεύτερη χρονιά ανάπτυξης και δανείζονται από τις αγορές με μηδενικά επιτόκια.

Δεν ξέρω γιατί δεν οργίστηκαν, όπως οργίστηκαν οι δικοί μας. Ούτε γιατί δεν αγανάκτησαν. Δεν ξέρω γιατί δεν ψήφισαν «Χρυσή Αυγή» ή «Ανεξάρτητους Πορτογάλους».

Προφανώς το αίσθημα ανεξαρτησίας των Πορτογάλων είναι λιγότερο ανεπτυγμένο από του Ελληνα τον τράχηλο που «ζυγό δεν υποφέρει» και ως εκ τούτου ψηφίζει με υψηλό εθνικό φρόνημα.

Δεν ξέρω γιατί έδωσαν στον ΣΥΡΙΖΑ Πορτογαλίας μόνο 10,2% και δεν του ανέθεσαν να «ξεμπερδέψει» με το παλιό.

Γιατί εκεί δεν ξεκίνησε η ελπίδα; Δεν έχουν παλιό στην Πορτογαλία; Ή μήπως λείπει ένας Κουρουμπλής για να το κατατροπώσει;

Γιατί άραγε μετά τη λαίλαπα του Μνημονίου και με έναν πρώην πρωθυπουργό στη φυλακή, οι Πορτογάλοι ψηφοφόροι δεν διαπίστωσαν ότι η χώρα τους πάσχει κυρίως από διαφθορά και διαπλοκή;

Γιατί δεν αντιλήφθηκαν τη νεοφιλελεύθερη επιδρομή και γιατί δεν όρθωσαν το αριστερό φρόνημά τους;

Ομολογώ ότι δυσκολεύομαι να βρω απαντήσεις σε όλα αυτά.

Δυσκολεύομαι δηλαδή να εξηγήσω πώς δύο λαοί σε ανάλογες καταστάσεις αντιδρούν τόσο διαφορετικά.

Προφανώς έχουμε δίκιο εμείς.

Προφανώς έχει δίκιο ο έλληνας ψηφοφόρος που διατείνεται ότι «δεν μπορούν να μας βγάλουν από την κρίση εκείνοι που μας έβαλαν σε αυτήν» - αφού στην κρίση πάντα κάποιοι άλλοι μας βάζουν, εμείς το μαθαίνουμε από τις τηλεοράσεις.

Αλλο τώρα που οι Πορτογάλοι δεν το ξέρουν ότι έχουμε δίκιο.

Κι έτσι μπορεί να έχουν άδικο αλλά βγήκαν από το Μνημόνιο εδώ και ενάμιση χρόνο, επέστρεψαν στην ανάπτυξη και εξέλεξαν τους ίδιους ανθρώπους για να συνεχίσουν την ίδια άδικη πορεία.

Καλά να πάθουν, θα μου πείτε. Σωστά.

Διότι αυτοί μπορεί να έχουν Μουρίνιο και Ρονάλντο αλλά εμείς έχουμε Αλέφαντο και Λεβέντη.

Κι άντε να μας κουνηθούν οι μπακαλιάροι. Κορόιδα Πορτογάλοι!..

Θέμα

Οικονομική κρίση

Σύνολο καταγραφών: 1001

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι