Να ξεφύγουμε από τη φοβική αριστερά

Θόδωρος Μαργαρίτης, Ελευθεροτυπία, 30/11/2003

Σε μια περίοδο που σηματοδοτείται από τη σαφή υποχώρηση του κυβερνητικού κόμματος και τα αδιέξοδα της συντηρητικής κυβερνητικής πολιτικής, ο Συνασπισμός είχε και έχει την ευκαιρία να αποτελέσει ένα κρίσιμο ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων.

Να ξεπεράσει την αμυντική λογική ή και να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών προωθώντας επιθετικές πρωτοβουλίες με αιχμές:

* Τη στρατηγική ήττας του δικομματικού πολιτικού συστήματος με τη διαμόρφωση προϋποθέσεων και συσχετισμών προς μια εναλλακτική πρόταση εξουσίας στηριγμένης σε προοδευτική πλειοψηφία και κοινωνικά κινήματα.

* Την οπτική του αριστερού ευρωπαϊσμού που αγωνίζεται για το μέλλον της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

* Τη σύγχρονη οικολογική φυσιογνωμία και τις αντίστοιχες παρεμβάσεις στα μεγάλα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας.

Ο ΣΥΝ το τελευταίο διάστημα οδηγείται σε μια εκλογική τακτική με συνεργασίες που προϋποθέτουν ιδεολογικές και πολιτικές υποχωρήσεις από τις θέσεις του. Η όποια εκλογική συνεργασία -και μάλιστα με ορισμένες τελείως διαφορετικές δυνάμεις- δεν μπορεί να προβάλλει την εικόνα μιας φοβικής αριστεράς οχυρωμένης στον εύκολο ρόλο διαμαρτυρίας. Δεν μπορεί να επιστρέφει σε αντιπαραθέσεις για τις σημαντικές διεργασίες στην Ε.Ε. Δεν μπορεί τελικά να ξαναθυμίζει την ξύλινη γλώσσα του παρελθόντος.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ το πολιτικό σύστημα έχει την ανάγκη της δημοκρατικής αριστεράς, η οποία με τολμηρές θέσεις, πειστικό λόγο και αποτελεσματική δράση θα συνδυάζει τα ριζοσπαστικά της οράματα με γενναίες μεταρρυθμίσεις στην ελληνική κοινωνία.

Θέμα

Εκλογές 2004

Σύνολο καταγραφών: 27

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι