Γιατί πρώτοι στα ψηφοδέλτια;

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 21/09/2009

Το Δελτίο Τύπου της Ν.Δ. με τα ψηφοδέλτιά της ήταν αποκαλυπτικό. Για να βεβαιωθώ ανέτρεξα και στην ιστοσελίδα της Ν.Δ.. Όντως, για πολλοστή φορά, πρώτο στο ψηφοδέλτιο του Νομού Σερρών φιγουράρει και πάλι το όνομα του …Καραμανλή Αχιλλέα. Συνεχίζουν φαίνεται να μην υπάρχουν υποψήφιοι/ες στο συγκεκριμένο νομό που το όνομά τους να αρχίζει από Α έως Κ! Και όμως φέτος υπάρχει υποψήφια με επίθετο από Δ. αλλά όλως περιέργως και κατ΄ εξαίρεση έχει τοποθετηθεί …τελευταία!

Αυτή είναι η ευτράπελη όψη ενός υπαρκτού προβλήματος κατά τη διαμόρφωση των ψηφοδελτίων. Έχει διαχρονικά αποδειχθεί ότι ανεξαρτήτως κόμματος, με σκληρά κατευθυνόμενη σταυροδότηση ή και εντελώς χαλαρή, οι ψηφοφόροι ξεκινούν, σε πολύ μεγάλο ποσοστό, να σταυρώνουν σχεδόν αβλεπί τον/ήν πρώτο/η και μετά συνεχίζουν να επιλέξουν και τους υπόλοιπους. Γι΄ αυτό κυρίως στις μεγάλες περιφέρειες παρακολουθούμε τόσους διαγκωνισμούς για την πρώτη θέση. Ακόμα και για τις πρώτες.

Το υπαρκτό αυτό ζήτημα δεν μπορεί φυσικά να αντιμετωπίζεται με τη μέθοδο …Αχιλλέα Καραμανλή!.

Θεσμική λύση υπάρχει. Αρκεί να ενσωματωθεί διάταξη στον εκλογικό νόμο. Τα κόμματα να καταθέτουν στα Πρωτοδικεία τα ψηφοδέλτια κατ΄ απόλυτη αλφαβητική σειρά και με αύξοντα αριθμό. Τα Πρωτοδικεία να αναλαμβάνουν να διαμορφώνουν τα ψηφοδέλτια μέσα από μια απλή διαδικασία επιλογής δια των τυχαίων αριθμών. Το αδιάβλητο, με την παρουσία των εκπροσώπων των κομμάτων, διασφαλίζεται εύκολα και απόλυτα.

Πολιτική βούληση υπάρχει;

---

*Ο Δ. Χατζησωκράτης είναι και υποψήφιος Β΄Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ

Θέμα

Προς τις βουλευτικές εκλογές 2009

Σύνολο καταγραφών: 66

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι