Ο κόσμος μας τραβά απ΄ το μανίκι

Δημήτρης Παπαδημούλης, Κυρ. Ελευθεροτυπία, 20/09/2009

1. Θα καταφέρει να μπει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή ή θα ξαναζήσει το προηγούμενο του 1993 ;

Στις 4 Οκτωβρίου το κεντρικό ζητούμενο είναι να φύγει όχι μόνο η Ν.Δ., αλλά και η πολιτική της. Η αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ έχει ήδη «κλειδώσει». Η παταγώδης αποτυχία της Ν.Δ., αλλά και δικά μας πολιτικά λάθη και άστοχες ηγετικές συμπεριφορές, φρόντισαν γι΄αυτό, ίσως περισσότερο και από τον ίδιο τον Γ. Παπανδρέου.

Στις μέρες που απομένουν, «παίζονται» δύο πράγματα:

Πρώτον, η έκταση της αυτοδυναμίας του ΠΑΣΟΚ, που έχει εδραιωθεί λόγω μαζικών και εντεινόμενων μετατοπίσεων από τη Ν.Δ.

Δεύτερον, να σιγουρέψει και να ισχυροποιηθεί όσο γίνεται πλέον, η παρουσία της ανανεωτικής ριζοσπαστικής αριστεράς στη νέα Βουλή, μακριά από την επικίνδυνη ζώνη του 3%.

2. Γιατί οι πολίτες να προτιμήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν τα τελευταία γεγονότα έχουν δυσαρεστήσει τον κόσμο σας;

Γιατί την επόμενη μέρα ο τόπος χρειάζεται όχι μόνο κυβέρνηση, αλλά και μια αυτόνομη αριστερή δύναμη δημιουργικού ελέγχου και προοδευτικών εναλλακτικών προτάσεων. Για την έξοδο από την κρίση, με μείωση και όχι διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων. Με προστασία και όχι υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Με περιορισμό και όχι διαιώνιση της διαφθοράς. Με τερματισμό και όχι αλλαγή χρώματος του κομματισμού και του νεποτισμού. Μια Βουλή χωρίς τη φωνή της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς θα είναι πλήγμα για τον πολιτικό πλουραλισμό, τον έλεγχο της εξουσίας και τον αγώνα για μια δικαιότερη και πιο δημοκρατική κοινωνία.

Παρά τα όσα συνέβησαν στην κορυφή του ΣΥΡΙΖΑ τους τελευταίους μήνες, ένας κόσμος ολόκληρος αγωνίζεται για τη «φανέλα» της δικής μας αριστεράς. Μας τραβάει από το μανίκι. Ζητάει πειστικό αριστερό λόγο και πράξη, κοινή λογική, σοβαρότητα, συλλογικότητα και εξωστρέφεια. Αποδεικνύει ότι υπάρχει ένα ανθεκτικό πολιτικό και κοινωνικό ρεύμα, με βαθιές ρίζες, παρόν και μέλλον.

Αυτοί οι πολίτες δεν είναι μαζοχιστές. Απαιτούν να αντιστοιχηθούμε επιτέλους με τις απαιτήσεις και τις ανάγκες τους. Να δώσουμε και να κερδίσουμε αυτή τη σκληρή μάχη, χωρίς καμία επανάπαυση, μέχρι να κλείσουν οι κάλπες. Και μετά τις εκλογές να δούμε με ανοιχτή καρδιά και ανοιχτά μυαλά τα πάντα από την αρχή. Τι πρέπει να αλλάξουμε έτσι ώστε ο Συνασπισμός να ξαναγίνει το ισχυρό κόμμα της σύγχρονης ανανεωτικής αριστεράς και οι πολιτικές του συμμαχίες πιο πειστικές, και αποτελεσματικές.

3. Πεδίο αντιπαράθεσης η οικονομία, σας πείθουν οι εξαγγελίες Παπανδρέου ;

Όσο πλησιάζει προς την πρωθυπουργία ο κ. Παπανδρέου, ο λόγος του γίνεται πιο στρογγυλός και αόριστος. Για να μη δεσμεύεται και για να διευκολύνονται τα ανοίγματα προς τα δεξιά και τους οικονομικά ισχυρούς. Μετά από τη δίωρη συνέντευξη στη Θεσσαλονίκη παραμένουν τα ερωτήματα:

- Ποιά θα είναι η εισοδηματική πολιτική για μισθούς και συντάξεις το 2010;

- Ποιός θα είναι ο ενιαίος φορολογικός συντελεστής και ποιά εισοδήματα θα πιάνει;

- Τί θα γίνει με τη στήριξη των ανέργων που η ΓΣΕΕ προβλέπει ότι το 2010 θα αυξηθούν κατά 100.000;

- Ποιοί είναι οι στόχοι για το έλλειμμα, τα έσοδα και τις δαπάνες στον προϋπολογισμό του 2010 και ποιό θα πληρώσουν;

- Ποιούς νόμους της Ν.Δ. που καταψήφισε το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση, θα καταργήσει;

- Τί ακριβώς θα γίνει με τον κερδοφόρο ΟΤΕ;

Μακάρι να πέσω έξω, αλλά πολύ φοβάμαι ότι χωρίς μια ισχυρή σύγχρονη αριστερά, «να κρατάει τα μπόσικα» στη νέα Βουλή, θα ξαναδούμε το γνωστό έργο: Το ΠΑΣΟΚ να βγάζει προεκλογικά φλας αριστερά και μετεκλογικά να στρίβει και πάλι δεξιά.

4. Αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ, υπάρχουν οι προϋποθέσεις συνεργασίας ;

Το θέμα αυτό έχει κλείσει ερμητικά από την ίδια την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Διεκδικεί και όλα δείχνουν ότι έχει ήδη πετύχει την αυτοδυναμία. Αν, μια στις χίλιες, δεν την πάρει θα καταφύγει σε νέες εκλογές. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Θεσσαλονίκη κανείς δεν ρώτησε τον Γ. Παπανδρέου γι΄αυτό. Η δική μας θέση είναι επίσης απολύτως σαφής. Συνεκτιμώντας ρεαλιστικά, προγράμματα και συσχετισμό δυνάμεων, έχουμε αποσαφηνίσει ότι στην επόμενη Βουλή θα είμαστε μια δύναμη που θα ελέγχει από τα αριστερά την κυβερνητική πολιτική, ασκώντας τεκμηριωμένη κριτική και καταθέτοντας εναλλακτικές προτάσεις.

Οι αριστεροί προοδευτικοί πολίτες που παραμένουν αναποφάσιστοι ας σκεφτούν κι αυτό. Όσο πιο ισχυρή είναι η δική μας φωνή τόσο δυσκολότερα θα αθετήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τις όποιες θετικές δεσμεύσεις. Αντίθετα θα δυναμώσει την πίεση να ληφθούν θετικά μέτρα υπέρ των ασθενέστερων, της προστασίας του περιβάλλοντος και της διαφάνειας.

5. Από το ευρωκοινοβούλιο στο καμίνι της Β’ Αθήνας…

Τα προηγούμενα πέντε χρόνια προσπάθησα να εκπροσωπήσω επάξια στην Ευρωβουλή τον πολιτικό μου χώρο και όσους με έστειλαν εκεί με τη ψήφο τους. Το ίδιο κάνω και τώρα ως υποψήφιος Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην αχανή Β΄ Αθήνας. Έτσι, θα συνεχίσω, από όποια θέση με τάξουν οι πολίτες, και μετά τις 4 Οκτωβρίου.

Δημήτρης Παπαδημούλης, Υποψήφιος ΣΥΡΙΖΑ Β΄Αθήνας

Θέμα

Προς τις βουλευτικές εκλογές 2009

Σύνολο καταγραφών: 66

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι