Η Αριστερά δεν θα είναι στη γωνία

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΡΙΣΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΡΙΖΙΚΗ ΣΤΡΟΦΗ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Άννα Φιλίνη, Συνέντευξη στη Ντόρα Νταϊλιάνα, Ελευθεροτυπία, 25/09/2009

Εξειδίκευση της γενικής διακήρυξής του για την ανάγκη της πράσινης ανάπτυξης, ζητάει από το ΠΑΣΟΚ η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Αθηνών Αννα Φιλίνη. Ταυτόχρονα, θεωρεί ότι τόσο το γενικό αποτέλεσμα όσο και η σύνθεση της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας θα παίξουν καθοριστικό ρόλο ως προς τη στάση του κόμματός της στις πολιτικές μετεκλογικές εξελίξεις, κυρίως όμως ως προς το ρόλο της Ανανέωσης στη μετεξέλιξη του ίδιου του ΣΥΝ.

Πιστεύετε ότι έχει βάθος η κρίση που περνάει ο ΣΥΡΙΖΑ;

«Ο ΣΥΡΙΖΑ αποκατέστησε τη λειτουργία του επειδή ο Συνασπισμός, η μεγαλύτερη και πιο συγκροτημένη δύναμη μέσα σε αυτόν, κατάφερε να πετύχει μια συνεννόηση στο επίπεδο της ηγεσίας του. Είναι σίγουρο ότι μετά τις εκλογές όλα τα σοβαρά ζητήματα θα συζητηθούν σε βάθος. Η σημερινή κρίση στην οικονομία, στο περιβάλλον, στον πολιτισμό απαιτεί ριζική στροφή σε προγράμματα και αντιλήψεις».

Οι πολίτες που συναντάτε αυτόν τον καιρό γκρινιάζουν περισσότερο για τα εσωκομματικά σας ή σας ζητάνε συγκεκριμένο πρόγραμμα;

«Οι πολίτες γκρινιάζουν επειδή ανησυχούν για το μέλλον. Βλέπουν φως μόνον όσο προβάλλουμε δημιουργικές θέσεις για τον τόπο».

Πώς εξηγείτε τη δημοσκοπική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκτίναξη στο 18% πριν από μόλις ενάμιση χρόνο;

«Η εκτίναξη της περασμένης χρονιάς είχε να κάνει με την ελπίδα που πήρε ο κόσμος, ότι μπορούσαμε να προσφέρουμε ενεργά προκειμένου να έρθει μια νέα Μεταπολίτευση στη χώρα για κυβερνήσεις συνεργασίας, όπου η Αριστερά δεν θα είναι στη γωνία, και που θα δώσουν νέα προοπτική για μια αειφόρο ανάπτυξη του τόπου και για μια πιο ενεργή συμμετοχή των πολιτών στη δημοκρατία. Σε αυτό το αίτημα η ηγεσία μας δεν μπόρεσε τότε να απαντήσει. Το αίτημα συνεχίζει όμως να τίθεται στην ουσία του και είμαστε αναγκασμένοι να δώσουμε απάντηση».

Υπήρξαν λάθη στον τρόπο που στηρίχθηκαν από το κόμμα σας οι κινητοποιήσεις στο κέντρο της Αθήνας τον περασμένο Δεκέμβριο;

«Οφείλαμε όλοι τότε να στηρίξουμε τους μαθητές και όλη τη νεολαία μπρος στην αγανάκτηση για τη δολοφονία του νέου παιδιού, που οδήγησε στην περσινή έκρηξη. Στη συνέχεια όμως σταθήκαμε αδύναμοι να συμβάλουμε στη γρήγορη εξεύρεση πολιτικής διεξόδου και κυρίως στο σταμάτημα της βίας και των καταστροφών που συγκλόνισαν το κέντρο της πόλης».

Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για το περιβάλλον βρίσκετε ότι έχουν κοινό παρονομαστή με τις δικές σας απόψεις;

«Η γενική διακήρυξη της ανάγκης για πράσινη ανάπτυξη είναι αποδεκτή από όλους. Τώρα χρειάζεται εξειδίκευση για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για τη ρητή αποφυγή της πυρηνικής ενέργειας κ.λπ. Χρειάζεται ταυτόχρονα ριζική στροφή και καταδίκη των πολιτικών της κυβέρνησης της Ν.Δ. για τη Χωροταξία, το αστικό και φυσικό περιβάλλον.

Θέμα

Προς τις βουλευτικές εκλογές 2009

Σύνολο καταγραφών: 66

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι