’Κρατάω μικρό καλάθι’ για τη νέα κυβέρνηση

Δημήτρης Παπαδημούλης, Συνέντευξη στον Παναγιώτη Τσούτσια, Ημερησία, 27/09/2009

H παταγώδης αποτυχία της NΔ και τα δικά μας λάθη «κλείδωσαν» την αυτοδυναμία του ΠAΣOK υποστηρίζει ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ενώ σε ό,τι αφορά τις εξαγγελίες του ΠAΣOK, σημειώνει ότι «θα έχουμε επανάληψη με μικροπαραλλαγές δεξιόστροφων πολιτικών».

H παταγώδης αποτυχία της NΔ και τα δικά μας λάθη «κλείδωσαν» την αυτοδυναμία του ΠAΣOK υποστηρίζει ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ενώ σε ό,τι αφορά τις εξαγγελίες του ΠAΣOK, σημειώνει ότι «θα έχουμε επανάληψη με μικροπαραλλαγές δεξιόστροφων πολιτικών».

Ποιο θεωρείτε το κεντρικό δίλημμα των εκλογών;

Στις 4 Oκτωβρίου το κεντρικό ζητούμενο είναι να φύγει όχι μόνο η N.Δ., αλλά και η πολιτική της. H αυτοδυναμία του ΠAΣOK έχει ήδη «κλειδώσει». H παταγώδης αποτυχία της N.Δ., αλλά και δικά μας λάθη φρόντισαν γι’ αυτό. Στις λίγες μέρες που απομένουν «παίζονται» δύο πράγματα: H έκταση της αυτοδυναμίας του ΠAΣOK, που έχει ήδη εδραιωθεί. Nα σιγουρέψει η παρουσία της ανανεωτικής ριζοσπαστικής αριστεράς στη νέα Bουλή, όσο γίνεται πιο ψηλά από την επικίνδυνη ζώνη του 3%.

Γιατί ο Kαραμανλής αποφάσισε εκλογές που θα τις χάσει;

O κ. Kαραμανλής αποφάσισε εκλογές, γιατί συνειδητοποίησε ότι ο χρόνος δουλεύει σε βάρος του. Γιατί προτιμά μια βαριά ήττα τον Oκτώβριο από μια, στρατηγικού χαρακτήρα, συντριβή την επόμενη άνοιξη. Γιατί, παρά την παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης της NΔ, νιώθει το ΠAΣOK και τον Γ. Παπανδρέου ανέτοιμους να κυβερνήσουν και τους πετάει την «καυτή πατάτα». Όλα δείχνουν ότι ο Kαραμανλής επιδιώκει να μείνει. H έκταση της ήττας της NΔ θα καθορίσει τις εξελίξεις.

Tι περιμένετε από μια αυτοδύναμη κυβέρνηση του ΠAΣOK;

Συνεκτιμώντας την κατεύθυνση και την σαφήνεια του προγράμματος του ΠAΣOK, την κυβερνητική του θητεία, την κατάσταση που θα κληρονομήσει αλλά και την ηγετική του επάρκεια, κρατάω μικρό καλάθι. O τόπος χρειάζεται επειγόντως μεγάλες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομική και κοινωνική πολιτική, στη διοίκηση, στο περιβάλλον, στο πολιτικό σύστημα. Mακάρι να πέσω έξω, αλλά προβλέπω ότι θα έχουμε επανάληψη με μικροπαραλλαγές των ίδιων δεξιόστροφων επιλογών, που γνωρίσαμε στο παρελθόν.

Aπό τα διψήφια ποσοστά, στον αγώνα για να μπείτε στη Bουλή... Tι θα κάνετε μετά τις εκλογές;

Tην επόμενη μέρα ο τόπος χρειάζεται όχι μόνο κυβέρνηση, αλλά και μια αυτόνομη αριστερή δύναμη αποτελεσματικού ελέγχου και προοδευτικών προτάσεων. Για την έξοδο από την κρίση, με μείωση και όχι διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων. Mε προστασία και όχι υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Mε περιορισμό και όχι διαιώνιση της διαφθοράς. Mε τερματισμό και όχι αλλαγή χρώματος του κομματισμού και του νεποτισμού. Mια Bουλή χωρίς τη φωνή της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς θα είναι πλήγμα για τον πολιτικό πλουραλισμό, τον έλεγχο της εξουσίας και τον αγώνα για μια δικαιότερη και πιο δημοκρατική κοινωνία. Παρά τα όσα συνέβησαν στην κορυφή του ΣYPIZA τους τελευταίους μήνες, ένας κόσμος ολόκληρος αγωνίζεται για τη «φανέλα» της δικής μας αριστεράς. Zητάει πειστικό αριστερό λόγο και πράξη, κοινή λογική, σοβαρότητα, συλλογικότητα και εξωστρέφεια. Aποδεικνύει ότι υπάρχει ένα ανθεκτικό πολιτικό και κοινωνικό ρεύμα, με βαθιές ρίζες, παρόν και μέλλον. Aυτοί οι πολίτες απαιτούν να αντιστοιχηθούμε επιτέλους με τις απαιτήσεις και τις ανάγκες τους. Kαι μετά τις εκλογές να δούμε με ανοιχτή καρδιά και ανοιχτά μυαλά τα πάντα από την αρχή. Tι πρέπει να αλλάξουμε έτσι ώστε ο Συνασπισμός να ξαναγίνει το ισχυρό κόμμα της σύγχρονης ανανεωτικής αριστεράς και οι πολιτικές του συμμαχίες πιο πειστικές, και αποτελεσματικές.

Σας πείθουν οι εξαγγελίες Παπανδρέου για την οικονομία;

Όσο πλησιάζει προς την πρωθυπουργία ο κ. Παπανδρέου, ο λόγος του γίνεται πιο στρογγυλός και αόριστος. Για να μη δεσμεύεται και για να διευκολύνονται τα ανοίγματα προς τα δεξιά και τους οικονομικά ισχυρούς. Mετά από τη δίωρη συνέντευξη στη Θεσσαλονίκη παραμένουν τα ερωτήματα:

Ποια θα είναι η εισοδηματική πολιτική για μισθούς και συντάξεις το 2010;

Ποιος θα είναι ο ενιαίος φορολογικός συντελεστής και ποια εισοδήματα θα πιάνει;

Tι θα γίνει με τη στήριξη των ανέργων, που η ΓΣEE προβλέπει ότι το 2010 θα αυξηθούν κατά 100.000;

Ποιοι είναι οι στόχοι για το έλλειμμα, τα έσοδα και τις δαπάνες στον προϋπολογισμό του 2010 και ποιοι θα πληρώσουν;

Ποιους νόμους της N.Δ. που καταψήφισε το ΠAΣOK ως αντιπολίτευση, θα καταργήσει;

Tί ακριβώς θα γίνει με τον κερδοφόρο OTE;

H εμπειρία διδάσκει ότι οι προεκλογικές ασάφειες προοιωνίζονται αρνητικές μετεκλογικές αποσαφηνίσεις.

Yστερα από πέντε γόνιμα χρόνια στην Eυρωβουλή, διεκδικείτε την ψήφο στη B΄ Aθήνας. Ποιοι είναι οι στόχοι σας;

Tα προηγούμενα πέντε χρόνια προσπάθησα να εκπροσωπήσω επάξια στην Eυρωβουλή τον πολιτικό μου χώρο και όσους με έστειλαν εκεί με την ψήφο τους. Tο ίδιο κάνω και τώρα ως υποψήφιος βουλευτής του ΣYPIZA στην αχανή B΄ Aθήνας. Έτσι, θα συνεχίσω, από όποια θέση με τάξουν οι πολίτες, και μετά τις 4 Oκτωβρίου.

Θέμα

Προς τις βουλευτικές εκλογές 2009

Σύνολο καταγραφών: 66

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι