Είμαστε δύναμη μαχητικής και προγραμματικής αντιπολίτευσης

Κωνσταντίνος Καμάρας, Συνέντευξη στη Δάφνη Σφέτσα, Κυριακάτικη Αυγή, 27/09/2009

"Το πρόγραμμά μας έχει ήδη αναδειχθεί ως το βασικό μας συγκριτικό πλεονέκτημα σε αυτήν την εκλογική μάχη" τονίζει ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Αθήνας Γ. Μπαλάφας. Εκτιμώντας πως το ΠΑΣΟΚ θα σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, σημειώνει πως σε κάθε περίπτωση ως ΣΥΡΙΖΑ "προσβλέπουμε σε ένα ρόλο αριστερής αντιπολίτευσης πάνω σε ένα συγκεκριμένο προγραμματικό πλαίσιο".

* Σ’ αυτήν την εκλογική μάχη ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί την ψήφο των πολιτών με βασικό του εργαλείο τις θέσεις και προτάσεις του. Εσείς που ως υποψήφιος έρχεστε σε επαφή με τον κόσμο, βλέπετε να αποδίδει αυτή η προσπάθεια;

Το πρόγραμμά μας, που αποτελεί ένα συνεκτικό σύνολο ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων και προτάσεων, έχει ήδη αναδειχθεί ως το βασικό μας συγκριτικό πλεονέκτημα στη δύσκολη μάχη που δίνουμε. Έχει κάνει ιδιαίτερα θετική εντύπωση η συνεχής αναφορά από τον Αλέξη Τσίπρα στις συγκεκριμένες προγραμματικές μας θέσεις για την κρίση, για τη δημιουργία μιας ασπίδας κοινωνικής προστασίας, για τη διέξοδο από την κρίση.

Έχει αρχίσει να κατανοείται από τους αποδέκτες των προτάσεών μας, από τους πολίτες, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόγραμμα. Με προτάσεις ρεαλιστικές, που είναι γειωμένες στο σήμερα, που βελτιώνουν την υφιστάμενη κατάσταση, ενώ ταυτόχρονα ανοίγουν δρόμους για παραπέρα κατακτήσεις.

* Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να είναι κοντά στην «πρωτιά», χωρίς όμως κατά κοινή ομολογία να έχει δημιουργήσει «ρεύμα». Τι λέτε σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας;

Η διαφαινόμενη κατάρρευση της Ν.Δ. στις 4 Οκτωβρίου, θα δώσει στο ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τη δυνατότητα να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Επομένως, ως ΣΥΡΙΖΑ, προσβλέπουμε σε μια παρουσία μας στην επόμενη Βουλή, αλλά και εκτός Βουλής, ως δύναμη αντιπολίτευσης. Αντιπολίτευσης υπεύθυνης, μαχητικής, προγραμματικής.

Στην υποθετική περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ θα ήταν πρώτο κόμμα, χωρίς να συγκεντρώνει την πλειοψηφία των 151 εδρών, η πιο πιθανή εξέλιξη, με δεδομένη τη μέχρι τώρα στάση του ΠΑΣΟΚ, είναι η προσφυγή σε νέα εκλογική αναμέτρηση, προκειμένου να επωφεληθεί, ως πρώτο κόμμα, από το επιπλέον πριμ του εκλογικού νόμου.

Είναι δεδομένο ότι η στάση μας καθορίζεται με αφετηρία τις κατατεθειμένες προγραμματικές μας θέσεις. Επομένως, με βάση όλα τα πιθανά σενάρια, προσβλέπουμε σε ένα ρόλο αριστερής αντιπολίτευσης πάνω σε ένα συγκεκριμένο προγραμματικό πλαίσιο.

* Διετές πρόγραμμα λιτότητας, ή τριετές πρόγραμμα σταθερότητας; Πόσο πραγματικά απέχουν οι θέσεις της Ν.Δ. από το ΠΑΣΟΚ;

Οι θέσεις της Ν.Δ. κινούνται στη λογική των κυβερνητικών πολιτικών των προηγούμενων ετών. Και, ενώ πρόκειται για πολιτικές καταδικασμένες στη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών, η Ν.Δ. μας υπόσχεται τη συνέχειά τους με μεγαλύτερη μάλιστα ένταση.

Το ΠΑΣΟΚ επεδίωξε με τις προγραμματικές του επεξεργασίες να απαντήσει σε κρίσιμα ζητήματα, ειδικά σ’ αυτά της οικονομικής κρίσης. Θεωρώ ότι υπάρχουν ορισμένες διαφορετικές προσεγγίσεις από αυτές της Ν.Δ., όμως αυτές δεν συνιστούν ένα πραγματικά εναλλακτικό σχέδιο στη Ν.Δ. και την πολιτική της.

* Η προκήρυξη των εκλογών βρήκε τον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Τελικά στην εκλογική μάχη ο χώρος της ανανεωτικής ριζοσπαστικής αριστεράς είναι ενωμένος. Πώς βλέπετε την επόμενη μέρα;

Να μην ξεχνάμε ότι και την επομένη των εκλογών θα είναι παρούσα η κρίση με τις επώδυνες επιπτώσεις της. Και, επομένως, το κύριο είναι, ο ΣΥΡΙΖΑ να πάρει θέση στην αφετηρία της νέας κρίσης ως μια σύγχρονη αριστερή, μαχητική και προγραμματική αντιπολίτευση, που θέλει και επιδιώκει να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των πολιτών.

Όσον αφορά τα πιο «δικά μας», θα τα αντιμετωπίσουμε δημοκρατικά και συντεταγμένα. Με υπεράσπιση της φυσιογνωμίας μας ως μια σύγχρονη ανανεωτική - ριζοσπαστική αριστερά.

Θέμα

Προς τις βουλευτικές εκλογές 2009

Σύνολο καταγραφών: 66

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι