ΣΥΡΙΖΑ: Δρόμος ευθύνης και ελπίδας

Κωνσταντίνος Καμάρας, TVXS.gr, 28/09/2009

Προχωράμε προς τις εκλογές στις 4 Οκτωβρίου μέσα σε ένα κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο που χαρακτηρίζεται, βασικά, από την γενικευμένη κρίση. Κρίση, πρωτίστως, οικονομική και κρίση ηθική.

Ζούμε τις επώδυνες επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης που βασανίζουν χιλιάδες συνανθρώπους μας και υφιστάμεθα καθημερινά τη διάχυτη ηθική ανομία που διαβρώνει βασικούς αρμούς της κοινωνίας μας.

Μπροστά στην κρίση, η ΝΔ είναι καταδικασμένη στην συνείδηση των πολιτών, αφού με τις πολιτικές της όξυνε ακόμα περισσότερο την επελαύνουσα παγκόσμια κρίση, ενώ, από την άλλη πλευρά, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν πείθει, με τις προτάσεις του, αλλά και με το βεβαρημένο παρελθόν του, ότι μπορεί ως κυβέρνηση να εφαρμόσει μια πραγματικά εναλλακτική πολιτική που θα βγάλει την χώρα από τα αδιέξοδα.

Μέσα σ΄αυτές τις συνθήκες, ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς, ο ΣΥΡΙΖΑ, επιδιώκει να πείσει ότι, με την ενίσχυσή του, μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων των πολιτών και της χώρας και αυτό να γίνει από τη θέση μιας αντιπολίτευσης αριστερής, μαχητικής, υπεύθυνης και προγραμματικής. Μέσα στη Βουλή. Μέσα στην κοινωνία.

Σ αυτή την προσπάθεια ο φορέας της ανανεωτικής - ριζοσπαστικής Αριστεράς έχει να ξεπεράσει μια δυσκολία και να αξιοποιήσει τρία πλεονεκτήματα.

Η δυσκολία βρίσκεται στα όσα διαδραματίστηκαν στο χώρο τους τελευταίους μήνες. Μια πολύ αρνητική εικόνα έφτανε στους πολίτες, ιδιαίτερα στον κόσμο της αριστεράς. Η αξιοπιστία μας αμφισβητήθηκε, άνθρωποι δικοί μας απογοητεύθηκαν ή και εκδήλωσαν τάσεις αποστρατείας.

Κάναμε προσπάθειες αντιμετώπισης των προβλημάτων αυτών, έγιναν ορισμένα βήματα θετικά, όμως οι εκλογές μας πρόλαβαν. Η αυτοκριτική μας στάση απέναντι σε γεγονότα και συμπεριφορές και η δέσμευση ότι όλα τα ανοιχτά θέματα θα αντιμετωπιστούν συλλογικά και συντεταγμένα μετά τις εκλογές, είναι το λιγότερο που οφείλουμε σε χιλιάδες φίλους και μέλη μας.

Ως προς τα πλεονεκτήματά μας:

Το πρώτο, είναι ο απολογισμός της κοινοβουλευτικής μας ομάδας. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, στη βουλή, αλλά και στους αγώνες, έδωσαν υψηλά δείγματα ποιότητας, προσφοράς, υπεύθυνου κοινοβουλευτικού έργου, αποτελεσματικών παρεμβάσεων.

Το δεύτερο πλεονέκτημα μας, είναι η ηγετική μας έκφραση, που διαμορφώνεται συλλογικά και προσωποποιείται στο λόγο και την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα. Η καθολική θετική εκτίμηση της εμφάνισης του Αλ.Τσίπρα στο debate δίνει «αέρα στα πανιά μας» αυτές τις τελευταίες προεκλογικές ημέρες.

Το τρίτο είναι, αναμφίβολα, το πιο ισχυρό μας πλεονέκτημα. Αναφέρομαι στο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ μας. Έχουμε διαμορφώσει και προτείνουμε ένα εναλλακτικό σύνολο ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων και θέσεων, που απαντούν στα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας.

Αποφύγαμε αποτυχημένες συνταγές, γενικολογίες και ασάφειες, λαϊκισμούς και παραπομπή των λύσεων στο απώτερο σοσιαλιστικό μέλλον. Αυτά τα αφήνουμε στους άλλους.

Οι προτάσεις μας είναι συγκεκριμένες, είναι ρεαλιστικές, είναι γειωμένες στο σήμερα. Δεν προϋποθέτουν σοσιαλιστική επανάσταση για να υλοποιηθούν, μια εναλλακτική πολιτική βούληση απαιτείται. Αυτή που δεν έχει η ΝΔ. Αυτή που ψάχνει, αλλά δεν βρίσκει τελικά το ΠΑΣΟΚ.

Η υπερψήφιση του ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει δρόμους ευθύνης και ελπίδας.

Θέμα

Προς τις βουλευτικές εκλογές 2009

Σύνολο καταγραφών: 66

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι