Υγιής και δίκαιη

Κώστας Κάρης, Αυγή, 05/10/2010

Θα γίνει συζήτηση για τον προϋπολογισμό του ’11 μέσα στις συνθήκες της δημοσιονομικής κρίσης και της αύξησης του δανεισμού της χώρας ; Συζήτηση για τις πραγματικές διαφορές και τα συμφέροντα που συγκρούονται.

Οι αυθαίρετες κυβερνητικές επιλογές συναντούν την αντιπολιτευτική συνθηματολογία με αποτέλεσμα την επικράτηση μοιραλατρικής συμπεριφοράς στους πολίτες. Λες και δεν είναι του δικού μας κράτους ο προυπολογισμός, αλλά κάποιου άλλου. Οι προκάτ τοποθετήσεις σε τί βοηθούν; Χθες εκδόθηκαν ανακοινώσεις κομμάτων που επέκριναν τον προϋπολογισμό πριν καν δοθούν στη δημοσιότητα οι αριθμοί από το υπουργείο ...

Η δημοσιονομική κρίση αναδεικνύει δύο – προϋπάρχοντα – προβλήματα. Τα έσοδα και την ανάπτυξη. Ο προυπολογισμός κρίνεται από την ειλικρίνεια και την επάρκεια του στα δύο αυτά μέτωπα, αλλά και από το πώς κατανέμει στην κοινωνία τα βάρη και τα οφέλη.

Από την σκοπιά της αριστεράς είναι κυρίαρχο το ενδιαφέρον για την κοινωνική κατανομή των βαρών, για την επιδείνωση της θέσης των ασθενέστερων στρωμάτων. Όμως λόγω της πασιφανούς ανεπάρκειας των δύο κομμάτων που έφεραν τη χώρα στη κρίση, λόγω της πολύ δύσκολης θέσης στην οποία βρίσκεται η χώρα, δεν μπορεί να υπάρξει επανάπαυση για το έλλειμμα και το χρέος. Οι κυρίαρχες οικονομικές και πολιτικές δυνάμεις βουλιαγμένες στο πελατειακό κράτος και τις “χάρες” του αποδείχθηκαν βαριά ανεύθυνες και ανίκανες να χαράξουν βιώσιμη προοπτική, ακριβώς στις σημερινές συνθήκες του καπιταλισμού.

Δεν υπάρχει άλλος τρόπος εξόδου από την αύξηση των δημοσίων εσόδων. Όμως όσο αυξάνεται η έμμεση φορολογία πλήττεται βαριά η ζήτηση και δημιουργείται φαύλος κύκλος. Η υγιής αύξηση των δημοσίων εσόδων είναι η προερχόμενη από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της παροικονομίας. Δηλαδή, η ανακατανομή των φορολογικών βαρών είναι ο μόνος υγιής δρόμος. Αντιμετώπιση του ελλείμματος και κοινωνική δικαιοσύνη μαζί.

Αυτο είναι και ο δρόμος – μαζί με άλλα μέτρα - δημιουργίας αναπτυξιακής προοπτικής. Πώς θα χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ; Κυρίως με έσοδα από εκείνους που δεν πληρώνουν. Πώς θα χρηματοδοτηθούν οι υποδομές που απαιτουνται για την υποδοχή μεγάλων επενδύσεων; Κυρίως εισπράτοντας τα χρήματα από κείνους που δεν συνεισφέρουν. Πώς θα κρατήσουμε και θα βελτιώσουμε παιδεία και υγεία ;

Υπάρχει η κυβερνητική πολιτική που δεν θίγει τα κακώς κείμενα τη φορολογικής μας πραγματικότητας και επιβάλει να πληρώσουν πάλι μισθωτοί και συνταξιούχοι, οι επιχειρήσεις που πλήρωσαν και πέρυσι.

Υπάρχει και η άποψη της ΝΔ και ορισμένων αριστερών δυνάμεων που θέλουν νέο δανεισμό για να διατηρηθεί το παλιό πρότυπο πολυτελούς κατανάλωσης και μικρής παραγωγής.

Η χώρα έχει ανάγκη για νέα πορεία. Δίκαιη και με σύγχρονη οικολογική αναπτυξιακή προοπτική.

Θέμα

Μνημόνιο-Κυβερνητική πολιτική

Σύνολο καταγραφών: 283

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι