Έχουμε κάνει την εξεταστική μας

Κώστας Κάρης, Αυγή, 06/10/2010

Συνέχεια στο έργο των εξεταστικών για την οικονομία με δηλώσεις και φλυαρίες. Πρόκειται για κάτι σημαντικό ; Και ναι, και όχι. Ναι, είναι μια σημαντική εξέλιξη γιατί εάν αποφασιστεί εξεταστική θα γεμίσουμε λόγια και δηλώσεις για τις ποινικές ευθύνες πρωθυπουργών και υπουργών. Όχι δεν είναι σημαντική, γιατί μάλλον θα συγκαλύψει τα διλήμματα που έχουμε μπροστά μας.

Αναμφίβολα υπάρχουν ευθύνες για πώς φθάσαμε εδώ. Ποιοι έχουν ανάγκη εξεταστικής για να δώσουν απαντήσεις ; Δεν ξέρουν όλοι το πελατειακό κράτος που στήθηκε; Δεν ξέρουν για τους διορισμούς; Δεν ξέρουν για τις εξυπηρετήσεις; Δεν ξέρουν για τη φοροδιαφυγή και την ανοχή στην παραοικονομία που θέριεψε;

Ας μην χάνουμε το χρόνο μας. Αν και υπάρχουν ακόμη σκιές και σκοτεινές πτυχές – όπως η υπερδιόγκωση του δανεισμού το 2009 – η βασική ευθύνη ανήκει στο πελατειακό κράτος

που υπηρέτησαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ,

που ανέχθηκαν τα κόμματα της αριστεράς,

που αξιοποίησαν ιδιοτελώς μεγάλα τμήματα της κοινωνίας – άλλα για πολλά και άλλα για λίγα οφέλη,

που οδήγησε σε γρήγορο πλουτισμό και στο πρότυπο της πολυτελούς κατανάλωσης των υψηλών εισοδημάτων,

που στήριξαν με αδιέξοδο δανεισμό ξένες τράπεζες και δανειστές,

που οδήγησε στη παραγωγική υποβάθμιση.

Ξέρουμε, έχουμε κάνει τη δική μας “εξεταστική”, δεν έχουμε ανάγκη να μας κάνουν μάθημα εκείνοι που υπηρέτησαν και απόλαυσαν το σύστημα του υπέρογκου δανεισμού.

Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι νέα κατεύθυνση. Ανάπτυξη της παραγωγικής δραστηριότητας και προετοιμασία των νέων της για τον ανοικτό – και προς ανατολάς - κόσμο που ζούμε. Νέες, σύγχρονες αξίες : οικολογική προστασία, ενεργειακή οικονομία, τεχνολογική καινοτομία. Αυτά σημαίνουν καλύτερη και ασφαλέστερη εργασία και τολμηρές, γρήγορες αλλαγές στη Παιδεία.

Το κεντρικό πρόβλημα με την κυβερνητική πολιτική δεν είναι ότι ασχολείται με το έλλειμμα. Αυτό πρέπει να το κάνει. Το πρόβλημα είναι από πού κόβει, από πού παίρνει και πού τα δίνει. Πληρώνουν εκείνοι που δεν πλήρωναν τόσο χρόνια; Όχι. Στηρίζεται αποφασιστικά η προοπτική της χώρας, το μέλλον της, η Παιδεία; Όχι. Εδω είναι τα μεγάλα θέματα μάχης και όχι τα κόλπα γύρω από την “εξεταστική φλυαρία”.

Θέμα

Μνημόνιο-Κυβερνητική πολιτική

Σύνολο καταγραφών: 283

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι