Το μνημόνιο, δηλαδή οι όροι αποπληρωμής του Δημοσίου χρέους, ο ιδιωτικός τομέας και ο ΣΕΒ.

Γιώργος Παππάς, 02/12/2010

Οι δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΒ με πρόσχημα την αναγκαία άρση των εμποδίων στην επιχειρηματική δραστηριότητα, προκάλεσαν καταιγίδα αντιδράσεων, ακόμη και από το συνάδελφο

ΕΒΕΑ. Ο πρόεδρός του ΕΒΕΑ, είπε ότι «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες» και έθεσε ερωτήματα σε σχέση με την “σκοπιμότητα της προτεινόμενης απαξίωσης του επιμελητηριακού θεσμού με ιστορία 90 χρόνων”, “την χρησιμότητα φραγής του δικαιώματος για εργασία σε πολύτεκνους και άτομα με αναπηρία “ την “χρησιμότητα της κατάργησης των ανώτερων τιμών πώλησης σε χώρους που δεν μπορεί να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός”.

Δεν είπε ότι το μνημόνιο αφορά τους όρους αποπληρωμής του δημοσιονομικού ελλείμματος το οποίο δεν δημιούργησε ο ιδιωτικός τομέας. Η κάθε ιδιωτική επιχείρηση πτωχεύει και τίθεται εκτός αγοράς και οι πιστωτές της, χάνουν τα χρήματα που της έχουν δανείσει..Οι πιστωτές απαγορεύουν την πτώχευση των κρατικών οικονομιών.Το χρέος θα πληρωθεί οποσδήποτε.

Ούτε ότι το μνημόνιο το έχει υπογράψει το δημόσιο και όχι ο ιδιωτικός τομέας., δηλαδή κατά την νεοφιλελεύθερη θέση όλων σήμερα (κυβέρνησης. Ε.Ε, ΔΝΤ,) η “απελευθερωμένη Ελληνική αγορά” και οι εργαζόμενοί της..

Ούτε ότι η παραγωγικότητα της οικονομίας, δεν είναι συνάρτηση του κόστους των αμοιβών των εργαζομένων, αλλά της κρατικής γραφειοκρατίας, της τεχνολογικής της υποδομής και της εξειδίκευσης της παραγωγικής της βάσης και του ανθρώπινου δυναμικού της.

Δεν είπε ότι η εναγώνια αναπτυξιακή προσπάθεια της παραγωγικής Ελλάδας και η επιχειρούμενη ζωτικής σημασίας νίκη της, απέναντι στην οικονομική κρίση, υποσκάπτεται με τον κυνικότερο τρόπο από τους δανειστές του Ελληνικού δημοσίου και την πολιτική αφωνία της κυβέρνησης που καταγράφει την έλλειψη σχεδίου και προγράμματος, για την χώρα και την Ε.Ε., για την έξοδο από την κρίση.

Το βιοτικό επίπεδο των πολιτών της χώρας μας και η ανάπτυξη της, δεν είναι διαθέσιμα σε παραλογισμούς και απουσία του αυτονόητου, όπως “μαζί με τα ξερά του δημοσίου καίγονται και τα χλωρά του ιδιωτικού τομέα”.”και “να η ευκαιρία για μεγαλύτερα κέρδη” όταν η φτώχεια πλέον καλύπτει μεγάλα ποσοστά των πολιτών. Ένα χρόνο πριν, θυμίζω, ότι το ΕΒΕΑ και ο ΣΕΒ αντιδρούσαν μαζί με τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα στην κατάργηση του 13ου-14ου μισθού.

Τώρα, εάν υποθέσουμε, ότι υπάρχει απόλυτη ταύτιση του Ελληνικού δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, ( υπάρχει σχετική και όχι συνυπευθυνότητα) τότε σε συνθήκες παγκόσμιας και Ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης, γιατί το μερίδιο που αντιστοιχεί στις παγκόσμιες και ΕΥΡΩΠΑΙΚΈΣ “ελεύθερες αγορές” δεν τους καταλογίζεται, με χαμηλότερη κερδοφορία, δηλαδή χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού της αποπληρωμής και της ανάπτυξης ; Γιατί δεν ρυθμίζονται οι “ελεύθερες αγορές” με θεσμούς και ορθολογισμό : G20, Ε.Ε., κυβερνήσεις, δέν βλέπουν την αλήθεια των πραγμάτων :

Η θεσμική πολιτική υπανάπτυξη και ασυμμετρία της Ε.Ε., και των παγκόσμιων αγορών είναι πεδίο απάνθρωπο και παράλογο. Και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία θέλει θέσεις και πολύ δουλειά.

Μέχρι τότε και οι πιστωτές ( Γερμανοί, Γάλλοι, Αγγλοι, Ολλανδοί, Αμερικάνοι) θα ζητούν ή θα προκαλούν με δηλώσεις τους υψηλότερα επιτόκια και δύο μέτρα και σταθμά. Ένα για το κέρδος τους και ένα για τις οφειλέτες χώρες.

Γι’ αυτό η Δημοκρατική Αριστερά, ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη που θέτει τον συμφέρον της χώρας πάνω από το κομματικό, καταψήφισε το μνημόνιο ( δηλαδή τους όρους αποπληρωμής του χρέους και όχι την υποχρέωση να πληρωθούν οι πιστωτές της χώρας και όσα κατασπαταλήθηκαν) και συνεχώς συνεισφέρει εναλλακτικές μεταρρυθμιστικές προτάσεις για την νικηφόρα έξοδο της παραγωγικής Ελλάδας, από την πολιτική και οικονομική κρίση για την αντιμετώπιση των παθολογιών του πολιτικού μας συστήματος , της οικονομίας μας και της κοινωνίας των πολιτών μας..

Η θέση μας ότι διαλύεται ο κοινωνικός ιστός της χώρας αποδεικνύεται και από τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΒ.. Ο κοινωνικός εταίρος των εργαζομένων παραλογίζεται και η κυβέρνηση αδυνατεί να ασκήσει πολιτική.

Γιώργος Παππάς

Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής

Υπευθυνος γαι τον Ηλεκρονικό τύπο και τον Ιστότοπο της ΔΗΜ. ΑΡ.

Θέμα

Μνημόνιο-Κυβερνητική πολιτική

Σύνολο καταγραφών: 283

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι