Φτάνει πια με το παιχνίδι της εκλογολογίας!

Θόδωρος Μαργαρίτης, www.aixmi.gr, 16/02/2011

Η εκλογολογία έχει μπει για τα καλά στην πολιτική ατζέντα. Ακόμα και αν υπάρχουν οι σχετικές διαψεύσεις από επίσημα κυβερνητικά χείλη για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, οι προβλέψεις για το ενδεχόμενο εκλογών συνεχίζονται.

Είναι αλήθεια ότι το σενάριο μιας αιφνίδιας εκλογικής αναμέτρησης το έπαιξε πρώτος ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου με αφορμή τις δημοτικές εκλογές του φθινοπώρου και τα διλλήματα που τότε έθεσε.

Φυσικά στο ίδιο μοτίβο κινούνται συνήθως και όλες οι αντιπολιτευόμενες δυνάμεις του τόπου που όταν νιώσουν κάποια ισχυροποίηση από τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων ή ακόμα και για αποκλειστικά επικοινωνιακούς λόγους, ανακινούν θέμα εκλογών. Είναι περίπου μια «αντιπολιτευτική παράδοση»…

Στη χώρα μας αν γίνουν πρόωρες εκλογές θα είναι η τρίτη συνεχόμενη φορά που παραβιάζεται η προβλεπόμενη από το Σύνταγμα τετραετία. Είχαν προηγηθεί οι αντίστοιχες επιλογές του κ. Καραμανλή.

Έχει γίνει τελικά το ζήτημα της διενέργειας εκλογών ένα αποκλειστικό προνόμιο του εκάστοτε πρωθυπουργού. Στη στάθμιση των αποφάσεών του κυριαρχεί το κομματικό συμφέρον και οι μετρήσεις των δημοσκοπήσεων. Αγνοείται η βασική κατεύθυνση του Συντάγματος, οι λογικοί κανόνες του πολιτικού παιχνιδιού. Ότι δηλαδή μια κυβέρνηση εκλέγεται για 4 χρόνια. Ότι οφείλει να διαχειρίζεται τη χώρα με υπευθυνότητα, χωρίς τον «πειρασμό» των αιφνιδιαστικών εκλογών αλλά και χωρίς τις κραυγές της όποιας αντιπολίτευσης, η οποία πριν περάσει ένας χρόνος από τις κάλπες ζητά εκ νέου εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ για παράδειγμα…

Η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες αποδεικνύει επίσης την κατάρρευση του μύθου περί ισχυρών αυτοδύναμων κυβερνήσεων. Έναν μύθο που στήριξε το δικομματικό στερεότυπο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περίπτωση που πραγματοποιηθούν εκλογές μέσα στο 2011 θα είναι η τρίτη φορά μέσα σε 4 χρόνια!!

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών αντιτίθεται σε μια νέα εκλογική αναμέτρηση. Και ορθά! Τα αποτελέσματα από τις δημοτικές εκλογές δεν έθεσαν ζήτημα κυβερνητικής ισχύος. Ούτε οι εύλογες κοινωνικές αντιδράσεις από τα οικονομικά μέτρα έχουν πάρει τέτοια χαρακτηριστικά ώστε να χρειάζεται ο κ. Παπανδρέου νέα ετυμηγορία στήριξης.

Ωστόσο η εκλογολογία συντηρείται. Οι σχετικές φήμες αναζωπυρώθηκαν μετά τη δήλωση των εκπροσώπων της Τρόικα. Κύκλοι μέσα από την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ μελετούν τέτοια ενδεχόμενα με μοναδικό κριτήριο τα προσωπικά συμφέροντα αξιωματούχων του κυβερνητικού κόμματος.

Στη Ν.Δ. αξιοποιούν τον εκλογικό συναγερμό για να κρατούν το «μαγαζί» ενωμένο και να αμβλύνουν τις όποιες εσωτερικές κριτικές.

Σε κάθε περίπτωση όμως η εκλογολογία βλάπτει σοβαρά τους οικονομικούς σχεδιασμούς και τραυματίζει ακόμα περισσότερο την εικόνα του πολιτικού συστήματος.

Η εμπεδωμένη αίσθηση της κοινής γνώμης ότι το κομματικό συμφέρον είναι πάνω από το δημόσιο, οδηγεί όλο και περισσότερους πολίτες μακριά από τις κάλπες, μακριά από την πολιτική συμμετοχή.

Ας συνειδητοποιήσουν οι εκάστοτε κυβερνόντες ότι το παιχνίδι των εκλογών δεν μπορεί να είναι η μόνη μέθοδος αντιμετώπισης των προβλημάτων της χώρας. Ας περιμένουν όλοι την εξάντληση της τετραετίας. Αν θέλουν να είναι σοβαροί και στοιχειωδώς υπεύθυνοι.

Θέμα

Μνημόνιο-Κυβερνητική πολιτική

Σύνολο καταγραφών: 283

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι