Τιτλοποίηση ακίνητης περιουσίας

Παναγιώτης Κακαλέτρης, 27/05/2011

Το χαρτοφυλάκιο θα περιλαμβάνει μέρος της βαριάς υποδομής της χώρας δηλαδή αεροδρόμια ,λιμάνια, συμμετοχές σε εταιρείες .

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ.

Συμμετοχή στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Όλα τα περιφερειακά αεροδρόμια. Τα υπό μελέτη.

ΛΙΜΑΝΙΑ

Τους περιφερειακούς οργανισμούς λιμένων,(Ελευσίνας, Λαυρίου, Ραφήνας, Αλεξανδρούπολης, καβάλας, βόλου, Κέρκυρας, Ηγουμενίτσας, Πάτρας, Κατάκολου ,Κρήτης, ).Συμμετοχή σε ΟΛΠ,ΟΛΘ.

Τους 800 περιφερειακούς λιμένες(μαρίνες). Θα περιλαμβάνονται σταθμοί εμπορευματοκιβωτίων, επιβατικοί σταθμοί ,οι σταθμοί κρουαζερορόπλοιων, εκμετάλλευση προβλητών και κατασκευή εκμετάλλευση κτηρίων ,ξενοδοχείων, στους χερσαίους χώρους των λιμανιών.

ΑΚΙΝΗΤΑ

Αξιοποίηση πρώην αερολιμένα Ελληνικού. Ακίνητη περιουσία ΟΣΕ. Ακίνητο πρώην εργοταξίου Ρίου- Αντίρριου, πρώην Αμερικανική βάση Γουρνών ,παραλιακή έκταση δήμου Ερμιόνη, εκτάσεις στο δήμο σιθωνίας Χαλκιδικής, εκτάσεις στην Ρόδο όπως και το Πρασονήσι, χιονοδρομικά κέντρα.

Κάποιες από της 500 βραχονησίδες για τουριστική η ενεργειακή αξιοποίηση (αιολικά πάρκα)

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ.

Καζίνο Πάρνηθας ,συμμετοχή στον ΟΔΙΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΛΑΡΚΟ, ΕΛΤΑ, ΔΕΠΑ,ΔΕΣΦΑ,ΕΛΠΕ,ΕΥΑΘ,ΕΥΔΑΠ,ΟΠΑΠ.

Η τεράστια αυτή περιουσία δεν μπορεί από μόνη της να αποτελέσει πηγή εσόδων.

Για το λόγο αυτό προτείνω μια εταιρεία ειδικού σκοπού θα εκδώσει ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου διάρκειας 35-40 ετών με εγγύηση το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο της ακίνητης περιουσίας .

Το ύψος της έκδοσης θα πρέπει να γίνει σε συνάρτηση με την επαναγορά από την δευτερογενή αγορά μέρους του δημοσίου χρέους.

Θεωρώ ότι το ύψος της έκδοσης θα πρέπει να είναι μεταξύ 80-120ΔΙΣ ΕΥΡΩ με επιτόκιο όσο με τον γερμανικών ομολόγων.

Επειδή ζητείται ένα τόσο μεγάλο ποσό από την επενδυτική αγορά και από μια χώρα σε κρίση χρέους για να υπάρξει προθυμία εκτός από την εγγύηση των ακινήτων οι επενδυτές ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής τους να αναλάβουν και την αξιοποίηση-εκμετάλευση μετέχοντας στην κοινή εταιρεία .(Θεσμικό πλαίσιο και οροί για την σύσταση εταιρείας εκμετάλλευσης)

Η συμμετοχή ελλήνων και ξένων επενδυτών που θα ανταποκριθούν στην πρόταση αυτή θα δημιουργήσει ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική και δεν θα επιτρέψει τον ευτελισμό των αξιών άλλων επιχειρήσεων και ακινήτων του δημοσίου που θα αξιοποιηθούν σε δεύτερη φάση.

Με αυτό τον τρόπο δίνεται ένα τέλος στο ξεπούλημα χωρίς όφελος για το κράτος.

Θέμα

Μνημόνιο-Κυβερνητική πολιτική

Σύνολο καταγραφών: 283

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι