Θέμα: Γαλλία - Σελίδα: 1

Το νεκρό σημείο του Μακρόν

Γιώργος Σεφερτζής, KReport, 21/01/2022

Η χρονιά για τον Εμμανουέλ Μακρόν είχε αρχίσει με τους καλύτερους οιωνούς. Ένα πρωτοχρονιάτικο διάγγελμα που έγινε τηλεοπτική επιτυχία πρώτου μεγέθους. Μια συνέντευξη, που περιέλαβε την περίφημη πια αναφορά του στους ανεμβολίαστους που θέλει να τους “την σπάσει”, και για την οποία μιλούσε επί μια εβδομάδα και πλέον όλη η Γαλλία.

Ο μοιραίος Σαρκοζί

Γιώργος Καπόπουλος, Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 02/12/2021

Η γαλλική Δεξιά και κατά κύριο λόγο η γκολική είχε μέχρι το 2007 την πιο σαφή και αδιαμφισβήτητη διαχωριστική γραμμή από την Ακροδεξιά σε όλες της τις εκφάνσεις.

Η γαλλική Δεξιά υπό την ηγεσία του Ντε Γκολ είχε λογαριασμούς αίματος με την Ακροδεξιά:

Ευρωπαϊκό βραχυκύκλωμα Μακρόν

, KReport, 19/11/2021

Το 2017 ο υποψήφιος Μακρόν τόνιζε ότι μια ισχυρή Γαλλία είναι νοητή μόνον εντός μιας ισχυρής Ευρώπης. Αμέσως μετά την εκλογή του στις ομιλίες του στην Πνύκα και στη Σορβόννη έθεσε ψηλά τον πήχη τασσόμενος υπέρ μιας ουσιαστικής εμβάθυνσης της ευρωπαϊκές ολοκλήρωσης.

Από την αλλαγή στην παράκαμψη;

Γιώργος Καπόπουλος, Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 14/11/2021

Την ώρα που στη μετεκλογική διαπραγμάτευση στη Γερμανία για τη σύνθεση της νέας υπό τον Σολτς κυβέρνησης όλα δείχνουν ότι το υπουργείο Οικονομικών θα περιέλθει στον ηγέτη των Φιλελευθέρων Λίντνερ, στη Γαλλία κυριαρχεί ο προβληματισμός για το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Ελλάς-Γαλλία συμμαχία.

Χρήστος Σπίγγος, Αυγή, 12/10/2021

Σύνθημα που κυριάρχησε στους πρώτους μήνες της Μεταπολίτευσης, και παραπέμπει στις μακρινές εποχές που η Γαλλία, όντας μια από τις Μεγάλες Δυνάμεις, διαδραμάτιζε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση εγχώριων πολιτικών. Ο απόηχος του τότε παραμένει μέσα από τις ισχυρές του παρεμβάσεις στη διεθνή πολιτική σκηνή, κύρια στο πλαίσιο των δυο μεγάλων σχηματισμών, ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Εξοπλισμοί και παραγωγή

Δημήτρης Σεβαστάκης, Τα Νέα, 02/10/2021

Στην ελληνογαλλική σχέση, τις φρεγάτες Belharra, τα Rafale, υπάρχει φυσικά και αντίλογος. Ανέλαβε η Ελλάδα να αμβλύνει την οδύνη της Γαλλίας (και την επικοινωνία του Μακρόν), από τη σύναψη του «συμφώνου του Ειρηνικού» που την πέταξε έξω (μαζί με όλη την ΕΕ). Το ερώτημα είναι όμως αν οι εξοπλισμοί (αμυντικής ανάγκης και όχι οι καταναλωτικοί) αποτελούν ένα σοβαρό κομμάτι της ελληνικής πολιτικής προϋπόθεσης, που υποστασιοποιούν τη διπλωματία και παγιώνουν την ειρηνική επιλογή.

Δεύτερο διπλό «όχι»;

Γιώργος Καπόπουλος, Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 22/06/2021

Το 2017, ο Μακρόν εξέφρασε ένα διπλό «όχι» του γαλλικού λαού:

● Οχι στη Λεπέν και το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο.

● Οχι στη Δεξιά του Σαρκοζί και στην Αριστερά του Ολάντ.

Σαράντα χρόνια μετά

Γιώργος Καπόπουλος, Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 11/05/2021

Πριν από σαράντα χρόνια, την Κυριακή 10 Μαΐου του 1981, στον δεύτερο γύρο της προεδρικής εκλογής ο Μιτεράν εκλεγόταν πρόεδρος της Γαλλίας.

Κόντρα στο ρεύμα, καθώς είχε προηγηθεί η εκλογή της Θάτσερ το 1979 και του Ρέιγκαν το 1980, οι Γάλλοι ψηφοφόροι έφεραν στην εξουσία μια κυβέρνηση της Αριστεράς που από το 1972 με την υπογραφή του Κοινού Προγράμματος Σοσιαλιστών και Κομμουνιστών είχε δεσμευθεί για ένα πακέτο μέτρων που θα σηματοδοτούσε τη ρήξη με τον καπιταλισμό.

Η ηθική της μέριμνας

Σαντρά Λοζιέ, Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 13/03/2021

Η Σαντρά Λοζιέ είναι καθηγήτρια Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Paris 1 Panthéon-Sorbonne. Η ακόλουθη συνέντευξή της δημοσιεύτηκε στο γαλλικό περιοδικό L’ Obs.

● Η μέριμνα (care) παραμένει μια έννοια σχεδόν άγνωστη στη Γαλλία. Θα μπορούσατε να μας θυμίσετε την προέλευσή της;

Η ηθική της μέριμνας ορίστηκε το 1982 από την Αμερικανίδα ψυχολόγο και φιλόσοφο Carol Gilligan, στο βιβλίο της In a Different Voice.

Οι δύο φανατισμοί

Νίκος Μουζέλης, Τα Νέα, 29/10/2020

Στο πλαίσιο της πρόσφατης τραγωδίας στη Γαλλία, υπάρχουν δύο διαφορετικού τύπου φανατισμοί. Ο φανατισμός του τρομοκράτη που αποκεφάλισε τον Σαμουέλ Πατί και ο εκλεπτυσμένος φανατισμός του διανοητή που πιστεύει στο δικαίωμα της απόλυτης, άνευ ορίων ελευθερίας του λόγου - με αποτέλεσμα τη νομιμοποίηση των σκίτσων του Μωάμεθ.

Νερά μπάζει η ˮφρεγάταˮ Μακρόν...

Ελένη Τσερεζόλε, Αυγή της Κυριακής, 27/09/2020

Σε αντίθεση με την ήττα στις δημοτικές, οι περιφερειακές εκλογές της άνοιξης θα αναλυθούν υπό εθνικό πρίσμα ως το τελευταίο σοβαρό τεστ

«Το κόμμα δεν παράγει πλέον νέες ιδέες. Η δουλειά που γίνεται στον τομέα αυτόν είναι ανεπαρκής. Δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη δεύτερη φάση της θητείας. Όταν παίρνει τα χαρακτηριστικά των παλιών πολιτικών κομμάτων, κινδυνεύει με εξαφάνιση».

Σύνολο καταγραφών: 22

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι