Πάμε Μπροστά

Γιώργος Θωμόπουλος, 29/06/2014

Ανήκω στα μελή της Δημοκρατικής Αριστεράς που εντάθηκαν ενεργά μόλις ένιωσαν τη δυναμική της κυβερνώσας αριστεράς όπως αυτή εκφράστηκε στο ξεκίνημα, από τότε πέρασαν σχεδόν τέσσερα χρόνια, στο διάστημα αυτό το κόμμα μας πέρασε από διαφορετικές πολιτικές καταστάσεις και στην παρούσα φάση προσγειώθηκε ανώμαλα αλλά όχι τυχαία σε πολύ χαμηλό εκλογικό ποσοστό.

Δεδομένου του αποτελέσματος θα ήταν αποπροσανατολιστικό για τα μέλη μας και θα έστελνε εντελώς λάθος μήνυμα στους συμπολίτες μας ανεξάρτητα εάν μας ψήφισαν, εάν δεν το αποδεχτούμε όπως απλά είναι, δηλαδή μια μεγάλη αποτυχία.

Η αποτυχία αυτή δεν πρέπει να μας φοβίζει αφού είναι αποτέλεσμα της ενεργής συμμετοχής μας για την βελτίωση της κοινωνίας. Αυτό που θα πρέπει να μας φοβίζει είναι μα μην αποδεχτούμε, σε όλο του το εύρος, το γεγονός ότι κάναμε σημαντικά λάθη στην εκτίμηση καταστάσεων καθώς και στις ενέργειές μας.

Ο καθένας μας ας ψάξει τι έφταιξε, έχουν ήδη γίνει αποτιμήσεις από την Κ.Ε. και από μεμονωμένα μελή μας, το ίδιο κάνω και εγώ. Εδώ όμως θέλω να αναφερθώ στο πως θα πάμε μπροστά.

Κατευθυντήριες ενέργειες

• Έμπνευση ενός οράματος για την κοινωνία: Η Δημοκρατική Αριστερά να εμπνεύσει με ένα όραμα ζωής και δράσης τους πολίτες και ειδικότερα τους νέους ανθρώπους. Ένα όραμα απλό και κατανοητό. Το όραμα αυτό που ζητά να πιστέψει ο καθένας μας για να κάνει τη δική του πραγματική προσπάθεια. Όραμα δημιουργίας μιας ομορφότερης Ελλάδας. Να διαφυλαχθεί η αξιοπρέπεια και ο σεβασμός στον πολίτη. Προτάσεις και ενέργειες για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, ο πολίτης να πιστέψει ότι μπορούμε να βρούμε βιώσιμο και αποτελεσματικό τρόπο να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση και οπωσδήποτε να νιώσει ότι ένα καλύτερο αύριο τον περιμένει.

• Επιστροφή στις ιδρυτικές μας αρχές που μας έδιναν τα υψηλά ελκυστικά εκλογικά ποσοστά

• Έμφαση στην ανάδειξη νέων στελεχών από τη βάση για την υλοποίηση των επιλογών μας, δημιουργία της νέας ανανεωμένης ηγετικής ομάδας

• Ανανέωση του επικοινωνιακού μας μοντέλου

• Προσέκλυση της νεολαίας και του δυναμισμού της

• Προσέλκυση και συνεργασία με ομάδες ενεργών πολιτών

• Ανάπτυξη ικανότητας διαπραγμάτευσης καθώς και πραγματικής κουλτούρα συνεργασίας

• Βελτίωση οργανωτικών και διοικητικών δομών

Δεν προσεγγίζω τα εν λόγω θέματα με θεωρητική περιβολή άλλα με στολή εργασίας και επιδιώκω την αποτελεσματικότητα, για το λόγω αυτό, ένιωσα πολύ θυμό το βράδυ της Κυριακής από το αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών εκλογών, ήταν εσωτερικός θυμός γιατί συνειδητοποίησα τις μη ενέργειές μου προς την υποτυπώδη οργανωτική και διοικητική δομή του κόμματος.

Από τη θέση του υπεύθυνου συντονιστή τμήματος του Τομέα Οικονομικής και Κοινωνικής Πολίτικης υπέπεσα στο σφάλμα να αξιολογώ με χαμηλότερα ποιοτικά κριτήρια τη λειτουργία του τμήματος από αυτά που χρησιμοποιώ καθημερινά στην επαγγελματική μου και στην κοινωνική ζωή, εκεί ήταν το προσωπικό μου λάθος από όπου πήγαζε ο θυμός μου.

Λανθασμένα πίστεψα ότι θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε αποτελεσματικά , να μας δίνονται κατευθύνσεις εργασίας, να παραχθεί έργο, να επικοινωνήσει στο κόμμα και στην κοινοβουλευτική ομάδα, να αξιολογηθεί με πολιτικά κριτήρια από τα ανώτερα όργανα και τέλος το έργο του τμήματος να αξιοποιηθεί εσωτερικά και εξωτερικά. Το τελικό αποτέλεσμα είναι πενιχρό βάση των δυνατοτήτων μας και βασιζόταν κυρίως σε ατομικές και αποσπασματικές προσπάθειες των μελών του τμήματος.

Επίσης θέτω με εμφαντικό τρόπο την εφαρμογή θεμελιωδών αρχών ορθής και διάφανης εταιρικής λειτουργίας σε ένα σύγχρονο αριστερό κόμμα, που θα έπρεπε να λειτουργούν από τη αρχή.

Τέλος επισημαίνω ότι τους συμπολίτες μας δεν τους ενδιαφέρουν οι εσωτερικές μας διεργασίες για ισορροπίες ή συμψηφισμούς, αντίθετα τους ενδιαφέρει η μοναδική κοινωνική δυναμική και το όραμα του πολιτικού μας χώρου, θα τους κρατήσουμε κοντά μας και θα πολλαπλασιαστούν μόνο από την αποτελεσματικότητα στην επικοινωνία και στην εφαρμογή των πολιτικών μας επιλογών.

Είναι η νέας μας ευκαιρία να ξανακάνουμε τη διαφορά όπως στις αρχές του 2012, να συμμετέχουμε ενεργά όλοι για αναδειχθούν οι νέες δυνάμεις που θα μας οδηγήσουν με ξεκάθαρες πλέον στρατηγικές σε ξεκάθαρους στόχους, οι εκλογές είναι κοντά, το αργότερο έως το Μάρτιο 2015, θα είναι ολέθριο λάθος εάν δεν είμαστε έτοιμοι, ενωμένοι, ανανεωμένοι, ξεκάθαροι και δυνατοί με όραμα νίκης.

Είναι ένας ελκυστικός μονόδρομος για να τον διαβούμε όλοι μαζί, είναι η τελευταία ευκαιρία που μας δίνεται να συνεχίσουμε όλοι μαζί, πάμε δυνατά μπροστά.

----

Ο Γιώργος Σπ. ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΣ είναι στέλεχος χρηματοπιστωτικού ομίλου και μέλος της επιτροπής θέσεων για το επικείμενο συνέδριο.

Θέμα

Έκτακτο Συνέδριο ΔΗΜΑΡ

Σύνολο καταγραφών: 47

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι