Στα ελάσσονα χώρια, στα μείζονα μαζί

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Χριστίνα Πουλίδου, Αυγή της Κυριακής, 26/04/2008

Οι εκτιμήσεις είναι διαφορετικές, όπως εξίσου διαφορετικές είναι και οι σκοπιμότητες. Στην πολιτική αυτά τα δεδομένα απαντώνται πολύ συχνά, σπανιότερα ωστόσο απαντάται η ανοχή και η ωριμότητα στην αντιμετώπιση αυτών των αποκλίσεων. Στην περίπτωση των δύο ηγετών της Κύπρου, σαφέστατα υπάρχει μια διαφορετική αξιολόγηση του ρόλου της Τουρκίας και ένας διαφορετικός χειρισμός του θέματος - εκατέρωθεν όμως, φαίνεται πως έχει συμφωνηθεί ότι ο καθείς θα κάνει αυτό που θεωρεί σωστό, χωρίς αυτό το θέμα να επηρεάσει περαιτέρω τη διμερή σχέση και την προσπάθεια που έχει αναληφθεί.

Αναλυτικότερα, ο \Πρόεδρος Χριστόφιας\ αντιμετωπίζει με καχυποψία τον Τουρκικό παράγοντα, παραπέμπει δε σχετικά στην πρόσφατη ανακοίνωση που εξέδωσαν από κοινού, στις αρχές του χρόνου, η κυβέρνηση με το Κεμαλικό κατεστημένο. Σε αυτήν υποστηρίζεται ότι αν δεν βρεθεί λύση στο Κυπριακό ως τα τέλη του χρόνου, η επόμενη στρατηγική θα βασίζεται στην αναγνώριση των κατεχομένων. Κατά την άποψη του Προέδρου Χριστόφια συνεπώς, η πραγματική στρατηγική της Άγκυρας δεν εστιάζεται στη λύση του Κυπριακού αλλά στην... αναγνώριση της ανεξαρτησίας των κατεχομένων, αφού στην πολιτική ποτέ δεν ανακοινώνεται η εναλλακτική λύση όταν επικεντρώνονται οι προσπάθειες στον αρχικό στόχο.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης \Μ.Α. Ταλάτ\, αντίθετα πιστεύει, ότι η συγκεκριμένη ανακοίνωση εξυπηρετούσε τις ανάγκες εκείνης της συγκυρίας, η οποία χαρακτηριζόταν από τις φήμες επανεκλογής του Τάσσου Παπαδόπουλου. "Προς αυτόν ήταν το μήνυμα" επιμένει να λέει ο κ. Ταλάτ και υποστηρίζει, ότι η Τουρκική κυβέρνηση είναι απολύτως συνεργάσιμη και υποβοηθητική στην προοπτική λύσης. Εξάλλου, σημειώνει ο κ. Ταλάτ "λύση χωρίς τη στήριξη της Τουρκίας δεν μπορεί να υπάρξει" και καλεί τον Πρόεδρο Χριστόφια να μην διακρίνει την τουρκοκυπριακή ηγεσία από τις κατοχικές στρατιωτικές δυνάμεις, διότι τον υποχρεώνει να στέκεται αλληλέγγυος στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Επικίνδυνη η αισιοδοξία;

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας όμως καταρχάς έχει τις προσωπικές του απόψεις, από τις οποίες δύσκολα μετακινείται και πάντως μετά από συναπτές αποδείξεις. Επίσης, βρίσκεται υπό την πίεση της εσωτερικής πολιτικής σκηνής. Είναι χαρακτηριστικό πως από τη μέρα της συνάντησής του με τον Μ.Α. Ταλάτ, τα κόμματα που στήριξαν την εκλογή του στην προεδρία, τα κόμματα της συγκυβέρνησης, ασκούν μία συστηματική κριτική στις ενέργειές του. Οι "κίνδυνοι" που ελλοχεύουν, τα "λανθασμένα μηνύματα" που εκπέμπονται, και η "επικίνδυνη αισιοδοξία" που διαχέεται, βρίσκονται στο σημείο εκκίνησης της κριτικής που δέχεται, ενώ πρόσφατα η συγκρότηση των μεικτών επιτροπών ξεσήκωσε οξύτερες κριτικές. Τα πρόσωπα που επέλεξε η ελληνοκυπριακή ηγεσία έχουν "σαφή πολιτικό ρόλο στην πλατφόρμα του "ναι", επισημάνθηκε από ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγους και ως εκ τούτου είναι ύποπτα για "μειωμένες στοιχειώδεις αντιστάσεις" (\Μ. Σιζόπουλος\, αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ)...

Τη θεωρία όμως πως το "όχι" συγκεντρώνει τους πατριώτες και το "ναι" τους μειοδότες, ο Πρόεδρος Χριστόφιας επιδεικτικά την πετά στον κάλαθο των αχρήστων - το είδαμε στη συγκρότηση της κυβέρνησης, το ξαναείδαμε στη στελέχωση των μεικτών επιτροπών. Το σύνθημά του είναι "μπροστά, δουλειά και εχεμύθεια", ενώ αποφεύγει να ρίξει λάδι στη φωτιά των συνεχών επικριτικών σχολίων που διατυπώνονται από την κυβέρνησή του. Είναι χαρακτηριστικό πως στην κριτική των συγκυβερνώντων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ήπια τονίζοντας ότι η στελέχωση των επιτροπών "έχει την αποδοχή της κοινωνίας".

Κατά τις πληροφορίες από Λευκωσία εξάλλου που αναφέρονται στα θέματα ουσίας, τα οποία θα τεθούν στο τραπέζι των μεικτών επιτροπών, στο θέμα της διακυβέρνησης η αρμόδια επιτροπή θα μελετήσει τον τρόπο λειτουργίας τριών ομοσπονδιακών συστημάτων - του βελγικού, του ελβετικού και αυτού της Βόρειας Ιρλανδίας. Σε ό,τι αφορά το εδαφικό, η αντίστοιχη επιτροπή θα επιδιώξει τη διαμόρφωση ενός Χάρτη με πιο ομαλή διοικητική οριογραμμή από αυτήν που είχε το σχέδιο Ανάν με τα πολλά ζικ ζακ, ενώ τέλος εξετάζεται η θέσπιση οικονομικών κινήτρων αποζημίωσης για τους Ελληνοκύπριους, η ακίνητη περιουσία των οποίων θα βρεθεί υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση.

Οι 13 επιτροπές - την εποπτεία των οποίων από την ελληνοκυπριακή πλευρά θα έχει ο \Γ. Ιακώβου\, ενώ από την τουρκοκυπριακή ο \Ο. Ναμί\ - ξεκινούν το έργο τους τη Μεγάλη Εβδομάδα. Και η διαδικασία, που ξεκίνησε με τη συνάντηση Χριστόφια-Ταλάτ προσδοκάται να ακολουθήσει τη συμβολική ταύτιση και να περάσει από τη δοκιμασία των Παθών στη Λαμπρή.

Θέμα

Κυπριακό

Σύνολο καταγραφών: 314

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι