Κύπρος: Λύση τώρα ή ποτέ

Μακάριος Δρουσιώτης, Ελευθεροτυπία, Δημοσιευμένο: 2008-06-25

Οι απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό θα αρχίσουν, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, τον Σεπτέμβριο. Μεταξύ των Χριστόφια και Ταλάτ υπήρξε συμφωνία κυρίων για το χρονοδιάγραμμα στη συνάντηση που είχαν στις 23 Μαΐου: Επίσημη έναρξη στο τέλος Ιουλίου, ανάπαυλα τον Αύγουστο και εντατικές συνομιλίες από τον Σεπτέμβριο.

Ο βοηθός γ.γ. του ΟΗΕ Λιν Πάσκο επισκέφθηκε την Κύπρο την περασμένη εβδομάδα για να επιβεβαιώσει αυτή τη συμφωνία και να εξασφαλίσει τη συγκατάθεση των δύο ηγετών για τον διορισμό του Αλεξάντερ Ντάουνερ ως ειδικού συμβούλου του γενικού γραμματέα στο Κυπριακό.

Ωστόσο, από τη συμφωνία κυρίων της 23ης Μαΐου, μέχρι την άφιξη του Λιν Πάσκο, υπήρξε περιπλοκή, με αφορμή την ερμηνεία της κοινής δήλωσης στην οποία είχαν συμφωνήσει οι δύο ηγέτες στη συνάντησή τους. Από τη μια ο Δ. Χριστόφιας προσπάθησε να τη βελτιώσει με πρόσθετες αναφορές και από την άλλη ο Ταλάτ αρνήθηκε να προσέλθει στο δείπνο που τους είχε καλέσει ο Λιν Πάσκο.

Ο βοηθός γενικός γραμματέας ενοχλήθηκε με τα «τερτίπια» των Κυπρίων πολιτικών και τα παρομοίασε με τους επαγγελματίες ερμηνευτές της Βίβλου. Σε δηλώσεις του, πριν αναχωρήσει από τη Λευκωσία, είπε πως «η εργασία των Ηνωμένων Εθνών (σχέδια, εκθέσεις, ψηφίσματα κτλ.) μου θυμίζει λίγο τη Βίβλο: μπορείτε να ψάξετε και να βρείτε μια παραπομπή για να αποδείξετε οποιοδήποτε σημείο θέλετε, και υπάρχουν ολόκληρες λεγεώνες ανθρώπων που πληρώνονται αποκλειστικά για να ξεψαχνίσουν την κάθε ασήμαντη παραπομπή που μπορούν να βρουν για να αποδείξουν ότι είναι εκείνοι οι σωστοί και η άλλη πλευρά κάνει λάθος».

Ωστόσο, ο Λιν Πάσκο εξασφάλισε επιβεβαίωση της βούλησης των δύο ηγετών για απευθείας συνομιλίες, καθώς και τη συγκατάθεσή τους για το όνομα του μεσολαβητή. Φεύγοντας από την Κύπρο έπλεξε το εγκώμιο των Χριστόφια και Ταλάτ για την αποφασιστικότητά τους για λύση και έδωσε τόνο αισιοδοξίας και αποφασιστικότητας, ότι «αυτή τη φορά θα τα καταφέρουμε».

Ο αξιωματούχος των Η.Ε. θεωρεί ότι οι συζητήσεις για τη βάση της λύσης γίνονται περί όνου σκιάς και πως αυτή είναι ξεκαθαρισμένη και είναι όλη η εργασία που έγινε μέχρι σήμερα. «Υπάρχουν μερικές γενικές αρχές που όλοι ξέρουμε και νομίζω πως πρέπει όλοι να επικεντρωθούμε αμέσως σε αυτές τις αρχές, με βάση τις οποίες οι ηγέτες λένε ότι διαπραγματεύονται». Ο Λιν Πάσκο, επικαλούμενος την ενημέρωση που είχε από τους εκπροσώπους των Η.Ε. στις επιτροπές, είπε πως αυτές πηγαίνουν αρκετά καλά και ξεκαθάρισε πως δεν αναμένεται από τις επιτροπές να διαπραγματευτούν το Κυπριακό. «Η δουλειά τους είναι να κοιτάξουν την εργασία που έγινε μέχρι τώρα (body of work), να αναζητήσουν νέες ιδέες, να τα βάλουν όλα μαζί στο τραπέζι, για να δουν σε ποια υπάρχει ήδη συμφωνία», είπε και διευκρίνισε πως «αυτό δεν σημαίνει ότι θα τα κάνουν όλα κομματάκια και θα διαπραγματευτούν τα βασικά ζητήματα, απλώς θα εξετάσουν ολόκληρο το πράγμα, για να δουν οι ηγέτες τι πρέπει πραγματικά να διαπραγματευτούν και τι όχι».

Την 1η Ιουλίου θα συναντηθούν ξανά οι δύο ηγέτες και αναμένεται ότι θα βρουν μια λεκτική φόρμουλα που να τηρεί τα προσχήματα και θα τους διευκολύνει να ανακοινώσουν τις απευθείας συνομιλίες. Τα Ηνωμένα Εθνη δέχονται φορτικές πιέσεις από την Ε.Ε. και ο Μπαν Γκι Μουν, όπως αποκάλυψε ο Πάσκο, έμεινε έκπληκτος από το ενδιαφέρον που δείχνουν για το Κυπριακό οι ξένοι ηγέτες που συναντά. Βασικά, το Κυπριακό θεωρείται ήδη ένας μεγάλος μπελάς για την Ε.Ε. που περιπλέκει τις σχέσεις της με την Τουρκία. Η διακαής επιθυμία της Ε.Ε. να προχωρήσουν τα πράγματα εκφράστηκε για άλλη μια φορά στον πρόεδρο Χριστόφια, κατά την τελευταία σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες. Η εκτίμηση είναι πως αν δεν γίνει κάτι τώρα, που είναι οι Χριστόφιας και Ταλάτ στην εξουσία, δεν πρόκειται να γίνει ποτέ και δείχνουν αποφασισμένοι να αξιοποιήσουν την ευκαιρία.

Θέματα επικαιρότητας: Κυπριακό

Νίκος Μπίστης

Ο σταθερός κύριος Γκουτιέρες και οι « νέες ιδέες»

Νίκος Μπίστης, 2026-08-05

Καμία υποχώρηση από το αποκαλούμενο πλαίσιο Γκουτιέρες...

Περισσότερα
Θόδωρος Τσίκας

Το «τελευταίο μίλι» για το Κυπριακό

Θόδωρος Τσίκας, 2026-07-30

H σημαντικότερη εξέλιξη από την επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα...

Περισσότερα
Θόδωρος Τσίκας

Η ώρα του πολιτικού ρεαλισμού στο Κυπριακό

Θόδωρος Τσίκας, 2026-07-15

Η νέα προσπάθεια στο Κυπριακό από την προσωπική απεσταλμένη...

Περισσότερα

Η «εργαλειοποίηση» του Κυπριακού

Κυριάκος Πιερίδης, 2026-02-28

Εδώ και εβδομάδες ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης...

Περισσότερα

Χριστοδουλίδης - Ερχιουρμάν: μία συνάντηση, δύο αναγνώσεις

Κυριάκος Πιερίδης, 2025-12-13

Οι δύο ηγέτες κλήθηκαν ξανά ενώπιον του ΟΗΕ να τοποθετηθούν...

Περισσότερα
Νίκος Μπίστης

Γιά ένα νέο Μέτωπο Λογικής στην εεξωτερική πολιτική

Νίκος Μπίστης, 2024-12-02

Πριν μια βδομάδα η Εποχή είχε φιλοξενήσει άρθρο μου για...

Περισσότερα

Δειλά βήματα στο Κυπριακό

Κυριάκος Πιερίδης, 2024-10-20

Η «διευρυμένη συνάντηση» που προανήγγειλε ο Γκουτέρες...

Περισσότερα
Θόδωρος Τσίκας

50 χρόνια: Αναζητείται πολιτική βούληση για λύση του Κυπριακού

Θόδωρος Τσίκας, 2024-07-20

Το τελευταίο διάστημα φάνηκε ότι αναθερμαίνονται οι διεργασίες...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Γιώργος Σιακαντάρης

Κοστολογήσεις και δεξιά ηγεμονία

Γιώργος Σιακαντάρης, 2026-09-04

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη ήταν συνεκτική...

Το φάντασμα που σκοτώνει την πολιτική

Μαρία Καρακλιούμη, 2026-09-03

Η οικονομική κρίση δίδαξε στη χώρα, με τον πιο επώδυνο τρόπο,...

Χρήστος Ροζάκης

Τα θαλάσσια πάρκα της Τουρκίας προσκρούουν διττά στο Διεθνές Δίκαιο

Χρήστος Ροζάκης, 2026-08-26

Η πρόσφατη ενέργεια της Τουρκίας να εκδώσει Προεδρικά Διατάγματα...

Κώστας Καλλίτσης

Το τερματίζουν…

Κώστας Καλλίτσης, 2026-08-23

Τί σχεδιάζει να πει η κυβέρνηση από το βήμα της 90ης Διεθνούς...

Θόδωρος Τσίκας

Θαλάσσια πάρκα: νέες διαφορές πάνω στην παλιά εκκρεμότητα

Θόδωρος Τσίκας, 2026-08-22

Η ανακήρυξη από την Τουρκία δύο «εθνικών θαλάσσιων πάρκων»...

Κώστας Ζαχαριάδης

Γίνεται φιλελεύθερος, μετριοπαθής, ευρωπαΐστης και ταυτόχρονα υποστηριχτής του Τραμπ;

Κώστας Ζαχαριάδης, 2026-08-13

Δεν πρόκειται για τρεις «γραφικούς» που ξέφυγαν από την...

Θόδωρος Τσίκας

Η «νέα» Μέση Ανατολή και το ελληνικό στρατηγικό δίλημμα

Θόδωρος Τσίκας, 2026-08-13

Η Μέση Ανατολή μετατρέπεται από ένα σύστημα, στο οποίο η...

Νίκος Μπίστης

Ο σταθερός κύριος Γκουτιέρες και οι « νέες ιδέες»

Νίκος Μπίστης, 2026-08-05

Καμία υποχώρηση από το αποκαλούμενο πλαίσιο Γκουτιέρες...

Σωτήρης Βαλντέν

Εμπόλεμοι από την πίσω πόρτα – Η ελληνική εμπλοκή

Σωτήρης Βαλντέν, 2026-08-03

Η πολυδιαφημισθείσα πρόσφατη νέα αναχαίτηση drones από την...

Κώστας Καλλίτσης

Το πολιτικό πρόβλημα

Κώστας Καλλίτσης, 2026-08-02

Ως πολιτικό πρόβλημα της χώρας συχνά νοούνται τα υπαρξιακά...

Θόδωρος Τσίκας

Το «τελευταίο μίλι» για το Κυπριακό

Θόδωρος Τσίκας, 2026-07-30

H σημαντικότερη εξέλιξη από την επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα...

Κωστής Κορνέτης

Οι «δεύτερες ζωές» της Μεταπολίτευσης

Κωστής Κορνέτης, 2026-07-26

Γιατί κάποιες ιστορικές στιγμές αρνούνται να περάσουν...

×
×