Παράγων επίλυσης του Κυπριακού

Π.Κ. Ιωακειμίδης, Τα Νέα, 25/07/2008

ΤΡΙΑΝΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, η διαδικασία ανεύρεσης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα φαίνεται ότι έχει μπει σε κάποιον καλό δρόμο. Οι συναντήσεις του Προέδρου Δ. Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μ. Ταλάτ, παρά τις δυσκολίες, παράγουν αποτελέσματα (νέα συνάντηση πραγματοποιείται σήμερα). Συμφωνήθηκε π.χ. η σημαντική αρχή για την ύπαρξη «μίας κυριαρχίας και ιθαγένειας» στο πλαίσιο του (διζωνικού- δικοινοτικού) ομοσπονδιακού κράτους που επίσης θα είναι το πολιτικό σύστημα στο οποίο θα οδηγήσει η διαπραγμάτευση για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Έτσι, έπειτα από αρκετά χρόνια ακινησίας, διαφαίνεται σοβαρή προοπτική για την επίλυση του προβλήματος, κάτι που σε σημαντικό βαθμό οφείλεται στην προσωπικότητα και βούληση των δύο Κύπριων πολιτικών ηγετών και ιδιαίτερα του Δ. Χριστόφια. Βεβαίως, η διαπραγμάτευση που θα ακολουθήσει από το φθινόπωρο θα είναι εξαιρετικά δύσκολη. «Ο διάβολος», ως γνωστόν, «βρίσκεται στη λεπτομέρεια». Οι αβεβαιότητες είναι σημαντικές, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την πολιτική κατάσταση στην Τουρκία. Αλλά, όπως αναγνωρίζεται ευρύτερα, το «παράθυρο ευκαιρίας» που προσφέρεται είναι σημαντικό και για πρώτη φορά ίσως ρεαλιστικό. Αρκετοί πιστεύουν ότι εάν τώρα με τις κρατούσες πολιτικές συνθήκες στη Μεγαλόνησο δεν επιλυθεί το πρόβλημα, τότε το «κεφάλαιο της επίλυσης» κλείνει όντως οριστικά. Μια πρόσθετη παράμετρος στην τρέχουσα προσπάθεια ανεύρεσης λύσης (που απουσίαζε στο παρελθόν) είναι βεβαίως το γεγονός της συμμετοχής της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.). Πρόκειται για καταλυτικό γεγονός που θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη και να αξιοποιηθεί στη διαδικασία ανεύρεσης της επιθυμητής λύσης. Βεβαίως οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά η Ένωση προσφέρει (με το «κεκτημένο» και άλλα μέσα της)

σημαντικές δυνατότητες για τη συγκρότηση του πακέτου ρυθμίσεων της ομοσπονδιακής λύσης, αλλά και στήριξης της λύσης αυτής. Ως γνωστόν, η Κύπρος στο σύνολό της είναι ενσωματωμένη στην Ένωση και απλά η εφαρμογή του κεκτημένου έχει ανασταλεί για την τουρκοκυπριακή πλευρά. Η συμμετοχή της Κύπρου στην Ε.Ε. θα πρέπει να αξιοποιηθεί ως παράγων επίλυσης και όχι όπως πρόσφατα ως συντελεστής για τη μη επίλυση...

* Ο Π.Κ. Ιωακειμίδης είναι καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του Δ.Σ. του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Θέμα

Κυπριακό

Σύνολο καταγραφών: 314

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι