Υπό επιτήρηση ο αδιαμφισβήτητος νικητής Ντ.Έρογλου

Χριστίνα Πουλίδου, Αυγή της Κυριακής, 03/05/2009

Όλοι την έβλεπαν να έρχεται και κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια να την αναχαιτίσουν ή πάντως να την περιορίσουν - τη θριαμβευτική επάνοδο του Ντερβίς Έρογλου στην ηγεσία του ψευδοκράτους. Η Χίλαρι Κλίντον δέχθηκε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον Μ.Α.Ταλάτ μια βδομάδα πριν απ’ τις εκλογές στα κατεχόμενα, η τουρκική κυβέρνηση έστειλε επιτελείο της για να εγγυηθεί βοήθεια στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε τον καλό της λόγο για τον απελθόντα πρωθυπουργό. Κι ωστόσο, τίποτα απ’ αυτά δεν ανέκοψε τη φόρα νίκης του Έρογλου που έλαβε αυτοδύναμη πλειοψηφία.

Το κόμμα που ίδρυσε ο Ραούφ Ντενκτάς επανήλθε στην ηγεσία, ενώ έπειτα από 19 χρόνια κυβερνήσεων συνασπισμού, το Κόμμα Εθνικής Ενότητας συγκροτεί αυτοδυνάμως κυβέρνηση. Ο πολιτικός εξάλλου που είχε πει «όχι» στο σχέδιο Ανάν και που προεκλογικά υποσχόταν να διαφοροποιήσει (αν όχι να τερματίσει) τις συνομιλίες, βρέθηκε να κρατά τα ηνία της εξουσίας.

Κατά τις αναλύσεις, το κύμα οργής του κόσμου που κατέληξε στο ψηφοδέλτιό του φούντωσε από την οικονομική κρίση που έχει ανακόψει τον οικοδομικό οργασμό κι έχει εκτινάξει την ανεργία, από την αποθάρρυνση του κόσμου ότι η λύση δεν ήρθε, από την απογήτευσή του ότι αν και στρατεύθηκε στο «ναι», το «όχι» εξακολουθεί να είναι ο παράγων εξουσίας, από τα πολλαπλά κρούσματα κακοδιοίκησης. Επίσης σημειώνεται, ότι ιστορικά στο ψευδοκράτος τα δεξιά κόμματα κινούνται στο 60% και τα αριστερά στο 30-35%, ενώ η ανατροπή που σημειώθηκε το 2003 (όταν το κόμμα Ταλάτ έλαβε την εξουσία) είχε να κάνει με τη δυναμική που είχε διαμορφώσει η προοπτική της λύσης.

Στην προεκλογική περίοδο, ο Ντ. Έρογλου υποσχέθηκε επενδύσεις (κυρίως από τη Σαουδική Αραβία) και πολλοί στη Λευκωσία διέβλεψαν τον κίνδυνο πώλησης ελληνοκυπριακών ιδιοκτησιών στα κατεχόμενα. Επίσης, ο Ντ. Έρογλου υποσχέθηκε να δώσει την υπηκοότητα του ψευδοκράτους σε εποίκους των κατεχομένων - η νίκη του λοιπόν γεννά ανησυχία, όχι μόνο για την εξέλιξη των συνομιλιών αλλά και για την προοπτική επιδείνωσης του status quo.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι αμέσως, την επομένη της εκλογικής διαδικασίας, η τουρκική κυβέρνηση έριξε πάγο στη φόρα Έρογλου. Ο πρωθυπουργός Τ. Ερντογάν εξέφρασε την ελπίδα ο νέος πρωθυπουργός στα κατεχόμενα να είναι «υποστηρικτικός και όχι εμπόδιο» στη διαδικασία για τη λύση του Κυπριακού, χαρακτήρισε «λανθασμένες» τις προσεγγίσεις του τύπου «πρέπει να τερματιστούν οι συνομιλίες» ή «να μπουν σε διαφορετική βάση» και τόνισε - «πρέπει να το πω ξεκάθαρα» είπε - πως «εμείς, ποτέ δεν θα υποστηρίξουμε οτιδήποτε αποδυναμώσει τον κ. Ταλάτ στις συνομιλίες».

Ο Ντ. Έρογλου αιφνιδιάσθηκε - «εκπλήσσομαι και σαστίζω» είπε, «δεν σκεφτόμαστε τη διακοπή των συνομιλιών» συμπλήρωσε - ενώ νέα έμμεση προειδοποίηση από την Άγκυρα, φρεσκάρισε στον Τουρκοκύπριο ηγέτη το πλαίσιο της εξουσίας του. Την περασμένη βδομάδα συνήλθε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας με την παρουσία του πρωθυπουργού και της στρατιωτικής ηγεσίας, στην απόφαση του οποίου χαιρετίζεται η ομαλή διεξαγωγή των εκλογών στα κατεχόμενα, επαναλαμβάνεται η υποστήριξη της Άγκυρας στον Μ.Α. Ταλάτ που έχει αναλάβει τον ρόλο του διαπραγματευτή για τη λύση του Κυπριακού, ενώ δεν μνημονεύεται καν ο νικητής των εκλογών...

Η αντίδραση αυτή της Τουρκίας είναι πάρα πολύ κρίσιμη για τη διακυβέρνηση Έρογλου, καθώς πέραν της θεμελιώδους πολιτικής σημασίας που έχει η Τουρκία για το ψευδοκράτος, συντρέχουν άλλοι δύο σημαντικοί παράγοντες: 1) η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που θεωρεί απαράδεκτο τον σφετερισμό (από το ζεύγος Όραμς) ελληνοκυπριακής ιδιοκτησίας στην κατεχόμενη Κερύνεια, αναμφίβολα θα ανακόψει το ενδιαφέρον υποψήφιων αγοραστών-επενδυτών στα κατεχόμενα και 2) η διεθνής επιτήρηση που απλώνεται πέριξ του «σεσημασμένου» Ντ. Έρογλου εκτιμάται πως θα περιορίσει τις δυνατότητές του για «στραβοτιμονιές». Ως εκ τούτου η εξάρτησή του από τη Μητέρα-Πατρίδα μεγαλώνει και άρα, το περιοριστικό πλαίσιο που έθεσε ο Τ. Ερντογάν ήταν πολύ κρίσιμο. Και χρήσιμο.

Θέμα

Κυπριακό

Σύνολο καταγραφών: 314

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι