ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και αποχή, οι νικητές στην Κύπρο

Μακάριος Δρουσιώτης, Ελευθεροτυπία, 08/06/2009

Η μεγάλη αποχή, η επικράτηση του δικομματισμού και η συντριβή του ΔΗΚΟ είναι τα τρία χαρακτηριστικά των ευρωεκλογών που έγιναν προχθές Σάββατο στην Κύπρο. Αν και η κατανομή των έξι εδρών ήταν γνωστή πριν από το άνοιγμα των καλπών (δύο ο ΔΗΣΥ, δύο το ΑΚΕΛ και από μία το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ), το ενδιαφέρον των εκλογών επικεντρώθηκε στις επιδόσεις των κομμάτων, σε αντιδιαστολή με τα αποτελέσματα των πρώτων ευρωεκλογών του 2004, όταν η ψηφοφορία έγινε υπό τη σκιά του δημοψηφίσματος για το σχέδιο Ανάν.

Ο ΔΗΣΥ ύστερα από το ταρακούνημα του 2004, όταν έπεσε στο 28%, ανέκαμψε πλήρως, εξασφαλίζοντας το υψηλότερο ποσοστό στην Ιστορία του (35,6%). Εξίσου καλά πήγε και το ΑΚΕΛ, που έμεινε μόλις 0,7% πίσω από τον ΔΗΣΥ, αλλά καταγράφοντας άνοδο 7% σε σύγκριση με το 2004.

Ο μεγάλος χαμένος των εκλογών είναι αναντίρρητα το ΔΗΚΟ, το οποίο διολίσθησε από το 17% του 2004 στο 12,2%. Το ΔΗΚΟ μπήκε στην εκλογική μάχη διχασμένο. Από τη μία ήταν ο πρόεδρος του κόμματος Μάριος Κάρογιαν, ο οποίος συνεργαζόταν με τον πρόεδρο Χριστόφια, και από την άλλη η ομάδα του υιού του Τάσσου Παπαδόπουλου, Νικόλα, που πίεζε για αποχώρηση του ΔΗΚΟ από την κυβέρνηση και διαχωρισμό της θέσης του κόμματος από την πολιτική Χριστόφια στο Κυπριακό. Στο αποκορύφωμα της προεκλογικής εκστρατείας, ο Κάρογιαν ταυτίστηκε με τους Τασσικούς και άσκησε σκληρή κριτική στον Χριστόφια και στο ΑΚΕΛ, χωρίς να καταφέρει ωστόσο να συσπειρώσει το κόμμα του.

Το άλλο κόμμα που προσπάθησε να μετατρέψει στις ευρωεκλογές σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν, το ΕΥΡΩΚΟ, επίσης καταποντίστηκε, εξασφαλίζοντας λίγο πάνω από το 4%, από το 12,4% που είχε εξασφαλίσει το 2004. Το Σ.Κ. ΕΔΕΚ με 9,8% επιβεβαίωσε τα ποσοστά του, που κυμαίνονται γύρω στο 8% από τότε που συμμετέχει αυτόνομα σε εκλογές.

Συμπερασματικά, οι μεγάλοι κερδισμένοι των εκλογών είναι τα δύο μεγάλα κόμματα, που επιβεβαιώνουν την επικυριαρχία τους στο κομματικό σκηνικό. Το 70% που συγκέντρωσαν μαζί είναι το υψηλότερο στην Ιστορία των κυπριακών εκλογών. Το αποτέλεσμα είναι άκρως ευνοϊκό για τον πρόεδρο Χριστόφια, ο οποίος έχει ανοιχτό πεδίο χειρισμών στο Κυπριακό. Με δεδομένη τη στήριξη που έχει από τον ΔΗΣΥ και τον καταποντισμό των δύο κομμάτων, που προσπάθησαν να μετατρέψουν τις εκλογές σε ένα νέο δημοψήφισμα, εξασφαλίζει ευρύ πεδίο πολιτικών χειρισμών.

Βέβαια, ο μεγάλος νικητής των εκλογών είναι το ιστορικό ρεκόρ αποχής, που έφτασε το 40%. Αυτό αποδίδεται στο μειωμένο ενδιαφέρον που επέδειξε η κοινωνία σε όλη την προεκλογική εκστρατεία στο τριήμερο λόγω της γιορτής του Αγίου Πνεύματος και στο ότι για πρώτη φορά ανακοινώθηκε επίσημα ότι δεν θα διωχθεί κανένας που δεν θα ψηφίσει, παρά το υποχρεωτικό συμμετοχής στις εκλογές.

Θέμα

Κυπριακό

Σύνολο καταγραφών: 286

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι