Τι δεν πήρε και τι φοβάται τώρα η Λευκωσία

Η αποχώρηση στρατευμάτων και η αναγνώριση της Κύπρου αποσύρθηκαν από την ατζέντα

Μακάριος Δρουσιώτης, Κυρ. Ελευθεροτυπία, 19/12/2004

Οι αποφάσεις των Βρυξελλών μπορεί, όπως είπε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τ. Παπαδόπουλος, «να αποτρέπουν τον κίνδυνο της μη λύσης του Κυπριακού», όμως δεν ικανοποιούν τη Λευκωσία.

**Σύμφωνα με το κείμενο των τελικών συμπερασμάτων, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει την ετοιμότητα της Τουρκίας να υπογράψει το πρωτόκολλο της προσαρμογής της Συμφωνίας της Αγκυρας (τελωνειακή ένωση και με τη Λευκωσία), αφού προηγουμένως συμφωνηθούν ορισμένες «τροποποιήσεις» στο κείμενό του.

Αυτή η «ουρά» μπορεί να ερμηνευθεί ποικιλοτρόπως και ήδη ξένα πρακτορεία αναφέρουν πως «θα ληφθούν υπόψη τα προβλήματα από τη μη επίλυση του Κυπριακού», ενώ η Αγκυρα θα επιδιώξει να διασυνδέσει την υπογραφή αυτού του πρωτοκόλλου (που αποτελεί μία έμμεση αναγνώριση της Λευκωσίας) με τους κανονισμούς για το απευθείας εμπόριο μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και κατεχομένων.

**Τα αποτελέσματα της συνόδου απέχουν κατά πολύ από τους στόχους της Κύπρου: Ζητήματα όπως η αποχώρηση των στρατευμάτων, των εποίκων και η πλήρης διπλωματική αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας βρήκαν μηδενική ανταπόκριση στις Βρυξέλλες και αποσύρθηκαν από την ατζέντα.

**Η τροπή που έχουν ήδη πάρει τα πράγματα θα σπρώξουν πιθανώς τον κύπριο πρόεδρο, Τάσσο Παπαδόπουλο, προς την αποδοχή μιας νέας πρωτοβουλίας (ίσως την άνοιξη) για την επίλυση του Κυπριακού. Μια τέτοια εξέλιξη, όμως, θα ανατρέψει τη φιλοσοφία του, αφού εκείνος επιδίωκε την αναγνώριση της Λευκωσίας από την Αγκυρα ώστε να τη χρησιμοποιήσει ως πλατφόρμα για μια καλύτερη λύση του Κυπριακού, χωρίς να υπάρχουν πιεστικά χρονοδιαγράμματα.

Τώρα ίσως να συμβεί το ακριβώς αντίθετο: να προκαλέσει, δηλαδή, η Αγκυρα νέα πρωτοβουλία του ΟΗΕ για την «επίλυση του Κυπριακού». Να επικαλεστεί, κατόπιν, την εξέλιξή της ώστε να αποφύγει την αναγνώριση της Λευκωσίας μέσω του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας. Και -τελικά- να απαγκιστρωθεί από τη δέσμευσή της αυτή, αν η πρωτοβουλία του ΟΗΕ αποτύχει...

Ο γενικός γραμματέας των Η.Ε., Κ. Ανάν, άλλωστε, βρισκόταν στις Βρυξέλλες και περίμενε σχεδόν δύο ώρες να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις Ε.Ε.-Τουρκίας... Εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις που θα συμβάλουν ώστε στο μέλλον η Κύπρος να μην αποτελεί πρόβλημα»...

Θέμα

Κυπριακό

Σύνολο καταγραφών: 311

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι