Τι σημαίνει η εκλογή ενός «εθνικιστή»

Φίλιππος Σαββίδης, Τα Νέα, 20/04/2010

Η οριακή εκλογή του εθνικιστή Ντερβίς Ερόγλου στην «προεδρία» των Κατεχομένων είναι μια αρνητική εξέλιξη. Εξέλιξη που περιπλέκει το σκηνικό των συνομιλιών στο Κυπριακό και δημιουργεί νέα δεδομένα, τα οποία πρέπει να αξιολογηθούν προσεκτικά και με νηφαλιότητα. Τι μπορεί να σημαίνει η εκλογή Ερόγλου;

1. Αμέσως μετά την εκλογή του, ο νέος «πρόεδρος» και διαπραγματευτής της τουρκοκυπριακής κοινότητας δήλωσε ότι «θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις με τη βοήθεια της Τουρκίας». Από την πλευρά του, ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι «επιθυμία μου είναι να τελειώσει το Κυπριακό μέχρι το τέλος του χρόνου... Κάποιοι θέλουν να παραταθεί το Κυπριακό, αλλά εμείς θέλουμε να τελειώσει». Μένει να δούμε εάν η Αγκυρα θα υλοποιήσει τις διακηρύξεις της. Ενα αδιέξοδο με ευθύνη του Ερόγλου θα είχε σοβαρές συνέπειες τόσο στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας όσο και στους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς της Αγκυρας στην ευρύτερη περιοχή. Θα επιτρέψει η κυβέρνηση Ερντογάν μια τέτοια εξέλιξη;

2. Πιθανότερο σενάριο είναι ότι η διαδικασία των συνομιλιών θα συνεχιστεί. Μένει να δούμε ποια μορφή θα πάρει. Πολλοί παρατηρητές εκτιμούν ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη εμπλοκή της διεθνούς κοινότητας. Εκτιμούν δε ότι η συμμετοχή αυτή μπορεί να λάβει τη μορφή μιας διεθνούς διάσκεψης με συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων μερών. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να δημιουργηθεί ένα δίχτυ προστασίας των ελληνοκυπριακών συμφερόντων.

3. Τα αποτελέσματα των εκλογών στα Κατεχόμενα, καθώς επίσης και μια σειρά άλλων εξελίξεων, όπως η πρόσφατη αρνητική απόφαση του ΕΔΑΔ για τις ελληνοκυπριακές περιουσίες και η προσπάθεια προώθησης του απευθείας εμπορίου των Κατεχομένων με τρίτες χώρες, δείχνουν ότι με την πάροδο του χρόνου αυξάνεται ο κίνδυνος ταϊβανοποίησης των Κατεχομένων με όλα όσα αυτό συνεπάγεται.

Συμπέρασμα: πρώτος στόχος είναι να κατοχυρωθεί το έως σήμερα κεκτημένο των απευθείας συνομιλιών και να συνεχιστεί η διαδικασία από εκεί που σταμάτησε στις 30 Μαρτίου. Μόνος τρόπος αποτροπής της νομιμοποίησης του σημερινού διχοτομικού στάτους κβο είναι η συνολική λύση το συντομότερο δυνατό, όπως περιγράφεται στην κοινή δήλωση Χριστόφια- Ταλάτ της 23ης Μαΐου 2008. Σε αντίθετη περίπτωση θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις επικράτησης άλλων λύσεων πολύ δυσμενέστερων και επικίνδυνων για τα ελληνοκυπριακά και ελληνικά συμφέροντα.

Ο Φίλιππος Σαββίδης είναι πολιτικός επιστήμονας- διεθνολόγος

Θέμα

Κυπριακό

Σύνολο καταγραφών: 314

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι