Προσγείωση στη σκληρή πραγματικότητα

Θόδωρος Μαργαρίτης, www.badiera.gr, 25/02/2015

Η συμφωνία με το Eurogroup την περασμένη Παρασκευή είναι μια σημαντική εξέλιξη. Συντηρεί την χώρα στην Ευρωζώνη και απομακρύνει τον κίνδυνο μιας άτακτης χρεοκοπίας. Σύμφωνα με πληροφορίες αν δεν είχε γίνει αυτό το βήμα σήμερα ήταν πιθανό να ήταν κλειστές οι τράπεζες .

Φυσικά οι χειρισμοί που έχουν γίνει έχουν θέσει σε μεγάλη αβεβαιότητα την εικόνα της ελληνικής οικονομίας και έχουν επαναφέρει το Grexit στο τραπέζι. Η κυβέρνηση αναγκάστηκε σε μια πολύ μεγάλη στροφή από τις προεκλογικές της διακηρύξεις.

Το μνημόνιο δεν καταργήθηκε με ένα νόμο, σε μια μέρα, ούτε φυσικά σκίστηκε! Αντίθετα το 70% κρίθηκε μη τοξικό. Ούτε τελειώσαμε με τα μειλ και την τρόικα που μετονομάστηκε σε “θεσμοί”. Ο υπουργός οικονομικών μάλιστα δήλωσε πως δεν υπάρχουν “κόκκινες γραμμές” στις διαπραγματεύσεις ενώ εγκατέλειψε τις μεγαλοστομίες ότι δεν θέλουμε τη δόση των 7 δις..

Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης σχετικοποιήθηκε. Η μικρή παράταση με την αξιολόγηση αποτελεί ένα ακόμα προβληματικό πεδίο με άγνωστη εξέλιξη μετά τον Ιούνιο. Όλα αυτά ενώ έχουμε μεγάλο δημοσιονομικό κενό, με ενδεχόμενο εκτροχιασμού του προϋπολογισμού και τη λήξη του μεγάλου ομολόγου -στις αρχές του καλοκαιριού- στη πλάτη μας. Δύσκολες καταστάσεις!

Υπάρχει όμως και κάτι θετικό. Η συζήτηση και η πολιτική αντιπαράθεση θα είναι επιτέλους πάνω σε ρεαλιστική βάση. Δεν θα γίνεται με όρους λαϊκισμού και καφενείου.

Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα. Όπως έγραψε σαρκαστικά ο Φώτης Γεωργελές σε ένα άρθρο του… Τώρα είμαστε όλοι “δωσίλογοι”…

Θέμα

Διαπραγματεύσεις Ελλάδος-ΕΕ

Σύνολο καταγραφών: 115

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι