ΠΑΓΙΔΑ ????

Θανάσης Γεωργακόπουλος, 09/07/2015

Η ξαφνική σύγκληση της Βουλής, ώστε να εγκρίνει την ελληνική πρόταση που έχει σταλεί στα αρμόδια όργανα, ως βάση διαπραγμάτευσης της κυβερνητικής ομάδας, μου μοιάζει καλοστημένη παγίδα.

Ο κ. Τσίπρας βάζει στο "τσουβάλι" του την αντιπολίτευση.

Αν η πρόταση χρειαστεί περαιτέρω διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες, που είναι και το πιθανότερο, έχει τη δυνατότητα να κάνει το κόλπο grosso να μείνει αμετακίνητος στις "πιέσεις" και να επιστρέψει μετά από ρήξη, έχοντας ακυρωμένη την αντιπολίτευση, καθώς η ρήξη θα έχει γίνει και στο δικό της όνομα.

Στην καλή περίπτωση η διαπραγμάτευση δυσχεραίνεται και πάλι με τη βοήθεια της ψήφου των κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς μπορεί να την επικαλείται, ακόμα και για εύλογες απαιτήσεις των εταίρων π.χ. μεγαλύτερη περικοπή αμυντικών δαπανών (ενδεικτικά λόγω Καμμένου έκανε έκπτωση στη μείωση και από τα 600 εκ. της αρχικής του πρότασης πήγε τώρα στα 300). Οϋτως ή άλλως, πάντως βάζοντας -στο καλό σενάριο πάντα- την αντιπολίτευση να ψηφίσει δυο φορές τη συμφωνία αδυνατίζει τον αντιπολιτευτικό της λόγο που πρέπει ακουσθεί, παράλληλα με την υπερψήφιση. Γιατί αυτά τα δεκάδες δισ. € που θα μας μας φορτώσει είναι αποκλειστικός καρπός του δικού του πενταμήνου.

Εν ολίγοις, τα κόμματα της αντιπολίτευση αύριο δεν έχουν κανένα λόγο να συμμετάσχουν σε ψηφοφορία. Αρκεί η παραίνεσή τους στον πρωθυπουργό να υπογράψει συμφωνία παραμονής στο ευρώ και η δήλωσή τους ότι θα την υπερψηφίσουν όταν τη φέρει στη Βουλή με την υπογραφή τη δική και των εταίρων.

Θέμα

Διαπραγματεύσεις Ελλάδος-ΕΕ

Σύνολο καταγραφών: 115

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι