Η σκοτεινή ήπειρος και η Ελλάδα

Γαβρίλης Λαμπάτος, 02/11/2015

Με τον χαρακτηρισμό αυτό τίτλο στο ομώνυμο βιβλίο του Mark Mazower ανέδειξε τις σκοτεινές πτυχές της Ευρωπαϊκής ιστορίας τον τελευταίο αιώνα.

Αυτές οι σκοτεινές πλευρές επανέρχονται στο προσκήνιο τις τελευταίες εβδομάδες.

Αξιοποιώντας την ανθρώπινη τραγωδία των προσφύγων ακραίες πολιτικές δυνάμεις κυριαρχούν σε πολλές χώρες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης. Η Ουγγαρία είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Η Πολωνία της ¨Αλληλεγγύης¨, με τους μεγάλους Πολωνούς διανοητές που ενέπνευσαν το κίνημα αυτό, δίνει τη θέση της στους ακροδεξιούς που επικράτησαν στις τελευταίες εκλογές προβάλλοντας έναν ακραίο ξενοφοβικό λόγο σε ένα έθνος μεταναστών όπως οι Πολωνοί.

Ο Ευρωσκεπτικισμός κυριαρχεί, σε μεγάλο τμήμα της Ευρώπης, αφού για μεγάλα τμήματα του πληθυσμού η οικονομική ανάπτυξη στις χώρες τους δεν έφερε την αναμενόμενη βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου. Η Πολωνία, η Ουγγαρία και οι υπόλοιπες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης στρέφονται στο κρατισμό που προβάλλει ως λύση μια σκληρή δεξιά απέναντι στις διευρυνόμενες κοινωνικές ανισότητες.

Η χώρα μας καλείται να πορευθεί τα επόμενα τρία χρόνια σε ένα ιδιαίτερα δύσβατο διεθνές περιβάλλον. Η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας είναι η μόνη διέξοδος γιατί αλλιώς θα βουλιάξουμε στη στασιμότητα. Ο ανορθολογισμός του αντιμνημονιακού αγώνα είναι καιρός να δώσει θέση στην αντιμετώπιση των συγκεκριμένων προβλημάτων. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Ο προγραμματικός λόγος της σύγχρονης δημοκρατικής αριστεράς που εκφράζεται σε σημαντικό βαθμό απο το εγχείρημα της ¨Δημοκρατικής συμπαράταξης¨ είναι αναγκαίο να είναι δημιουργικός. Να αποτελέσουμε τον καταλύτη, ώστε να υπάρξει ο αναστοχασμός σε ευρύτερα τμήματα πληθυσμού για την τύχη της χώρας και να αναζητηθούν αποτελεσματικές λύσεις που θα επικεντρώνονται στο αίτημα της παραγωγικής ανασυγκρότησης με κοινωνική δικαιοσύνη. Προτεραιότητα το επόμενο διάστημα είναι να υπάρξει ενα κύμα επενδύσεων που θα δώσει διέξοδο στο πρόβλημα της ανεργίας.

Θέμα

Μεταναστευτικό

Σύνολο καταγραφών: 54

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι