Η απομάγευση του ΣΥΡΙΖΑ

Θόδωρος Μαργαρίτης, 16/07/2015

Είναι θετικό που με συναινετικό τρόπο η Βουλή ψήφισε χθες τα προκαταρτικά της συμφωνίας και κράτησε την χώρα σε Ευρωπαϊκή πορεία. Η σοβαρή κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί το νέο στοιχείο των πολιτικών εξελίξεων. Ας δούμε τις πρώτες συνέπειες.

1.Κλεινει ο κύκλος της σκληρής αντιπαράθεσης «μνημόνιο-αντιμνημονιο». Αυτή η διαίρεση θα παραμείνει μόνο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

2.Περιοριζονται οι δυνατότητες του βίαιου, επιθετικού, «κινηματικού», αντικαπιταλιστικού λόγου της ηγεσίας του κυβερνητικού κόμματος.

Τώρα δεν μπορούν να παριστάνουν κάποιοι με τόση άνεση ότι είναι οι μοναδικοί εκφραστές του λαϊκού παράγοντα ,του πατριωτικού, της κοινωνικής ευαισθησίας..

3.Οι υπερβολές περί του παλαιού πολιτικού συστήματος αποδυναμώνονται. Η συμφωνία υπάρχει εξ αιτίας της συμβολής της λεγόμενης «τρόικας εσωτερικού»στην ψηφοφορία .Αλλιώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε γίνει «αριστερή παρένθεση» από μόνος του!

4.Οι επερχόμενες εξελίξεις από την εφαρμογή των σκληρών μνημονιακών δεσμεύσεων θα δημιουργήσουν μεγάλες κοινωνικές εντάσεις .Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ένα ακόμα «θύμα» του μνημονιακού κύκλου της χώρας. Το πρόβλημα βρίσκεται στην μετακίνηση της λαϊκής αγανάκτησης προς τα άκρα και ιδίως προς την άκρα δεξιά.

5.Το ζήτημα της εθνικής συνεννόησης θα αποτελεί την μόνη και ασφαλή μέθοδο για να αντιμετωπιστεί η ρευστή πολιτική και οικονομική κατάσταση.

Θέμα

Μετά τη Συμφωνία Ελλάδας-Ευρωζώνης

Σύνολο καταγραφών: 48

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι