Αδράνεια ίσον δραχμή

Γιάννης Τσαμουργκέλης, Έθνος, 24/07/2015

Ισως να μην έχει κατανοηθεί πλήρως. Η συμφωνία της συνόδου κορυφής της 12ης Ιουλίου καθορίζει μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την κυβέρνηση ως ελάχιστες απαιτήσεις για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, ώστε η χώρα να συμφωνήσει με τον ESM και το ΔΝΤ για το νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης. Δίνουμε εξετάσεις μήπως και επιτύχουμε την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών για την επόμενη τριετία, με την παράλληλη ανάληψη επιπλέον μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών από την ελληνική πλευρά. Και μάλιστα, εξετάσεις που ολοκληρώνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, ίσως να μην έχει κατανοηθεί ότι η πρόταση της συντεταγμένης χρεοκοπίας και της «ορισμένου» χρόνου εξόδου από το ευρώ του κ. Σόιμπλε είναι ακόμα στο τραπέζι. Συγκροτημένη και μετρημένη ώστε να περιφρουρεί την ΕΕ από τα προβλήματα πολιτικής αστάθειας της Ελλάδας, εγγυώμενη τη σταθερότητα της ευρωπαϊκής οικογένειας. Αλλά και μια πρόταση που εξοβελίζει τη χώρα στην άβυσσο της δραχμής.

Τέλος, ίσως να μην έχει κατανοηθεί ότι η πρόταση Σόιμπλε είναι στο τραπέζι και δεν αποδυναμώνεται. Αντίθετα κερδίζει οπαδούς και ενισχύεται καθημερινά από τη «δημιουργική αδράνεια» της κυβέρνησης, τη μη προώθηση των υπεσχημένων μεταρρυθμίσεων, την καθυστέρηση ή την αλλοίωσή τους, τις δηλώσεις υπουργών και πρωθυπουργού για την αντίθεσή τους στο «πραξικόπημα» του κατά τα άλλα κοινώς συμφωνηθέντος περιγράμματος ενεργειών της 12ης Ιουλίου.

Κύριε Τσίπρα, η προτεραιότητα του κόμματος έναντι της χώρας, η μετριοκρατία, οι μηχανισμοί και οι ισορροπίες των συνιστωσών σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να ενισχύουν τα επιχειρήματα Σόιμπλε για την έξοδό μας από το ευρώ. Ομως, η συσσωμάτωσή σας, όσο και του κόμματός σας, στο κατεστημένο πολιτικό σύστημα συνεπάγεται κάτι πολύ περισσότερο από την υιοθέτηση της πρότασης Σόιμπλε. Η περιοδολογική μετάπτωση στο εθνικό νόμισμα στο πλαίσιο των πελατειακών πολιτικών σχέσεων και της συστημικής φτωχοποίησης ισοδυναμεί με τη δραχμή της άτακτης χρεοκοπίας Λαφαζάνη-Βαρουφάκη, όπου το μισό κόμμα θα αποδεικνύεται ότι ενεργεί για να συναντήσει το άλλο μισό.

Θέμα

Μετά τη Συμφωνία Ελλάδας-Ευρωζώνης

Σύνολο καταγραφών: 48

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι