Στην καλύτερη περίπτωση μια τρύπα στο νερό. Στη χειρότερη όμως;

Γιώργος Μεντζελίδης, www.badiera.gr, 11/11/2015

Και τι έγινε τελικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ; Σχεδόν τίποτε. Ναι σχεδόν τίποτε. Ποιος σώθηκε, ποιος κέρδισε από αυτή τη ματωμένη ιστορία;

Ιδεοληπτική εμμονή, πολιτική υστερία, εθνολαϊκισμοί, παράλογες αποφάσεις, πολιτικός παλιμπαιδισμός, Βαρουφάκιοι και μεταβαρουφάκιοι τσαρλατανισμοί, ανοησία και ατέλειωτος ερασιτεχνισμός οδήγησαν τη βαριά πληγωμένη οικονομία και τους πολίτες σε ημιθανή πλέον κατάσταση.

Έτσι μετά από μια πολύμηνη περίοδο αφόρητης πίεσης για τους Έλληνες πολίτες αλλά και τον ασύλληπτου μεγέθους πολιτικό μεταμορφισμό του ΣΥΡΙΖΑ, τη μετάλλαξή του σε μια παρανεοφιλελεύθερη καρικατούρα, μια επώδυνη και ευρωβόρα διαδικασία, όπως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ένα γεγονός που ήταν δυνατό να αποφευχθεί, παίρνει το δρόμο της ολοκλήρωσης.

Δεκάδες δισεκατομμύρια στα γκισέ των τραπεζών που τελικά καταλήγουν σε ένα βαρέλι δίχως πάτο αφού από όλον αυτόν τον ορυμαγδό χρημάτων, στην πραγματική οικονομία μάλλον δεν θα καταλήξει δεκάρα. Έτσι μάλλον είναι.

Δεν φτάνουν τα ποσά αυτά για να χρηματοδοτήσουν οι τράπεζες την αγορά με φτηνό χρήμα. Πολύ φοβάμαι ότι η ανακεφαλαιοποίηση θα είναι τελικά άνευ αντικρίσματος.

Τουλάχιστον σε ότι έχει να κάνει με τις στενάζουσες μισοδιαλυμένες από τα χρέη ελληνικές επιχειρήσεις. Από ότι φαίνεται, με αυτά τα ποσά, οι τράπεζες όχι απλά δεν θα χρηματοδοτήσουν την αγορά αλλά απεναντίας, το πλέον πιθανό έως βέβαιο, είναι ότι θα αυξηθεί και το κόστος χρήματος κάνοντας τον επιχειρηματικό δανεισμό όνειρο θερινής νυκτός.

Είναι κοντά ο εφιάλτης του Μνημονίου Νο 4 ; Πάμε πλέον για συντεταγμένη αποχώρηση από την Ευρωζώνη ; Γιατί Μνημόνιο 4 σημαίνει grexit. Δεν μπορεί κανείς να το ισχυριστεί με απόλυτη βεβαιότητα αλλά ως σενάριο φαίνεται πλέον να έχει τις πιθανότητές του.

Θέμα

Μετά το 3ο Μνημόνιο

Σύνολο καταγραφών: 42

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι