Ο E. MACRON με 66,1%, Πρόεδρος της Γαλλίας 2017-2022

Θ.Θεοχαρόπουλος: Ανακούφιση χωρίς εφησυχασμό

07/05/2017

Ανακούφιση χωρίς εφησυχασμό. Ανακούφιση για όλους τους ευρωπαϊστές, τους δημοκράτες και τους προοδευτικούς πολίτες. Δεν επιτρέπεται όμως εφησυχασμός. Η άμεση απειλή της ακροδεξιάς απετράπη, δεν ηττήθηκε ακόμη όμως ο εθνικολαϊκισμός στην ρίζα του.

Η μεγάλη νίκη του Μακρόν είναι νίκη της δημοκρατίας και της Ευρώπης. Ο κεντρώος φιλοευρωπαίος υποψήφιος με σοσιαλδημοκρατική προέλευση εξέφρασε το αίτημα για ανανέωση. Ελπίδα όλων μας να προχωρήσει σε μία προοδευτική και μεταρρυθμιστική πολιτική με αλλαγή πολιτικών εντός της Ε.Ε. υπέρ της ανάπτυξης και όχι της δογματικής λιτότητας. Με προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, κοινωνική δικαιοσύνη και προσήλωση στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Η ήττα της Λεπέν είναι μία ήττα της ακροδεξιάς και του εθνικολαϊκισμού. Η άνοδος του ευρωσκεπτικισμού και του λαϊκισμού και η έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών προς το πολιτικό σύστημα, δεν επιτρέπουν εφησυχασμό, για το μέλλον. Για να γίνει οριστική η ήττα των δυνάμεων αυτών απαιτείται αλλαγή πολιτικών, με έμφαση στην δημιουργία θέσεων εργασίας και στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Καλή επιτυχία στο νέο Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμμανουέλ Μακρόν. Η Γαλλία μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην αλλαγή πορείας της Ευρώπης. Να αποτελέσει τη μήτρα σοβαρών διεργασιών για την ανασύνταξη του δημοκρατικού πολιτικού συστήματος και την επανασύνδεση της Ευρώπης με τις αρχές και τις αξίες της. Μένει να το πράξει.

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι