Η θριαμβευτική νίκη στον ΕΔΟΕΑΠ αυξάνει το βάρος της ευθύνης

Σταύρος Καπάκος, Αυγή της Κυριακής, 28/11/2021

H χαρά ή και η έκπληξη από το θριαμβευτικό αποτέλεσμα της ομάδας του Σταύρου Καπάκου στις εκλογές για τη διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ, του αυτόνομου υγειονομικού και επικουρικού ταμείου των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στα ΜΜΕ, γρήγορα έδωσε τη θέση της στο βάρος της ευθύνης που κουβαλάει μια «ολοκληρωτική» και απόλυτη νίκη.

Η επιτυχία να κερδίζεις 10 στις 10 έδρες στη διοίκηση του ταμείου και 5 στις 5 έδρες στην Εξελεγκτική Επιτροπή σε μια πρώτη ανάγνωση είναι η δικαίωση για την απερχόμενη διοίκηση Καπάκου και η εντολή να συνεχίσει το έργο της στον ίδιο δρόμο. Σε μια δεύτερη ανάγνωση, είναι ένα μήνυμα από τους ασφαλισμένους του ταμείου να απαλλάξουν τη διοίκηση από τον πόλεμο που υπέστη και τις καθυστερήσεις από μια ασυνάρτητη «αντιπολίτευση» που λειτούργησε σε βάρος του ταμείου και των ασφαλισμένων. Σκοπιμότητες που είχαν τον μανδύα διαφορετικών πολιτικών απόψεων, πολλές φορές όμως δεν ήταν τίποτε παραπάνω από προσωπικές φιλοδοξίες, θεμιτές οπωσδήποτε, στον βαθμό όμως που δεν παίρνουν εντέλει τον χαρακτήρα «πολεμικής» εναντίον του ίδιου του ταμείου.

«Η ευθύνη είναι μεγαλύτερη τώρα, γιατί πρέπει να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των συναδέλφων χωρίς να υπάρχει καμία δικαιολογία» λέει μιλώντας στην ΑΥΓΗ της Κυριακής ο Σταύρος Καπάκος, πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ μέχρι πρότινος και επικεφαλής της δεκαμελούς ομάδας «Μαζί για τον ΕΔΟΕΑΠ», που αποτελεί σύσσωμη το νέο Δ.Σ. «Έχουμε χρέος να προχωρήσουμε μπροστά και να προχωρήσουμε γρήγορα» συμπληρώνει και εξηγεί: «Να προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί, να προχωρήσουν οι νέοι κανονισμοί, ό,τι έχει μείνει πίσω για τον εκσυγχρονισμό του ταμείου μας. Ο ΕΔΟΕΑΠ λέμε ότι είναι πρότυπο. Πρέπει να είναι πρότυπο σε όλα, όχι στα μισά!» επισημαίνει.

Πρώτη προτεραιότητα της νέας διοίκησης είναι η προκήρυξη νέου πληροφοριακού συστήματος, με διεθνή διαγωνισμό, η αποκατάσταση των συντάξεων και των εφάπαξ με την ενσωμάτωση των ετών από το 2017, η αλλαγή του Κανονισμού Υγείας με την απλοποίηση των διαδικασιών και τη μεταφορά του ελέγχου από τον ασφαλισμένο στο νοσοκομείο, η υλοποίηση της διασύνδεσης με τον ΕΟΠΥΥ έτσι ώστε να εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι ιδίως στην Περιφέρεια.

Ενστάσεις και προβληματισμό εκφράζουν πάντως ορισμένοι για την κατάληψη όλων των θέσεων στη διοίκηση από πρόσωπα της μίας «πλευράς», τη «μονομέρεια» των απόψεων, την έλλειψη πολυφωνίας, αλλά και ελέγχου από εκπροσώπους άλλων τάσεων. Η αλαζονεία προβάλλει, για παράδειγμα, ως ένας από τους πιθανούς κινδύνους.

Τον χαρακτήρα του Οργανισμού επιχειρεί να ξεκαθαρίσει ο Νίκος Μιχαλίτσης, απερχόμενος αναπληρωτής γενικός γραμματέας, υπογραμμίζοντας ότι «ο ΕΔΟΕΑΠ δεν είναι ούτε σωματείο, ούτε ένωση, είναι ασφαλιστικός οργανισμός». Με αυτή την έννοια, εξηγεί, τα μέλη της διοίκησης «υπηρετούν τους ασφαλισμένους του ταμείου μας. Σε αυτό δεν χωράει κανένας κομπασμός ούτε επίσης καμία πολιτική, κομματική ή παραταξιακή σκοπιμότητα».

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΔΟΕΑΠ

Σταύρος Καπάκος, πρόεδρος ΕΔΟΕΑΠ (2.571 ψήφοι), Νίκος Μιχαλίτσης, αναπληρωτής γενικός γραμματέας ΕΔΟΕΑΠ (2.313), Αγγελική Γυπάκη, β΄ αντιπρόεδρος ΕΣΗΕΑ (2.081), Δημήτρης Κουμπιάς, γενικός γραμματέας ΕΔΟΕΑΠ (2.073), Βαγγέλης Τάτσης, ταμίας ΕΔΟΕΑΠ (1.592), Θέμης Μπερεδήμας, πρόεδρος ΕΣΠΗΤ (1.588), Τάσος Φωκιανίδης, αντιπρόεδρος ΠΟΕΣΥ (1.587), Μάκης Καταϊφτσής, μέλος ΕΠΗΕΘ (1.531), Κυριάκος Θεοδωρακάκος, αντιπρόεδρος ΕΔΟΕΑΠ (1.525), Πάνος Σαμαράς, μέλος ΕΣΗΕΑ (1.490).

Θέμα

ΥΓΕΙΑ

Σύνολο καταγραφών: 66

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι