«Πάτησε και ο ΣΥΡΙΖΑ ‘‘μπανανόφλουδες’’»

Νίκος Μπίστης, Συνέντευξη στον Δημήτρη Κουκλουμπέρη, Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 27/06/2020

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν θα είναι ούτε κόμμα μόνο της ριζοσπαστικής Αριστεράς ούτε βέβαια ένα τυπικό κόμμα της Κεντροαριστεράς. Θα είναι ένα σύγχρονο κόμμα της Αριστεράς, ραχοκοκαλιά της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης.

• Η διαδικασία της διεύρυνσης και ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επανεκκινεί σταδιακά. Ποια είναι τα κομβικά σημεία που πρέπει να δώσετε βαρύτητα, ώστε το εγχείρημα να μην ξεθωριάσει;

Καθυστερήσαμε λόγω της πανδημίας. Ηταν φυσιολογικό. Τώρα πρέπει να τρέξουμε. Αρα, γρήγορα το συνέδριο, αρχές ή μέσα φθινοπώρου. Το πρόγραμμα να ετοιμαστεί χτες και να αναλάβει μια σοβαρή επικοινωνιακή ομάδα την προβολή του συνεδρίου. Να μη φοβηθούμε την αντιπαράθεση απόψεων.

Να μη μείνουν θολά πράγματα για μετά το συνέδριο. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία –να συνηθίσουμε όλοι να το λέμε έτσι– δεν θα είναι ούτε κόμμα μόνο της ριζοσπαστικής Αριστεράς, ούτε βέβαια ένα τυπικό κόμμα της Κεντροαριστεράς. Θα είναι ένα σύγχρονο κόμμα της Αριστεράς, ραχοκοκαλιά της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης που σύντομα θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Την ταυτότητά του θα την ολοκληρώσει εν κινήσει.

• Σε κείμενο που δώσατε στη δημοσιότητα μαζί με ακόμη επτά στελέχη του Πολιτικού Συμβουλίου επισημαίνετε την ανάγκη για ένα ανοιχτό κόμμα της «πληθυντικής Αριστεράς». Διαπιστώνετε να υπάρχουν και διαφορετικές γραμμές πλεύσης, πέρα από ένα ευρύχωρο σχήμα για όλο το φάσμα των προοδευτικών πολιτών;

Πρώτα να επισημάνω ότι είμαστε ικανοποιημένοι από την υποδοχή του κειμένου. Ολοι λειτουργίες είτε συμφωνούν είτε όχι αναγνωρίζουν ότι είναι ένα σοβαρό κείμενο που ανοίγει όλα τα επίμαχα ζητήματα. Θέλουμε ένα κόμμα ανοιχτό, όχι διαμπερές. Δημοκρατικό στις λειτουργίες του, που θα αξιοποιεί άφοβα –όπως λέμε– την επιρροή του Αλέξη Τσίπρα σε ευρύτερα ακροατήρια. Εξήγησα παραπάνω γιατί θα είναι ένα εν κινήσει κόμμα της πληθυντικής Αριστεράς. Οχι, δεν έχω διαπιστώσει μια διαφορετική γραμμή πλεύσης.

Ακούω μόνο πού και πού την παρατήρηση ότι «πάντα ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ανοιχτό κόμμα, ποτέ δεν εμποδίστηκε κάποιος να μπει στο κόμμα». Δεν αρκεί στη φάση που διανύουμε η αντίληψη ότι «είμαστε ανοιχτοί και σας περιμένουμε». Σήμερα ευτυχώς πολίτες από διαφορετικές αφετηρίες προσβλέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Ολοι τους θέλουν να αναγνωρίζουν τον εαυτό τους στην ταυτότητα και το πρόγραμμα του κόμματός μας. Πρέπει να πειστούν να ενταχθούν στο κόμμα και αυτό απαιτεί δουλειά και εμπέδωση στην κοινωνία της βεβαιότητας ότι δεν υπάρχει επετηρίδα η προνομιακή αφετηρία για ορισμένους.

• Στα ελληνοτουρκικά εκφράζετε την άποψη ότι ο οδηγός πρέπει να είναι η Συμφωνία των Πρεσπών. Επειδή πρόκειται για δύο ξεχωριστά ζητήματα στην εξωτερική πολιτική, μήπως η θέση σας αντιβαίνει τη γραμμή της υπεράσπισης των εθνικών δικαίων έναντι των επανειλημμένων παραβατικών ενεργειών της Τουρκίας;

Να θυμόμαστε ότι αν μας έλεγε κάποιος πριν πέντε χρόνια ότι θα φτάναμε σε λύση στο Μακεδονικό θα τον κοιτάζαμε περίεργα. Προφανώς οι ελληνοτουρκικές σχέσεις αυτή την στιγμή βρίσκονται σε επικίνδυνο σημείο. Κάποιοι –κατά σύμπτωση οι ίδιοι που χρόνια τώρα προσέγγιζαν εσφαλμένα και το Μακεδονικό και το Κυπριακό– εναποθέτουν τα πάντα στην απαραίτητη σε κάθε περίπτωση αμυντική θωράκιση της χώρας. Και κάποιοι από αυτούς περιμένουν το θερμό επεισόδιο χωρίς να συνειδητοποιούν τον κίνδυνο, τότε να συρθούμε σε διαπραγματεύσεις.

Εμείς εισηγούμαστε να πιάσουμε το νήμα από εκεί που είχαν φτάσει οι διαπραγματεύσεις το 2003 και ατυχώς δεν τις ολοκλήρωσε η κυβέρνηση Καραμανλή. Απορρίπτοντας κάθε απειλή χρήσης βίας από μέρους της Τουρκίας να επανεκκινήσει ο διάλογος και στο τέλος της διαδρομής να υπογραφεί συνυποσχετικό για παραπομπή στη Χάγη. Οι άλλοι δρόμοι είναι ολισθηροί. Μόλις χτες ο κ. Ντόκος, σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη, παραδέχθηκε ότι η πολιτική στήριξη στον πολέμαρχο Χαφτάρ στη Λιβύη ήταν λάθος και ότι θα ζήσουμε με τo τουρκολιβυκό μνημόνιο για την ΑΟΖ. Αλλα μας έλεγαν μέχρι χτες.

• Πώς σχολιάζετε τα όσα συμβαίνουν εντός, εκτός και πέριξ της προανακριτικής επιτροπής. Ο ΣΥΡΙΖΑ πάτησε «μπανανόφλουδα», αφορά μεμονωμένες περιπτώσεις στελεχών που καλούνται να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους ή έχουμε να κάνουμε με διαστρέβλωση από τη Ν.Δ.;

Το ότι η Ν.Δ. όχι μόνο διαστρεβλώνει αλλά κυριολεκτικά αντιστρέφει την πραγματικότητα είναι απολύτως βέβαιο. Στην προανακριτική όλο της το αφήγημα κατέρρευσε, οι μάρτυρες που επιστράτευσε γελοιοποιήθηκαν ο Αρειος Πάγος και η επιστημονική επιτροπή της Βουλής αντέδρασαν στις απαράδεκτες μεθοδεύσεις της.

Και όσο και να προσπαθεί με αντιπερισπασμούς, με εκείνα τα ΜΜΕ που βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία και με το παρακράτος να παρουσιάσει μια ψευδή εικόνα, οι πολίτες αρχίζουν να το συνειδητοποιούν. Αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ πάτησε «μπανανόφλουδες». Υπήρξαν φαινόμενα ερασιτεχνισμού, επιπολαιότητας και αλαζονείας στην άσκηση της εξουσίας. Είναι πολύτιμα μαθήματα για το μέλλον. Ομως και το δημόσιο χρήμα σεβάστηκε και τους θεσμούς προστάτευσε.

• Το ηλεκτρισμένο κλίμα σκανδαλολογίας που αναπτύσσεται, θεωρείτε, πρώτον, ότι ευνοεί την ανάπτυξη ενός μετριοπαθούς προγραμματικού πολιτικού λόγου από το κόμμα σας που θα βρει ευήκοα ώτα στους κεντρώους ψηφοφόρους; Δεύτερον, υπό αυτά τα δεδομένα και με το ΚΙΝ.ΑΛΛ. να σηκώνει ξανά τους τόνους κατά του ΣΥΡΙΖΑ, μήπως το ενδεχόμενο του διαλόγου για την προοδευτική διακυβέρνηση απομακρύνεται ακόμη περισσότερο;

Πρόκειται για άλλη μια «μπανανόφλουδα» που πρέπει αυτή τη φορά να αποφύγει το κόμμα μας. Να επιμείνει παρά τις προκλήσεις σε ουσιαστική αντιπολίτευση και στην διαμόρφωση ενός σύγχρονου προγράμματος για την ανασυγκρότηση της χώρας και την προοδευτική διακυβέρνηση. Η Ν.Δ. βλέπει να έρχεται τσουνάμι αντιδράσεων από κοινωνικές ομάδες που θεωρούν ότι εξαπατήθηκαν. Ποντάρει, λοιπόν, στην ένταση και την όξυνση για να διατηρήσει ενεργό το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο.

Εμείς πρέπει να επιδιώκουμε το αντίθετο. Με το ΚΙΝ.ΑΛΛ., όπως ξέρετε, είμαι υπέρμαχος της συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα. Αλλά ειλικρινά σας λέω κάποιες στιγμές διερωτώμαι μήπως ματαιοπονώ. Αυτό συμβαίνει όταν ακούω κάποιους βουλευτές του στην προανακριτική που υπερακοντίζουν σε μένος κατά της Αριστεράς τους νεοδημοκράτες. Ακατανόητη ήταν και η δήλωση της Φώφης Γεννηματά που παραπονέθηκε στη Ν.Δ. γιατί δεν έβαλε στο κάδρο της υπόθεσης Μιωνή και τον Αλέξη Τσίπρα. Και αυτό από την πρόεδρο ενός κόμματος που καταγγέλλει το «βρόμικο ’89».

Παρ’ όλα αυτά, πιστεύω ότι πρέπει να επιμείνουμε στην πολιτική του απλωμένου χεριού για την συνεργασία. Κάποιοι στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. αργά ή γρήγορα θα πάνε στη Ν.Δ. Πολλοί, όμως, ανήκουν στην προοδευτική παράταξη. Με αυτούς θα συναντηθούμε με τον ένα η τον άλλο τρόπο. Εμείς θέλουμε να συναντηθούμε σε μια ισότιμη συνεργασία κομμάτων όπως έγινε στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Μένει σε αυτούς να αποφασίσουν. Και μαζί και μόνοι εμείς, θα προχωρήσουμε.

Θέμα

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Σύνολο καταγραφών: 27

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι