Μοντέλα

Μιχάλης Μητσός, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2021-11-27

Όταν ο αυστριακός καγκελάριος Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ ανακοίνωσε τις προάλλες την επιβολή ενός νέου, καθολικού λοκντάουν για δέκα μέρες, προέβαλε δύο λόγους. Ο ένας ήταν προφανής: η σωτηρία του συστήματος υγείας. Ο άλλος ήταν κάπως ιδιαίτερος: να παρακινηθούν οι Αυστριακοί - το ένα τρίτο των οποίων εξακολουθεί να αρνείται να εμβολιαστεί - να καθίσουν και να σκεφτούν τις επιλογές τους. Αν και πάλι δεν αξιοποιήσουν την ευκαιρία που τους προσφέρεται, τότε από την 1η Φεβρουαρίου ο εμβολιασμός θα καταστεί υποχρεωτικός για όλους.

Στην Ελλάδα, όλοι οι αρμόδιοι αποκλείουν κατηγορηματικά μια νέα καθολική καραντίνα, γιατί θα ήταν άδικη για τους εμβολιασμένους. Θεωρούν επίσης πρόωρο να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων πλην των υγειονομικών. Επειδή το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων στη χώρα μας είναι υψηλό; Οχι, είναι χαμηλότερο από εκείνο της Αυστρίας: μόλις 62% επί του γενικού πληθυσμού και 72% επί των πολιτών άνω των 18 ετών.

Η σύγκριση είναι βέβαια αυθαίρετη. Η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί το φιλελεύθερο μοντέλο της Γαλλίας (που προς το παρόν αποκλείει κι εκείνη ένα καθολικό λοκντάουν) και όχι το «πατερναλιστικό» μοντέλο της Αυστρίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχει και δίκιο. Ούτε ότι η πολιτική της δεν στερείται αντιφάσεων. Είναι παράλογο, ας πούμε, να μην είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός του αστυνομικού που συλλαμβάνει, ή του δικαστή που δικάζει, κάποιον που παραβίασε τα μέτρα για τους εμβολιασμούς! Είναι αδιανόητο να κοντεύουν να συμπληρωθούν δύο χρόνια από το ξέσπασμα της πανδημίας και να εξακολουθούν οι εκκλησίες να χαίρουν ειδικής μεταχείρισης επειδή «η πίστη είναι σαν την τροφή». Κι είναι ανακόλουθο να προτείνει ο Πρωθυπουργός στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να μην μπορούν να ταξιδεύουν στην Ευρώπη όσοι πολίτες άνω των 60 ετών δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση, τη στιγμή που ο ίδιος δεν παίρνει πιο σκληρά μέτρα για το 20% των Ελλήνων αυτής της ηλικιακής κατηγορίας που αρνούνται να κάνουν ακόμη και την πρώτη δόση.

Ζούμε πρωτόγνωρα πράγματα, δεν υπάρχει αμφιβολία: ένα στέλεχος του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος εξέφραζε πρόσφατα την έκπληξή του για τη γοητεία που ασκεί ο αυταρχισμός στους προοδευτικούς κύκλους. Και θα κριθούμε όλοι εκ του αποτελέσματος: από τη Σουηδία (που ήταν στην αρχή το μαύρο πρόβατο και σήμερα φοβάται την εισαγωγή κρουσμάτων) μέχρι την Ιταλία (που υπέστη το πρώτο σοκ), τη Βρετανία (που ενέταξε στο λεξιλόγιο την ανοσία της αγέλης) και την Ελλάδα (που στην αρχή ήταν παράδειγμα προς μίμηση κι ύστερα αναπαύθηκε στις δάφνες της). Θα ήταν ευχής έργον απʼ όλη αυτή την περιπέτεια να βγούμε σοφότεροι, ωριμότεροι και σεμνότεροι. Αλλά τίποτα δεν είναι λιγότερο σίγουρο.

Θέματα επικαιρότητας: Εμβολιασμός

Σπύρος Δανέλλης

Ορθός λόγος, ο μόνος δρόμος ευθύνης

Σπύρος Δανέλλης, 2021-12-10

Σήμερα, δύο και χρόνια μετά την εμφάνιση του εφιάλτη, όταν...

Περισσότερα
Ηλίας Μόσιαλος

Ελπίζω να αποδώσει η πίεση στους 60+ για το εμβόλιο

Ηλίας Μόσιαλος, 2021-12-04

Καθώς η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί με αγωνία τις...

Περισσότερα
Δημήτρης Ψαρράς

Το πολιτικό πρόσημο του εμβολίου

Δημήτρης Ψαρράς, 2021-11-29

Η υποχρεωτικότητα, η ελευθερία, τα δικαιώματα, η αλληλεγγύη,...

Περισσότερα
Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Οι αρνητές μάς αναγκάζουν να ξανασκεφτούμε

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2021-11-27

Υπάρχουν κάποιες λέξεις/έννοιες, τις οποίες έχουμε ακούσει...

Περισσότερα

Μοντέλα

Μιχάλης Μητσός, 2021-11-27

Όταν ο αυστριακός καγκελάριος Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ ανακοίνωσε...

Περισσότερα

Στην Ελλάδα η κυβέρνηση πολιτικοποίησε το εμβολιαστικό πρόγραμμα

Γρηγόρης Γεροτζιάφας, 2021-11-27

Κενά στην παρακολούθηση των ασθενών στην κοινότητα αλλά...

Περισσότερα

Το ρήγμα και το εμβόλιο

Παύλος Τσίμας, 2021-11-20

Οι NYTimes δημοσίευσαν πρόσφατα μια μελέτη σύμφωνα με την οποία...

Περισσότερα
Γιώργος Σιακαντάρης

Γιατί έχουμε τόσο πολλούς ανεμβολίαστους;

Γιώργος Σιακαντάρης, 2021-11-16

Το ερώτημα αυτό είναι παράλληλο με το ερώτημα γιατί είχαμε...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Ο Τραμπ με χιτώνα

Παύλος Τσίμας, 2026-10-10

Τί θα μείνει από την επίσκεψη Ρούμπιο στην Αθήνα; Εύκολο...

Νίκος Μπίστης

Για ένα καλώδιο γυμνό,για μια Γκιλφόϊλ

Νίκος Μπίστης, 2026-10-09

Σε ένα μήνα ουδείς θα θυμάται – πλην ίσως του αρχαιόπληκτου...

Θόδωρος Τσίκας

Το καλώδιο Ελλάδας-Κύπρου δεν είναι αυτοσκοπός

Θόδωρος Τσίκας, 2026-10-07

Το καλώδιο Ελλάδας-Κύπρου κινδυνεύει να μετατραπεί από...

Κλεισμένη στο γυάλινο πύργο

Βίβιαν Ευθυμιοπούλου, 2026-10-06

Στον πυρήνα της Νέας Δημοκρατίας που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος...

Κώστας Καλλίτσης

Η κουλτούρα των 120 δόσεων

Κώστας Καλλίτσης, 2026-10-04

Σε ποιόν οφείλεται η γενικευμένη, οριζόντια ρύθμιση χρεών...

Αλέξης Χαρίτσης

Οι συμμαχίες δεν είναι αριθμητική αλλά όρος για την πολιτική αλλαγή

Αλέξης Χαρίτσης, 2026-10-03

...Η εμφάνιση της ΕΛΑΣ του Αλέξη Τσίπρα αναδιαμόρφωσε τους...

Σταθερότητα- αλλά πώς;

Παύλος Τσίμας, 2026-10-03

Η Έκθεση για την Ελλάδα, που ψηφίστηκε προχθές από το Συμβούλιο...

Σωτήρης Βαλντέν

Αντίο στα «ήρεμα νερά»;

Σωτήρης Βαλντέν, 2026-10-01

Μετά από τρία χρόνια «ήρεμων νερών» κατά τα οποία χάθηκε...

Η αλκοόλη της εξουσίας

Παντελής Μπουκάλας, 2026-09-29

Καλά είναι τα κρασιά κι οι μπίρες, καλά τα τσιπουράκια και...

Γιώργος Σιακαντάρης

Το ανάποδο Μπαντ Γκόντεσμπεργκ

Γιώργος Σιακαντάρης, 2026-09-29

...Αν το Μπαντ Γκόντεσμπεργκ πήγε από την πολιτική στην οικονομία,...

Κώστας Καλλίτσης

Το αξιόχρεο και τα αξιοπερίεργα

Κώστας Καλλίτσης, 2026-09-27

Είχαμε μια καλή εξέλιξη τις προηγούμενες ημέρες, τις αξιολογήσεις...

«Κλείνει» το Κυπριακό, ανοίγει η προεκλογική

Κυριάκος Πιερίδης, 2026-09-26

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επιστρέφει από τη Γενική Συνέλευση...

▲
×
×