Τώρα είναι η ώρα να ξαναβάλουμε τη συζήτηση μέσα στα ιδρύματα

Ευγενία Μπουρνόβα, Συνέντευξη στην Πίκια ΣΤΕΦΑΝΑΚΟΥ, Αυγή της Κυριακής, 24/03/2007

"Η φοιτητική νεολαία έθεσε στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής την βαθύτερη αγωνία της για το μέλλον. Είναι όμως άλλη υπόθεση η φοιτητική έκρηξη και άλλη υπόθεση αυτή του συνδικαλιστικού κινήματος των πανεπιστημιακών". Τα παραπάνω τονίζει η Ευγενία Μπουρνόβα, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εκπρόσωπος της "Αριστερής Μεταρρύθμισης" στην Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΣΔΕΠ, επιμένοντας ότι είναι ευθύνη της συνδικαλιστικής ηγεσίας της Ομοσπονδίας να αναζητήσει εκείνη τη σύνθεση που θα εξασφαλίζει την κοινή δράση

όλου του συνδικαλιστικού κινήματος.

* Δόθηκε η εντύπωση μιας εχθρικής αντιμετώπισης του κινήματος που αναπτύχθηκε όλο αυτό το διάστημα στα πανεπιστήμια και μιας έμμεσης υποστήριξης των κυβερνητικών πρωτοβουλιών. Ένα σχόλιό σας.

Ως ιστορικός δεν σχολιάζω εντυπώσεις αλλά τεκμήρια. Κανένα κείμενο και καμία παρέμβαση δεν περιείχε εχθρική αντιμετώπιση απέναντι στο φοιτητικό κίνημα. Παρά τις διαφορετικές εκτιμήσεις για τη μορφή των κινητοποιήσεων, είναι προφανές ότι η φοιτητική νεολαία έθεσε στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής την βαθύτερη αγωνία της για το μέλλον, την ειλικρινή αμφισβήτησή της για την ικανότητα της κυβέρνησης να στηρίξει και να ενισχύσει το δημόσιο πανεπιστήμιο. Είναι όμως άλλη υπόθεση η φοιτητική έκρηξη και άλλη υπόθεση αυτή του συνδικαλιστικού κινήματος των πανεπιστημιακών. Στην περίπτωση της ΠΟΣΔΕΠ η κοινωνία περιμένει προτάσεις διεξόδου από την κρίση, εναλλακτικές ιδέες για την μεταρρύθμιση του πανεπιστημίου. Η εικόνα μιας στείρας άρνησης, η μετατροπή του "λόγου" των πανεπιστημιακών δασκάλων σε μια ρητορική νεανικής φοιτητικής συνέλευσης δεν βοηθά τις κοινωνικές συμμαχίες που απαιτούνται για την απόκρουση των κυβερνητικών σχεδιασμών.

Ορισμένοι συνάδελφοι έκριναν τις πρωτοβουλίες της ΑΡΣΗ και του σχήματος της "Αριστερής Μεταρρύθμισης" στο συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ ως έμμεση υποστήριξη στο υπουργείο Παιδείας. Προφανώς σκέφτονται μόνο με τα χρώματα "άσπρο-μαύρο". Επιτρέψτε μου να σας πω ότι με τον ίδιο τρόπο ο κ. Πολύδωρας κρίνει ως συνοδοιπόρους των κουκουλοφόρων όσους οργανώνουν διαδηλώσεις! Είναι το ίδιο "άσπρο-μαύρο", είναι η ίδια αδυναμία να δεις την πολυχρωμία των απόψεων.

* Έχετε διατυπώσει έντονη κριτική στο νόμο Γιαννάκου. Όταν ανοίξουν τα πανεπιστήμια, αίτημα που προβάλλετε αρκετές εβδομάδες τώρα, πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε αυτό το νόμο. Θα βρεθεί ένα modus vivendi με την ΠΟΣΔΕΠ έστω και τώρα;

Έχουμε ξεκάθαρα εκφράσει την ριζική μας αντίθεση στην αναθεώρηση του άρθρου 16. Πρόκειται για μια νεοφιλελεύθερη επιλογή σε μια πορεία απαξίωσης και υποχρηματοδότησης του δημόσιου πανεπιστημίου. Από την πλευρά του ο "νόμος-πλαίσιο" δεν συνιστά σοβαρή μεταρρύθμιση. Έχει ορισμένα δευτερεύοντα θετικά στοιχεία αλλά και αρνητικές επιπτώσεις. Σε καμία περίπτωση δεν συνιστά τομή. Το λυπηρό είναι ότι η κυβέρνηση με τη στάση της είτε με τη χρήση της αστυνομικής βίας σε βάρος των φοιτητών είτε με το γνωστό παιγνίδι με τους κουκουλοφόρους μετακύλισε τη συζήτηση από τις αναγκαίες αλλαγές στην εκπαίδευση στο προσφιλές σχήμα της: "τάξη και αταξία". Τώρα είναι η ώρα το πανεπιστημιακό κίνημα να θέσει τα ουσιαστικά θέματα των μεταρρυθμίσεων, να ξαναβάλει τη συζήτηση μέσα στα ιδρύματα. Είναι ευθύνη της σημερινής πλειοψηφίας (ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ) της ΠΟΣΔΕΠ να αναζητήσει εκείνη τη σύνθεση που θα εξασφαλίζει την κοινή δράση όλου του συνδικαλιστικού κινήματος. Η εμμονή σε μια λογική επαναστατικής γυμναστικής δεν εξασφαλίζει την συσπείρωση των δυνάμεων του κλάδου, ούτε την αποτελεσματική πάλη ενάντια στην πολιτική της Ν.Δ.

* Τι νομίζετε ότι πρέπει να γίνει με τα εξάμηνα και τις εξεταστικές;

Όποιος στηρίζει το δημόσιο πανεπιστήμιο, υπερασπίζεται την εκπαιδευτική διαδικασία και αρνείται την μετατροπή των ΑΕΙ σε εξεταστικά κέντρα. Άρα τα όργανα διοίκησης πρέπει να αποφασίσουν, χωρίς πιέσεις, τους τρόπους αναπλήρωσης του διδακτικού χρόνου που χάθηκε στη διάρκεια των κινητοποιήσεων και που είναι διαφορετικός στις διάφορες σχολές.

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι