Αμαρτίαι κυβερνώντων εκπαιδευτικούς παιδεύουσι...

Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Αυγή, 27/06/2008

Tα δύο ΠΥΣΔΕ του νομού Θεσσαλονίκης απέρριψαν το αίτημα των ΟΛΜΕ - ΕΛΜΕΘ καθώς και των συνηγόρων υπεράσπισης να ανασταλεί για ένα έτος η εκδίκαση της πειθαρχικής δίωξης εις βάρος οκτώ βαθμολογητριών του μαθήματος των Αγγλικών στις περυσινές εισαγωγικές εξετάσεις για "νόθευση δημοσίων εγγράφων κατά συρροή", ή τουλάχιστον μέχρι να αποφανθούν τα ποινικά δικαστήρια - "δεδομένου ότι υπάρχει ταυτότητα αντικειμένου στην ποινική και στην πειθαρχική δίκη". Έτσι τα δύο Πειθαρχικά Συμβούλια προχωρούν στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου στην εκδίκαση της υπόθεσης που συντάραξε το πανελλήνιο.

Στο πρόσωπο των παραπεμπόμενων συναδελφισσών ένας ολόκληρος κλάδος εκτίθεται σε αδικαιολόγητο κοινωνικό στιγματισμό. Οι πειθαρχικές δίκες αναπόφευκτα θα ανακαλέσουν τις οδυνηρές μνήμες των περσινών εξετάσεων και θα στρέψουν την κοινή γνώμη εναντίον εκείνων των εκπαιδευτικών που βαρύνονται με ένα ελάχιστο μερίδιο ευθύνης, καθώς υπέκυψαν σε παράνομες εντολές, ενώ παραμένουν στο απυρόβλητο όσοι/όσες έχουν τις πραγματικές ευθύνες.

Έτσι έχουμε την κραυγαλέα αδικία οι δύο καθηγήτριες που κατήγγειλαν στις εκπαιδευτικές αρχές και στις ΕΛΜΕ-Θ την αλλοίωση των βαθμών στα αναβαθμολογημένα γραπτά των Αγγλικών αλλά και οι υπόλοιπες έξι που παραπλανήθηκαν και άλλαξαν τη βαθμολογία τους, να αντιμετωπίζονται κατά τον ίδιο τρόπο με την πρόεδρο του Βαθμολογικού Κέντρου που έδωσε την εντολή να παρανομήσουν, "παρερμηνεύοντας - κατά την κυβέρνηση - τις πάγιες οδηγίες του ΥΠΕΠΘ για την επιμελή διόρθωση των γραπτών"!

Το κατηγορητήριο παραβλέπει ότι ο αντιδημοκρατικός Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας, με τις αλληλοαναιρούμενες διατάξεις του άρθρου 25, από τη μια επιβάλλει στον Δ.Υ. "να υπακούει στις διαταγές των προϊσταμένων του" και από την άλλη "να μην εκτελεί διαταγή που είναι προδήλως αντισυνταγματική ή παράνομη". Αμφισβητώντας ότι υπήρχε κυβερνητική εντολή, το κατηγορητήριο απαλλάσσει το ΥΠΕΠΘ από κάθε πολιτική ευθύνη. Αφήνει επίσης στο "απυρόβλητο" τους επόπτες και αναβαθμολογητές των γραπτών των Αγγλικών, που λειτούργησαν ως "ιμάντες μεταβίβασης" των παράνομων εντολών της προϊσταμένης τους.

Η εκπαιδευτική οικογένεια καλεί τα Πειθαρχικά Συμβούλια να απαλλάξουν τις συναδέλφισσες από τις αποδιδόμενες κατηγορίες, γιατί πληρώνουν τα "σπασμένα" της κυβερνητικής πολιτικής.

Παράλληλα, εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές πρέπει να πάψουμε να τρέφουμε το "Μινώταυρο των εξετάσεων" και να διεκδικήσουμε την καθιέρωση της ελεύθερης πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι