Για να ειπωθούν όσα δεν λέγονται για την ΠΟΣΔΕΠ

Ευγενία Μπουρνόβα, 18/03/2009

1. Μερικές μέρες πριν την έναρξη του συνεδρίου της ΠΟΣΔΕΠ η εκπαιδευτική συντάκτρια της ΑΥΓΗΣ υπέγραφε ένα απαράδεκτο άρθρο για το ήθος της εφημερίδας με τίτλο Επιχείρηση ανακατάληψης της ΠΟΣΔΕΠ : με βάση ποιο ρεπορτάζ εκτός των κειμένων του τέως προέδρου Λ.Απέκη η συντάκτρια κατέληγε στα όσα έγραψε ; ποια υπόθεση της αριστεράς ή του ΣΥΝ εξυπηρετούσε βάλλοντας με τέτοιο ύφος ενάντια σε πανεπιστημιακούς της ευρύτερης αριστεράς ή και σε πολλά μέλη του ΣΥΝ που εκφράζονται μέσα από την Αριστερή Μεταρρύθμιση;

2. Μερικές μέρες πριν την έναρξη του συνεδρίου της ΠΟΣΔΕΠ το γραφείο τύπου του ΣΥΝ επαναβεβαίωσε ότι στο όνομα της αυτονομίας των μαζικών χώρων οι πανεπιστημιακοί του ΣΥΝ πρέπει να στηρίξουν την παράταξη της Συσπείρωσης: στο όνομα της αυτονομίας λοιπόν των μαζικών χώρων ο ΣΥΝ παρενέβη.

3. Την πρώτη μέρα του συνεδρίου ο σ.Κουράκης εκμεταλλευόμενος την διαδικασία του χαιρετισμού πρόσβαλε με την ομιλία του όποιον διαφωνούσε με την Συσπείρωση προσπαθώντας και αυτός να παρέμβη στον μαζικό χώρο γεγονός που προκάλεσε την αγανάκτηση πολλών πανεπιστημιακών στην αίθουσα.

4. Όταν την δεύτερη μέρα το απόγευμα άρχισε επιτέλους το συνέδριο η Συσπείρωση που κατά τα άλλα είχε τόσο θετικό έργο όσο προσπάθησε η Αυγή, το Γραφείο Τύπου και ο σ. Κουράκης μαζί να αναδείξουν δεν θέλησε καν να μπει σε ψηφοφορία ο απολογισμός της!

5. Όταν την τρίτη ημέρα με προσωπική μου πρωτοβουλία πρότεινα στη Συσπείρωση να βάλουμε σε ψηφοφορία από κοινού τις θέσεις του ΣΥΝ για τα επιμέρους ζητήματα της παιδείας η απάντηση ήταν ότι αφού αυτές οι θέσεις δεν υποστηρίζονται και από τον μέχρι εκείνη τη στιγμή σύμμαχό της δηλαδή το ΚΚΕ δεν μπορούσαν να τις ψηφίσουν! Εξάλλου ένα μεγάλο τμήμα των συνδικαλιστών της Συσπείρωσης διαφωνεί με τις θέσεις του ΣΥΝ. Τελικό ερώτημα: μήπως η Συσπείρωση πρέπει να κάνει έναν βαθύτερο απολογισμό για την πορεία που ακολούθησε και να καταλήξει σε μια πολιτική συμμαχιών που να καθορίζεται από θέσεις; Θα χρειαστεί καιρός για να ξεκαθαριστούν τα πράγματα και οι παρεμβάσεις δεν βοηθούν.

Ευγενία ΜΠΟΥΡΝΟΒΑ

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια

Πανεπιστημίου Αθηνών

Εκπρόσωπος της Αριστερής Μεταρρύθμισης (ΑΡ.ΜΕ) στα ΑΕΙ

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι