Aνάρτησαν «μαύρη λίστα» καθηγητών

Πάσχος Μανδραβέλης, Η Καθημερινή, 12/10/2011

Η αφίσα που κυκλοφόρησε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου ήταν ανατριχιαστική. Μια ομάδα «επαναστατών» από αυτούς που ενδημούν στα ΑΕΙ έβγαλε λίστα προγραφών εκείνων των διδασκόντων που αντιστάθηκαν -ρητορικώς έστω- στην παρανομία τους. «Οταν φοιτητές και εργαζόμενοι», γράφουν, «επιλέγουν τον δρόμο της συλλογικής αντίστασης για μια καλύτερη ζωή, κάποιοι άλλοι (βλέπε παρακάτω) εθελοτυφλούν και επιδιώκουν το προσωπικό τους βόλεμα».

Αυτό θα ήταν ένα «χαριτωμένο» σύνθημα -σαν αυτά που μας έχουν συνηθίσει οι κάθε καρυδιάς «επαναστάτες»- αν δεν ακολουθούσε η ανατριχιαστική συνέχεια. Ενας κατάλογος ονομάτων που είχε τίτλο «Μέλη (ρουφιάνοι) ΔΕΠ ενάντια στις καταλήψεις» και δίπλα οι σχολές που διδάσκουν οι προγραφέντες καθηγητές. Στο τέλος υπάρχει η έμμεση, αλλά σαφής απειλή «...Να σε δω να τρέχεις!!», υποσημειώνοντας ότι «οποιαδήποτε σύνδεση με πρόσωπα και καταστάσεις είναι απολύτως στοχευμένη».

Χωρίς κόστος και χωρίς φόβο

Αυτή η αφίσα είναι η κορυφή των φασιστικών μεθόδων που καλλιεργούνται ανεμπόδιστα μέσα στα πανεπιστήμια. Ομάδες συνδικαλιστών και φοιτητών αλωνίζουν με μόνο φύλλο συκής μια δήλωση αγαθών προθέσεων. Κάνουν γενικές συνελεύσεις για να δώσουν μια επίφαση νομιμότητας στις πράξεις τους, αδιαφορώντας για το ότι η συντριπτική πλειονότητα των φοιτητών τούς έχει γυρίσει την πλάτη.

Ετσι, 200 με 300 άτομα αποφασίζουν για χιλιάδες φοιτητές και δεκάδες πανεπιστημιακούς. Βάζουν λουκέτο στις σχολές, ασκούν βία και όποιος τολμήσει να αντισταθεί -έστω ρητορικά- στην επαναστατική τους βούληση μπαίνει σε λίστες προγραφών και «...να σε δω να τρέχεις».

Φυσικά τα κάνουν όλα αυτά χωρίς κόστος και χωρίς φόβο. Στα ΑΕΙ ισχύει ιδιότυπη ασυλία. Δεν αρκεί το γεγονός ότι οι διωκτικές αρχές θεωρούν τα ΑΕΙ εκτός ελληνικής επικράτειας, η ίδια η ακαδημαϊκή κοινότητα ζει υπό το κράτος του φόβου. Στο Φυσικό Κρήτης φοιτητές κράτησαν ομήρους τους καθηγητές μέχρι το πρωί της Τρίτης, εκβιάζοντας τη διενέργεια εξεταστικής. Αντίθετα στο Πανεπιστημιο Μακεδονίας ο εκβιασμός πέρασε και η Σύγκλητος αποφάσισε κατά παρέκκλιση του νόμου να διακόψει τα μαθήματα για μια βδομάδα, για να γίνουν οι εξετάσεις, παρά την αντίθετη άποψη μελών της.

Η πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αιγαίου αντέδρασε χλιαρά στο νέο φασιστικό κρούσμα των αυτόκλητων «προοδευτικών». Δήλωσε ότι «αποδοκιμάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την ενέργεια κάποιων να αναρτήσουν ανωνύμως σε πανεπιστημιακά κτίρια αφίσα με υβριστικό περιεχόμενο κατά συναδέλφων, οι οποίοι έχουν εκφραστεί κατά των καταλήψεων».

Από τα κόμματα μόνο το τμήμα Παιδείας της Δημοκρατικής Αριστεράς ευαισθητοποιήθηκε: «Η βία, ο στιγματισμός, οι προγραφές και ο εκβιασμός μελών και συνιστωσών της ακαδημαϊκής κοινότητας είναι απαράδεκτα συμπτώματα παρακμής, τα οποία τροφοδοτούνται από την αδιέξοδη τακτική των καταλήψεων», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

«Η ανοχή αποτελεί συνευθύνη»

Εξίσου κατηγορηματικός ήταν ο καθηγητής του ίδιου ιδρύματος κ. Ανδρέας Τρούμπης. «Εγείρομαι και εξεγείρομαι έναντι αυτών των πρακτικών που ντροπιάζουν την ίδια τη φύση και την ουσία της Ακαδημίας» έγραψε σε επιστολή που έστειλε προς την πρυτανεία και όλα τα μέλη ΔΕΠ. «Δεν υπάρχει κανένα επιχείρημα ούτε πεδίο ακόμα και καλοπροαίρετης κατανόησης απέναντι σ’ αυτές τις αντιλήψεις και πρακτικές. Η σιωπή ή/και ανοχή έναντι αυτών αποτελεί, εντέλει, συνευθύνη! Ως μέλος ΔΕΠ αναμένω την απερίφραστη καταδίκη και καταγγελία της πράξης, αλλά και του πυρήνα της ιδεολογίας τρομοκράτησης όσων εξέφρασαν τη γνώμη τους ενυπογράφως... Ακαδημαϊκές, διοικητικές και συνδικαλιστικές αρχές δεν δύνανται να σιωπούν ή να παρακάμπτουν την ανάδυση τέτοιων ολοκληρωτικών ιδεολογιών βίας».

Φωνή βοώντος. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου εξακολουθεί να υπολειτουργεί γιατί μια ομάδα 25 φοιτητών, από μία μόνο σχολή (Κοινωνικής Ανθρωπολογίας), αποφάσισαν την κατάληψη όχι της σχολής τους, αλλά του κτιρίου διοίκησης.

Υπάρχουν όμως και καλά νέα στο εν λόγω πανεπιστήμιο. Η αίθουσα «μυϊκής ενδυνάμωσης», που νοικιάζει η πρυτανεία στο κέντρο της πόλης, δεν τελεί υπό κατάληψη. Οπως αναγράφεται σε σχετικό φυλλάδιο, το γυμναστήριο προσφέρει στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας προγράμματα «αύξησης μυϊκής δύναμης, μυϊκού όγκου και μυϊκής γράμμωσης». Ετσι, μπορεί εμείς οι φορολογούμενοι να πληρώνουμε κάτι παραπάνω (και σε ενοίκια της αίθουσας), αλλά πού θα πάει; Η ακαδημαϊκή κοινότητα θα ενδυναμωθεί (έστω στους μυς), θα αποκτήσει την απαιτούμενη αυτοπεποίθηση και στο τέλος θα διευθετήσει τα του οίκου της.

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι