Αντικουρδική συμμαχία

Γιώργος Καπόπουλος, Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 24/10/2019

Η de facto συνεργασία Τουρκίας - Συρίας στο Κουρδικό, η οποία διαμορφώθηκε με μεσολαβητή τον Πούτιν, είναι το επίκεντρο μιας ευρύτερης περιφερειακής δυναμικής. Μιας δυναμικής η οποία στην εξέλιξή της θα συμπεριλάβει το Ιράν και το Ιράκ και η οποία αν εκτυλιχτεί χωρίς εμπόδια θα αποκαταστήσει τις σταθερές των περιφερειακών ισορροπιών της περιόδου 1946-58.

Τότε η Τουρκία, το Ιράκ και το Ιράν κατά κύριο λόγο, και δευτερευόντως η Συρία, είχαν μια άτυπη αλλά λειτουργική συνεργασία, με στόχο να αποτρέπουν κάθε κίνηση, πολιτική και στρατιωτική, που θα προωθούσε την εθνική χειραφέτηση των Κούρδων.

Οσο οι παραπάνω χώρες είχαν φιλοδυτικά καθεστώτα, η συνεργασία τους στο Κουρδικό είχε σημείο αναφοράς την πιθανή ανάμειξη της Μόσχας: στη διάρκεια της σοβιετικής κατοχής στο Ιράν, την περίοδο 1942-46, είχε δημιουργηθεί το πρώτο de facto ανεξάρτητο κουρδικό κράτος.

Η ανατροπή της μοναρχίας στη Βαγδάτη, το 1958, έσπασε τον πρώτο κρίκο της περιφερειακής αντικουρδικής συμμαχίας, καθώς η αποσταθεροποίηση του νέου καθεστώτος αναδείχθηκε σε προτεραιότητα για τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, αλλά και για τα φιλοδυτικά καθεστώτα της περιοχής.

Επόμενος σταθμός, η ανατροπή του σάχη στο Ιράν στις αρχές του 1979, με το Κουρδικό σε αναβρασμό να προβάλλει ως σημαντική παράμετρος αποσταθεροποίησης του νέου, ισλαμικού καθεστώτος.

Ακολούθησε την επομένη της ήττας του Σαντάμ στον πρώτο πόλεμο του Κόλπου, την άνοιξη του 1991, η de facto χειραφέτηση των Κούρδων στο Βόρειο Ιράκ.

Τέλος, γύρω στο 2014 οι ΗΠΑ επένδυσαν στους Κούρδους της Συρίας, όχι μόνον για να συντρίψουν τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού κράτους», αλλά και για να εξισορροπήσει η περιφερειακή επιρροή του Ιράν.

Τουρκία και Συρία, σε πρώτη φάση, και Ιράν - Ιράκ στη συνέχεια, έχουν κάθε λόγο να παραμερίσουν τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς και να δώσουν προτεραιότητα σε μια ρεαλπολιτίκ στο Κουρδικό.

Μένει να αποδειχθεί σε ποιο βαθμό η εμπειρία χειραφέτησης που έζησαν ήδη οι Κούρδοι στη Συρία συνιστά απειλή σε μια δυναμική περιφερειακής σταθεροποίησης που θα τους αγνοήσει.

Θέμα

Τουρκία

Σύνολο καταγραφών: 132

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι