Γιατί δεν θα υπάρξει νέα κρίση

Εκρέμ Ντουμανλί, Το Βήμα της Κυριακής, 22/07/2007

Οι σημερινές εκλογές θα καθορίσουν αν η Τουρκία θα εξελιχθεί σε μια εσωστρεφή χώρα ή θα ενσωματωθεί στον σύγχρονο κόσμο και θα αναλάβει πιο σημαντικό ρόλο στην περιοχή της.

Η συμπεριφορά των ψηφοφόρων στις σημερινές εκλογές θα προσδιορίσει τη λαϊκή αντίδραση σε όσα συνέβησαν γύρω από τις προεδρικές εκλογές. Η νέα αξίωση που έθεσε το συνταγματικό δικαστήριο για την απαρτία των 367 βουλευτών θεωρήθηκε επέμβαση της γραφειοκρατίας στην πολιτική. Η μεσονύκτια ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου επηρέασε επίσης άμεσα τις προεδρικές εκλογές και έτσι δημιουργήθηκε μεγάλη σύγχυση στον κόσμο. Οι εκλογές της 22ας Ιουλίου θα θέσουν τις αποφάσεις του συνταγματικού δικαστηρίου και την ανακοίνωση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στην κρίση του λαού.

Οι εκλογές εγκαινιάζουν επίσης μια πολύ σημαντική περίοδο στις σχέσεις με την ΕΕ. Αν το ΑΚΡ κερδίσει τις εκλογές και συνεχίσει τη μονοκομματική κυβέρνησή του, θα έχουμε μια επιβεβαίωση της υποστήριξης του τουρκικού λαού στη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Σε αντίθετη περίπτωση θα έχουν πρυτανεύσει οι απόψεις των αντίπαλων κομμάτων, που θα σημαίνει ότι θα κυριαρχήσει μια αντιαμερικανική, αντιευρωπαϊκή, αντιδυτική αντίληψη, μια αντίληψη που θα στηρίζεται στην «αντίθεση». Η Τουρκία θα απομακρυνθεί από τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις της.

Πιστεύω ωστόσο ότι τελικά ο τουρκικός λαός θα βγει κερδισμένος ενισχύοντας τη δημοκρατία. Ολα τα πολιτικά κόμματα εκφράστηκαν ελεύθερα στα μέσα ενημέρωσης. Στο εξής θα αποφασίζει ο λαός και όλοι θα πρέπει να σεβαστούν τη λαϊκή βούληση.

Γι’ αυτό και δεν περιμένω κάποια νέα πολιτική κρίση. Μια τέτοια κρίση θα διέλυε όποιο κόμμα επιχειρούσε να τη δημιουργήσει. Αν η Εθνοσυνέλευση δεν μπορέσει να εκλέξει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, η εναλλακτική λύση θα δοθεί από τον λαό μετά το δημοψήφισμα. Αλλά εγώ πιστεύω ότι η νέα Εθνοσυνέλευση θα εκλέξει τον νέο πρόεδρο.

Ο κ. Εκρέμ Ντουμανλί είναι γενικός διευθυντής του εκδοτικού ομίλου Zaman, ο οποίος εκδίδει μία μεγάλη ημερήσια εφημερίδα και περιοδικά. Το άρθρο εγράφη ειδικώς για «Το Βήμα».

Θέμα

Τουρκία

Σύνολο καταγραφών: 132

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι