Η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος απαιτεί να μη λές άλλα χθές ,άλλα σήμερα και άλλα αύριο

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Συνέντευξη στον Δ. Χρυσικόπουλο, Freesunday, 02/07/2016

Ποιο είναι το σχόλιό σας για το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος;

Η ήττα της Ευρώπης στη Μεγάλη Βρετανία αντιμετωπίζεται μόνο με φυγή προς τα εμπρός. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αλλάξει ώστε να υπάρξει με προοπτική. Η πρόκληση είναι για άμεσες δράσεις που θα οδηγήσουν σε περισσότερη Ευρώπη, σε οικονομική και όχι μόνο νομισματική ένωση, σε μία δημοκρατική Ευρώπη που ξεκάθαρα θα στοχεύει στην πολιτική ενοποίηση. Αυτό είναι το στοίχημα.

Θεωρείτε ότι πρέπει οι διαδικασίες υλοποίησης του Brexit να είναι ταχείς ή ότι θα πρέπει να δοθεί χρόνος και στη Βρετανία και στην Ε.Ε.;

Απαιτείται ψυχραιμία. Δεν θα πρέπει να υπάρξει μεγάλη περίοδος αβεβαιότητας, αυτό όμως δεν σημαίνει βεβιασμένες ενέργειες. Δεν συμφωνώ με τιμωρητικές ενέργειες. Για να επουλωθούν οι πληγές στην Ε.Ε. απαιτείται όραμα, σχέδιο και μία νέα ευρωπαϊκή και όχι εθνοκεντρική αντίληψη.

Πιστεύετε ότι τα δημοψηφίσματα είναι ή δεν είναι καλός τρόπος για να λαμβάνονται αποφάσεις για τόσο μεγάλα ζητήματα, όπως η έξοδος μιας χώρας από την Ε.Ε.;

Τα δημοψηφίσματα αποτελούν άσκηση δημοκρατικού δικαιώματος των πολιτών αλλά χρειάζεται προσοχή στην χρήση τους. Αν για παράδειγμα είχε γίνει δημοψήφισμα για την ένταξη της χώρας μας στην Ε.Ε. μάλλον δεν θα είχε ενταχθεί ποτέ. Μετά την ένταξή της, η πλειοψηφία ήταν σύμφωνη. Δεν είναι απλά ζητήματα, απαιτούν γνώση και υπάρχουν θέματα στα οποία οι πολιτικές ηγεσίες που δημοκρατικά εκλέγονται από τον λαό οφείλουν να ανοίγουν δρόμους και κρίνονται για τις επιλογές τους όχι βραχυπρόθεσμα αλλά μέσο και μακροπρόθεσμα. Παρόλα αυτά, όχι μόνο δεν μπορεί να αγνοείται η γνώμη των λαών της Ευρώπης, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι αποκομμένη από την κοινωνία.

Για να έλθουμε στα καθ” ημάς, η κυβέρνηση δηλώνει ότι θα φέρει άμεσα στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση νέο εκλογικό νόμο. Πού αποδίδετε αυτή τη σπουδή;

Η κυβέρνηση, αντιμετωπίζοντας αδιέξοδο στην οικονομία λόγω της πολιτικής της, θέλησε να αλλάξει την συζήτηση από τα κρίσιμα προβλήματα, με τον εκλογικό νόμο, η αλλαγή του οποίου βέβαια είναι απαραίτητη. Ζητήσαμε από την πρώτη στιγμή της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να φέρει άμεσα αλλαγές στο εκλογικό σύστημα. Για 17 μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το έπραξε. Σήμερα, αφού συνειδητοποίησε ότι τα εκλογικά ποσοστά του καταβαραθρώνονται οριστικά και δεν υπάρχουν περιθώρια νέας εκλογικής νίκης, φέρνει στο προσκήνιο την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Είναι φανερό ότι ο κ. Τσίπρας κινείται και αποφασίζει αποκλειστικά στην βάση μόνο των εκάστοτε μικροκομματικών του σκοπιμοτήτων.

Υπό ποιες προϋποθέσεις η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα στήριζε με την ψήφο της έναν νέο εκλογικό νόμο;

Η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος απαιτεί να μην λες άλλα χθες, άλλα σήμερα και άλλα αύριο. Για αυτό εμείς σταθερά έχουμε την θέση της καθιέρωσης της απλής αναλογικής, η οποία είναι και μία από τις πενήντα θέσεις της νέας προοδευτικής πρότασης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που παρουσιάστηκε δημόσια μετά την πρόσφατη προγραμματική Συνδιάσκεψη. Είναι φανερό ότι η πρόταση για απλή αναλογική δεν μπορεί παρά να στηριχθεί.

Θεωρείτε ότι η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο προοιωνίζεται και πρόωρες κάλπες;

Δεν θεωρώ ότι ο κ. Τσίπρας θα οδηγήσει γρήγορα την χώρα σε εκλογές γιατί γνωρίζει ότι θα χάσει, κάτι που φαίνεται και από την συζήτηση για τον εκλογικό νόμο. Ταυτόχρονα όμως θεωρώ ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θα εξαντλήσει την τετραετία λόγω της τάχιστης απώλειας της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Σε ποιο σημείο βρίσκεται η συζήτηση περί της δημιουργίας νέου φορέα της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα;

Στο πιο κρίσιμο. Η επιτροπή διαλόγου από ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Ποτάμι και άλλες δυνάμεις σε λίγες ημέρες θα παρουσιάσει στα κόμματα ένα κοινό προγραμματικό πλαίσιο θέσεων. Αυτό είναι ένα θετικό βήμα. Στην συνέχεια πρέπει χωρίς αμφισημίες, ταλαντεύσεις και παραγοντισμούς να προχωρήσουμε μπροστά για να γίνει πραγματικότητα η μεγάλη προοδευτική παράταξη που έχει ανάγκη ο τόπος. Τώρα έφθασε η ώρα για άλματα μπροστά από όλους. Χρειάζεται να υπερβούμε τις συλλογικές και ατομικές ανασφάλειες. Η ιστορία δεν θα μας περιμένει.

Πώς σχολιάζετε τις προτάσεις του επικεφαλής του Ποταμιού σχετικά με τη δομή του φορέα αυτού;

Η πρότασή μου είναι ένας σύγχρονος ενιαίος προοδευτικός, σοσιαλδημοκρατικός φορέας. Για τον σκοπό αυτό έχω προτείνει Συνέδριο συγκρότησης του φορέα και εκλογή επικεφαλής από την βάση εντός εξαμήνου. Διαφωνώ με όσους θέλουν ο φορέας να είναι ένα πολιτικό νεφέλωμα του μεσαίου χώρου. Διαφωνώ με τις άγονες συγκρούσεις και τις λογικές του τύπου «πάμε να αναμετρηθούμε». Διαφωνώ με όσους θεωρητικά λένε ότι δεν θέλουν συνασπισμούς κομμάτων αλλά πρακτικά προτείνουν διαδικασίες που καταλήγουν σε ξεχωριστή λειτουργία των κομμάτων του σχήματος εντός της Βουλής. Το κρίσιμο είναι η συγκρότηση του ενιαίου φορέα με σύγχρονες πολιτικές προτάσεις και όχι οι προσωπικές ατζέντες. Για αυτό δήλωσα ότι θα συμμετέχω στην διαδικασία εκλογής επικεφαλής από την βάση, στον βαθμό που δρομολογηθούν οι διεργασίες ενιαίου σχήματος της κεντροαριστεράς. Όσοι συμμετέχουμε στο εγχείρημα πρέπει να γίνουμε μέλη μίας ισχυρής ενιαίας προοδευτικής παράταξης.

Ποιος πιστεύετε ότι μπορεί να είναι ο ρόλος της Κεντροαριστεράς στην παρούσα συγκυρία σε Ελλάδα και Ευρώπη;

Σήμερα στο όνομα της ριζοσπαστικότητας επιχειρούν αρκετοί να αμφισβητήσουν τον αριστερό χαρακτήρα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Αν όμως το κύριο είναι η βελτίωση των συνθηκών εντός των οποίων δημιουργεί και αναπτύσσεται ο άνθρωπος τότε δεν υπήρξε καλύτερο μοντέλο απ’ αυτό που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Γι’ αυτό θέλουμε και στη χώρα μας να ανασυγκροτηθεί ο προοδευτικός, σοσιαλδημοκρατικός χώρος ως η σύγχρονη κεντροαριστερή πρόταση διακυβέρνησης. Για να γίνει αυτό πρέπει να συγκρουστεί με όλες εκείνες τις δυνάμεις που εμπόδισαν να χτιστεί ένα αξιόπιστο κράτος δικαίου, το οποίο θα υπηρετούσε ένα ολοκληρωμένο κοινωνικό κράτος παροχής υπηρεσιών. Αυτό το κράτος αποτελεί τη δική μας σύγχρονη αναπτυξιακή πρόταση σε συνδυασμό με ένα υγιές παραγωγικό μοντέλο με την ιδιωτική οικονομία στο προσκήνιο.

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι