Μια μέρα στη Βουλή

Ελένη Κεχαγιόγλου, dim/art, 16/12/2016

Στο σάιτ της Βουλής, διαβάζω ότι από το 2004 τον σχεδιασμό και τη διαχείριση του προγράμματος των επισκέψεων σχολείων στη Βουλή έχει αναλάβει το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία. Στους όρους της επίσκεψης, επισημαίνεται: «Είναι αυτονόητο πως πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα το ζήτημα της αθόρυβης και κόσμιας παρουσίας των μαθητών κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Βουλή». Ίσως ζητείται αυτό διότι θορυβώδεις συνήθως και διόλου κόσμιοι συχνότατα είναι οι βουλευτές.

Διαβάζω, λοιπόν, ότι τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή παρακολουθούσαν μικροί μαθητές. Και πήραν ένα μάθημα ρητορικού λόγου και υψηλού επιπέδου πολιτικής επιχειρηματολογίας ακούγοντας τον Άδωνι Γεωργιάδη (να τον χαίρεστε κ. Μητσοτάκη) να χαρακτηρίζει τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη «κότα λειράτη». Το μάθημα του κοινοβουλευτισμού των παιδιών συνεχίστηκε με τον υπουργό (να τον χαίρεστε κ. Τσίπρα) να αποκαλεί τον Γεωργιάδη «το πιο πιστό σκυλί του Σόιμπλε» και να τον κατηγορεί σε ενικό ευγενείας: «Πήγες στη Ν.Δ. ως ανταμοιβή για όσα προσέφερες για τα γερμανικά υποβρύχια. Εμείς δεν προσκυνήσαμε, δεν γλείψαμε εκεί που φτύναμε» και πρόσθεσε για να μάθουν και οι μαθητές πόσο εύκολα μπορείς να κατηγορείς χωρίς ταυτόχρονα να παρουσιάζεις στοιχεία, α προπό: «Εγώ κοιμάμαι πολύ ήσυχος γιατί δεν με βαστά κανένας. Εσένα όμως σε βαστάνε. Έστελνες ραβασάκια και εσύ και η γυναίκα σου για το ποιον θα διορίσουν στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Παρέα με τους δικούς σου της ΔΑΚΕ μοιράζατε ρουσφετάκια, βολέματα, γλειψίματα». Ακολούθως, ο Άδωνις Γεωργιάδη, εκτός εαυτού, είπε: «Να φέρεις τώρα τα ραβασάκια, αλλιώς θα κάνω μήνυση» και συνέχισε επιδεικνύοντας τον γλωσσικό του πλούτο: «Δεν θα κρύβεσαι, ρε γαϊδούρι, ψεύτη, θρασύδειλε απατεώνα. Παλιοψεύταρε, Κρητίκαρε. Υποκείμενο. Αρχιγαϊδούρι», ενώ ο Μάριος Σαλμάς της ΝΔ (κι αυτόν να τον χαίρεστε κ. Μητσοτάκη) υπερθεμάτισε αποκαλώντας «αληταρά» τον Πολάκη και απειλώντας τον ότι θα τον κλείσει φυλακή, και ολοκληρώνοντας τον σύνθετο συλλογισμό του με την πλούσιου νοήματος κατακλείδα: «Τα Σφακιά έχουν βγάλει χιλιάδες άντρες και μια πουλακίδα που λέγεται Πολάκης».

Ύστερα από τέτοια υψηλή διανόηση, οι συγκεκριμένοι μαθητές δεν θα χρειαστεί, φαντάζομαι, να παρακολουθήσουν το «Καλοκαιρινό Εργαστήρι Δημοκρατίας», το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Βουλής στο οποίο ενημερώνονται και προβληματίζονται γύρω από τις αρχές και τις αξίες της δημοκρατίας — μετά τη χθεσινή τους εμπειρία τα παιδιά είναι βέβαιον ότι θα έχουν ήδη προβληματιστεί εις ό,τι αφορά τον νεοελληνικό κοινοβουλευτικό βίο. Μια καλή ιδέα θα ήταν ίσως το εργαστήρι αυτό να το παρακολουθήσουν ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Παύλος Πολάκης και αρκετοί άλλοι βουλευτές. Απευθύνεται βέβαια σε μαθητές γυμνασίου και, επομένως, προϋποθέτει την ανάλογη πνευματική ωριμότητα, η οποία δεν είναι βέβαιη για όλους τους εκπροσώπους της εθνικής μας αντιπροσωπείας.

Τέλος, το Ίδρυμα της Βουλής προτρέπει όλους τους μαθητές που επισκέπτονται τον χώρο να δημιουργήσουν ένα έργο εμπνευσμένο από την εμπειρία τους αυτή. «Το έργο αυτό», διαβάζουμε, «μπορεί να είναι ατομικό ή συλλογικό και να έχει οποιαδήποτε μορφή επιθυμούν οι δημιουργοί του: βίντεο, φωτογραφία, ζωγραφική, αφίσα, μουσική, κατασκευή, κείμενο». Δεν θα ήθελα να είμαι δασκάλα της τάξης που παρακολούθησε τη χθεσινή συνεδρίαση στη Βουλή. Αλλά, αν ήμουν, θα προέτρεπα τους μαθητές μου να ανταποκριθούν στην πρόσκληση του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων. Και να ταχυδρομήσουν την ακριβή εικόνα που απέκτησαν για την αβάσταχτη ανωριμότητα των εκπροσώπων του έθνους που ευτελίζουν τον κοινοβουλευτισμό.

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι