Ο Γιώργος δεν θέλει να κοροϊδέψει τον ΣΥΝ

Δημήτρης Χατζησωκράτης, Κυρ. Ελευθεροτυπία, 22/04/2007

Μπορεί κανείς να κάνει άπειρες και οξύτατες κριτικές στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για ένα ευρύτατο πεδίο επιλογών του. Στον τομέα, όμως, των σχέσεων με τον Συνασπισμό οφείλει να είναι ακριβοδίκαιος.

Προφανές είναι ότι ο τόπος χρειάζεται εναλλακτική πρόταση προοδευτικής διακυβέρνησης και αυτή μόνο οι δυνάμεις της ανανεωτικής αριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας θα μπορούσαν να την προωθήσουν.

Ωστόσο, οι υποκειμενικές συνθήκες δεν υφίστανται και προφανώς η κύρια ευθύνη του μεγαλύτερου κόμματος είναι δεδομένη. Αλλά και ο ΣΥΝ, ως σύνολο, δεν είναι άμοιρος ευθυνών.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αναγνωρίσει κανείς ότι ο Γ. Παπανδρέου, με συνέπεια μέχρι τώρα, δεν λειτουργεί απέναντι στον ΣΥΝ ούτε όπως ο Α. Παπανδρέου, ούτε και όπως ο Κ. Σημίτης μετά τον Σεπτέμβριο του 1996. Δεν είναι έτοιμος, όπως και το κόμμα του, για μια πρόταση πολιτικής συμμαχιών.

Δεν κοροϊδεύει, όμως. Αναδεικνύει τη σοβαρότητα του θέματος, δεν ψαρεύει σε θολά νερά, ούτε ρίχνει τις ευθύνες στην ηγεσία του ΣΥΝ. Προωθεί τις κοινές παρεμβάσεις όπου υπάρχει δυνατότητα σύμπτωσης και -το κύριο- αφήνει το θέμα ανοιχτό. Οταν, ενδεχομένως, υπάρξουν κατά την αντίληψή του προσφορότερες συνθήκες.

Είναι προφανές ότι για όσους θεωρούν ότι η σύγκλιση αριστεράς και κεντροαριστεράς είναι απολύτως αναγκαία προοπτική, η στάση αυτή του ΓΑΠ αποτελεί, στη φάση αυτή, το... second best αφού το first best, δηλαδή η συγκροτημένη πρόταση προγραμματικής σύγκλισης για μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, δεν αποτελεί πολιτική προτεραιότητα στο ΠΑΣΟΚ.

Θέμα

Κεντροαριστερά

Σύνολο καταγραφών: 13

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι