Αλέξης και Διαμαντής:όψεις του ίδιου νομίσματος

Δημήτρης Παπαδημούλης, Freesunday, 11/01/2009

1. Πώς είδατε το νέο κυβερνητικό σχήμα;

Ο κ. Καραμανλής έκανε ότι και η νύφη την παραμονή της επίσκεψης της πεθεράς της. Έκρυψε, όπως-όπως, τα σκουπίδια κάτω από το χαλί.

Είναι ένας ανασχηματισμός προεκλογικής βιτρίνας και ανάγκης. Δείχνει τα πολύ περιορισμένα περιθώρια του κ. Καραμανλή και αποδεικνύει ότι είναι ακατάλληλος για τη διαχείριση κρίσεων.

Στην οικονομία θα ακολουθήσει την πολιτική Αλογοσκούφη, χωρίς τον κ. Αλογοσκούφη. Στις Βρυξέλλες όλοι στοιχηματίζουν γι’ αυτό.

Σε τρεις τομείς όπου η κυβέρνησή του τα έχει κάνει μούσκεμα, οικονομία, δημόσια τάξη και παιδεία, αλλάζει τα πρόσωπα, ομολογώντας την αποτυχία.

Η επιλογή του κ. Σπηλιωτόπουλου δείχνει ότι θέλει να διαχειριστεί το μεγάλο θέμα της δημόσιας παιδείας– που διαρκώς υποβαθμίζεται- με όρους επικοινωνίας και όχι ουσίας. Αυτός ο ανασχηματισμός έχει και ένα ευτράπελο. Κρατάει τον κ. Αβραμόπουλο στο Υπουργείο Υγείας, παρότι είχε πει το μνημειώδες «ολοκλήρωσα το έργο μου». Τι θα κάνει τώρα ο κ. Αβραμόπουλος;

2. Συμπληρώνουμε ένα μήνα μαζικών διαδηλώσεων της νεολαίας, μαζί όμως και ένα πρωτοφανές, ανησυχητικό ξέσπασμα βίας. Ο Αλέκος Αλαβάνος υποστηρίζει ότι «η πορεία προς ανατροπές δεν μπορεί να έχει την ασφάλεια σχολικών γυμναστικών επιδείξεων». Ποια πρέπει να είναι η τοποθέτηση στο σύνθετο αυτό ζήτημα ενός σύγχρονου κόμματος της ευρωπαϊκής αριστεράς;

Σταθήκαμε από την πρώτη στιγμή δίπλα στις μαζικές ειρηνικές εκδηλώσεις της νέας γενιάς και κατηγορηματικά αντίθετοι στα κρούσματα βίας. Οι κουκουλοφόροι, οι βανδαλισμοί και, πολύ περισσότερο, τα "κουμπούρια", παίζουν το παιχνίδι της ΝΔ και των δυνάμεων καταστολής. Είναι ένα "γήπεδο" απολύτως εχθρικό για τη σύγχρονη δημοκρατική αριστερά και το μαζικό δημοκρατικό κίνημα.

Για όσους βλέπουν πέρα από τη μύτη τους, το μίγμα είναι εκρηκτικό: σκάνδαλα, εντεινόμενες κοινωνικές ανισότητες, ακρίβεια, ανεργία, υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης. Για πρώτη φορά η νέα γενιά βιώνει ότι θα ζήσει χειρότερα από τους γονείς της.

Χρειάζονται άμεσες αλλαγές. Να υπάρξει τέλος στην ατιμωρησία. Η αστυνομία να προστατεύει τον πολίτη και όχι να στελεχώνεται από νταήδες που εκτελούν ατιμώρητοι. Το εκπαιδευτικό σύστημα να γίνει αντάξιο του ρόλου που προβλέπει το Σύνταγμα. Οι νέοι μας να αποκτήσουν προοπτική για αξιοπρεπή δουλειά. Να υπάρξει παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, ισχυροποίηση του κοινωνικού κράτους. Να μπει τέλος στην αναξιοκρατία, τη διαφθορά και την οικογενειοκρατία.

Η συγχορδία στοχοποίησης του Συνασπισμού, με συντονιστή το Μέγαρο Μαξίμου, υπηρετεί φτηνές μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Κάνω έκκληση να σταματήσει αυτό το επικίνδυνο παιχνίδι.

Η δολοφονία του 15χρονου μαθητή και η απόπειρα δολοφονίας του 21χρονου αστυνομικού αποτελούν όψεις του ίδιου νομίσματος. Τροφοδοτούν το φαύλο κύκλο της βίας. Σπρώχνουν τη χώρα και την κοινωνία προς τα πίσω. Η σύγχρονη δημοκρατική αριστερά οφείλει να πρωτοστατεί για την ακύρωση αυτής της επιχειρούμενης οπισθοδρόμησης.

3. Στο άλλο μεγάλο θέμα των ημερών, αυτό της Λωρίδας της Γάζας, πώς κρίνετε την έως τώρα ευρωπαϊκή αντίδραση;

Η συνολική στάση της Ευρωπαϊκής ηγεσίας είναι απογοητευτικά κατώτερη των περιστάσεων. Η Προεδρία Σαρκοζί, παρά την κινητικότητά της, έκανε πολύ λιγότερα απ’ όσα πέτυχε στην πρόσφατη κρίση Ρωσίας -Γεωργίας, γιατί πολύ απλά δεν είχε την πολιτική βούληση να καταγγείλει τη στρατιωτική υπεραντίδραση του Ισραήλ, όπως έκανε ακαριαία και με αποτελέσματα στην περίπτωση Πούτιν.

Όσο για την Τσέχικη Προεδρία, η στάση της είναι εξοργιστικά προκλητική. Αυτοί οι κύριοι λειτουργούν περισσότερο ως εκπρόσωποι των ΗΠΑ και του Ισραήλ, παρά ως η συνισταμένη των 27 κρατών μελών.

4. Η διεθνής οικονομική κρίση καταφέρνει ισχυρό πλήγμα στους μη έχοντες, και στη χώρα μας. Μήπως, τελικά, η Ελλάδα θα πληρώσει ακριβότερα την κρίση; Και αν ναι, γιατί;

Η κρίση βρίσκει πλήρως ανέτοιμη την ελληνική οικονομία αλλά και την κυβέρνηση της ΝΔ. Η χώρα βαδίζει με υψηλό έλλειμμα, τεράστιο χρέος, εκρηκτικό έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών και εντεινόμενες κοινωνικές ανισότητες, σε σημαντική πτώση των ρυθμών ανάπτυξης, τόσο για το 2009, όσο και για το 2010. Έρχεται με μαθηματική βεβαιότητα επιδείνωση της ανεργίας, των δημοσίων εσόδων και κυρίως του λαϊκού εισοδήματος. Εκτός από το "εισαγόμενο", υπάρχει και το πρόσθετο "ελληνικό" σκέλος της κρίσης. Αυτό κρύβουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις. Αυτό ακριβώς πληρώνουν τα ελληνικά νοικοκυριά, ιδίως τα φτωχότερα.

Μετά από 15 χρόνια υπερδιπλάσιων ρυθμών ανάπτυξης από το μέσο όρο της ευρωζώνης, έχουμε χαμηλούς μισθούς και συντάξεις, χαμηλό εισόδημα για τους αγρότες, είμαστε μια πολύ ακριβή χώρα, με άθλια δημόσια οικονομικά και αδύναμο κοινωνικό κράτος. Αυτό θέλει αντι-νόμπελ οικονομίας, τύπου «Χρυσό Βατόμουρο» για να το πετύχει κανείς.

5. Ένα από τα θέματα στα οποία ρίχνετε ιδιαίτερο βάρος είναι το περιβάλλον. Για το θέμα των παράνομων χωματερών ειδικότερα, είχατε πυκνές παρεμβάσεις προς τον κ. Στ. Δήμα. Τί πρέπει να περιμένει η χώρα μας για το 2009;

Η Ελλάδα έχει καταδικαστεί το 2005 από το Ευρωδικαστήριο για 1.125 παράνομες χωματερές και ήταν υποχρεωμένη, μετά από συνεχείς παρατάσεις, να τις κλείσει μέχρι το τέλος του 2008. Από την 1η Ιανουαρίου 2009, απειλείται με βαρύτατα πρόστιμα, τα οποία θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι για άλλη μια φορά. Παράλληλα, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο η Κομισιόν να προχωρήσει σε νέα παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωδικαστήριο για τις υπόλοιπες, περίπου 1.500, χωματερές που θα παραμείνουν ενεργές, οι οποίες δεν είχαν συμπεριληφθεί στην αρχική απόφασή του.

Στις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες, υπάρχει ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων και λειτουργούν εκτεταμένα προγράμματα ανακύκλωσης και ισχυρής περιβαλλοντικής αγωγής, σε συνδυασμό με αυστηρή αντιμετώπιση των παραβατών.

6. Σε πέντε μήνες έχουμε Ευρωεκλογές. Στην εσωκομματική ψηφοφορία για την κατάρτιση λίστας, το Μάρτιο, θα διεκδικήσετε να είστε και πάλι επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου;

Καταθέτω το δημόσιο απολογισμό της πρώτης μου θητείας και διεκδικώ την ανανέωση της εμπιστοσύνης των συντρόφων μου. Το έργο μας αυτά τα τέσσερα χρόνια, αναγνωρίζεται και από τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ και ευρύτερα. Το 2004, τα χιλιάδες μέλη μας, υπερβαίνοντας τασικούς διαχωρισμούς, μού ανέθεσαν αυτήν την τιμή και την ευθύνη. Θα το ήθελα και πάλι και νομίζω ότι το αξίζω. Στις δικές μας διαδικασίες όμως μετράει τελικά ο δημοκρατικός κανόνας, η γνώμη των μελών. Φυσικά, όταν έρθει η ώρα, θα μετρήσει ιδιαίτερα και η θέση που θα πάρουν ο Αλέκος Αλαβάνος και ο Αλέξης Τσίπρας.

Θέμα

Διαδηλώσεις- Βία

Σύνολο καταγραφών: 102

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι