Λάθη διευκόλυναν την άδικη επίθεση

Σπύρος Λυκούδης, Το Βήμα της Κυριακής, 18/01/2009

Η δολοφονία του 15χρονου μαθητή έβγαλε τον Δεκέμβρη στους δρόμους χιλιάδες νέους ανθρώπους και μαζί την οργή τους απέναντι σε ένα περιβάλλον που τους υποτιμά και τους πιέζει.

Εβγαλε όμως μαζί τους στους δρόμους και ανεξέλεγκτες ομάδες τυφλής βίας που άφησαν πίσω τους μια πόλη καμένη και λεηλατημένη. Για να έλθει στο τέλος και η μαύρη εξέλιξη της δολοφονικής επίθεσης στον νεαρό αστυφύλακα. Τα φαινόμενα είναι ανησυχητικά και δεν επιτρέπουν αφωνίες. Απαιτούν εγρήγορση των δημοκρατικών δυνάμεων με πρώτη απ΄ όλες την Αριστερά που οφείλει να διαμορφώσει ένα ισχυρό μέτωπο ιδεολογικής ακύρωσης της βίας.

Δεν αποκρούεται η βία μόνο με την πρακτορολογία, ούτε μόνο με τις κοινωνιολογικές αναλύσεις για τα αίτια που την προκαλούν. Ο ΣΥΝ, η Αριστερά του δημοκρατικού δρόμου, οφείλει να έχει πάντα στη βάση της σκέψης και των επιλογών του την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της ομαλότητας. Την καταδίκη της βίας, απ΄ όπου κι αν προέρχεται. Ο ΣΥΝ οφείλει να διαχωρίζει απολύτως και πάντα το κίνημα των νέων από τις εφόδους του “επαναστατικού” βανδαλισμού.

Στα πρόσφατα γεγονότα το κόμμα μου δεν έκανε έγκαιρα και με σαφήνεια αυτόν τον διαχωρισμό και με αστοχίες και λάθη διευκόλυνε την άδικη συκοφαντική επίθεση που δέχθηκε στη συνέχεια. Ο ΣΥΝ το επόμενο διάστημα πρέπει να μιλήσει ξανά αριστερά και ανανεωτικά. Να αναβαπτιστεί στις αρχές που τον γέννησαν, να μείνει σταθερός εν όψει ευρωεκλογών στην αριστερή ευρωπαϊκή του κατεύθυνση, να απομακρυνθεί από πολιτικές μονομέρειες και να αλλάξει ατζέντα. Να ασχοληθεί και πάλι με τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, το μεροκάματο, την ανεργία, την Παιδεία, την Υγεία, το περιβάλλον».

Θέμα

Διαδηλώσεις- Βία

Σύνολο καταγραφών: 102

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι