Κουκούλες και δικαιώματα

Φώτης Κουβέλης, www.protagon.gr, 10/05/2010

Η ανθρώπινη ζωή είναι αναπαλλοτρίωτη αξία. Η βία είναι εχθρός του δημοκρατικού κινήματος των πολιτών, προσβάλλει, αντιστρατεύεται τη ζωή, τροφοδοτεί συντηρητικά αντανακλαστικά και τεμαχίζει την κοινωνική συνοχή. Οι χιλιάδες των πολιτών που κατέβηκαν στους δρόμους, διαδήλωσαν για τη ζωή, για την αξιοπρέπεια αυτής της ζωής, για τα κοινωνικά τους δικαιώματα. Είναι δημοκρατικό καθήκον σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες για τη χώρα και το λαό μας, να οικοδομείται η πιο πλατιά λαϊκή ενότητα σε αγώνες για τα δίκαια των εργαζομένων και της κοινωνίας. Η απερίφραστη καταδίκη της βίας είναι η ελάχιστη υποχρέωση κάθε δημοκρατικού πολίτη.

Η συλλογική συνείδηση εναντίον της βίας είναι η δύναμη που ακυρώνει τις ιδεολογικές επιφάσεις όλων εκείνων, που κρυμμένοι πίσω από τις κουκούλες και το σκοτάδι, τις επικαλούνται για να δικαιολογήσουν τις εγκληματικές τους πράξεις. Αυτή η συλλογική συνείδηση πρέπει όχι μόνο να δημιουργηθεί αλλά κυρίως να εκφραστεί και να ορθωθεί αποφασιστικά ως κίνημα αντίστασης στη βία.

Ο θύμος και η αγανάκτηση που κινητοποιεί τους πολίτες εναντίον των μονόπλευρων και χωρίς αναπτυξιακή προοπτική δημοσιονομικών μέτρων, των δυσβάστακτων βαρών, της αποσάθρωσης των κοινωνικών δικαιωμάτων και της πολιτικής που τα γέννησε, δεν παρέχουν σε κανέναν το δικαίωμα να αφαιρεί ζωές, να καταστρέφει και να σπιλώνει, με αυτονόητες τις συνέπειες στο δημοκρατικό κοινωνικό κίνημα που πρέπει να γίνει ουσιαστική δύναμη αλλαγής.

Θέμα

Διαδηλώσεις- Βία

Σύνολο καταγραφών: 102

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι