Ομιλία του Γ. Μπαλάφας στην συγκέντρωση της ανανεωτικής πτέρυγας του ΣΥΝ

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ, Ανανεωτική πορεία ή αναδίπλωση;

Γιάννης Μπαλάφας, 06/03/2007

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Επιτρέψτε μου να εκφράσω τη χαρά μου. Να ευχαριστήσω εσάς, όλες κα όλους, που ανταποκριθήκατε σήμερα στην πρόσκληση της ανανεωτικής πτέρυγας του ΣΥΝ.

Που είστε σήμερα εδώ, που δίνετε το «παρών», όπως και χθες όπως και αύριο.

Σύντροφοι και συντρόφισσες, φίλοι και φίλες,

Παλαιότεροι της υπόθεσης της ανανεωτικής Αριστεράς.

Σύντροφοι νεώτεροι, σύντροφοι νεότατοι.

Να’ μαστε, λοιπόν, πάλι εδώ.

Μπροστά στο Διαρκές Συνέδριο, μπροστά στις βουλευτικές εκλογές. Πιό ώριμοι. Με θέσεις σαφείς. Συνδιαμορφώνοντας κα προβάλλοντας την ταυτότητά μας. Αυτήν της ανανεωτικής πτέρυγας του ΣΥΝ.

Για την υπεράσπιση. Για την προβολή. Για την ενίσχυση των ανανεωτικών ιδεών, της ανανεωτικής Αριστεράς. της Αριστεράς της διαρκούς ανανέωσης.

Συζητάμε σήμερα για τις βουλευτικές εκλογές, για την εκλογική τακτική του κόμματος, για την πολιτική συμμαχιών.

Μέσα από όλα αυτά, όμως, προβάλλει , για άλλη μια φορά, ακόμη πιο έντονο το ερώτημα.

Που πάμε; Που πάει ο ΣΥΝ; Τι κάνουμε ;

Η σημερινή δημόσια συγκέντρωση μας [είναι η συνέχεια της κοινής στάσης μας στην τελευταία ΚΠΕ και της κοινής ανακοίνωσης που δώσαμε στη δημοσιότητα (10) στελέχη της ανανεωτικής πτέρυγας].

Είναι έκφραση της ανησυχίας μας για την πορεία του ΣΥΝ. Της αντίθεσής μας στις προσπάθειες αλλοίωσης βασικών χαρακτηριστικών του.

Είναι ταυτόχρονα έκφραση της θέλησής μας, της απόφασής μας, να υπερασπιστούμε μέσα στον ΣΥΝ, συνολικά στην κοινωνία, τις αξίες και την πολιτική μακρόχρονων και σημερινών προσπαθειών της ανανεωτικής Αριστεράς.

Απαντάμε λοιπόν ΟΧΙ στην αναδίπλωση του ΣΥΝ.

Απαντάμε ΝΑΙ στην ανανεωτική πορεία του ΣΥΝ ΝΑΙ στις ανανεωτικές ιδέες

ΝΑΙ στην ανανεωτική Αριστερά.

Για την Αριστερά και την ανανέωση και τώρα και πάντα!

Αγαπητές συντρόφισσες και σύντροφοι,

Η συγκέντρωσή μας, ο προβληματισμός και οι συζητήσεις μας, γίνονται σε μια φορτισμένη πολιτικά περίοδο.

Η χώρα βρίσκεται ήδη σε προεκλογική τροχιά. Η κυβέρνηση, συνεπής στο χαρακτήρα της και στο πρόγραμμά της, κινείται και θα κινείται εφαρμόζοντας με εντατικούς ρυθμούς τις νεοφιλελεύθερης κατεύθυνσης πολιτικές της, με ταυτόχρονες μεγάλες δόσεις προεκλογικής ρουσφετολογίας.

Το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να εμφανιστεί ως αποτελεσματική αξιωματική αντιπολίτευση. Χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία μέχρι σήμερα. [Είναι εμφανείς στο εσωτερικό του, οι αποκλίσεις στρατηγικής].

Είναι έκδηλη η αδυναμία του να αρθρώσει έμπρακτα ένα εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο απέναντι στη ΝΔ].

[Η εικόνα για τα δύο μεγάλα κόμματα συμπληρώνεται από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων. Ο δικομματισμός, αθροιστικά, καταγράφεται σε πολύ υψηλά επίπεδα και υπάρχει σαφές προβάδισμα της ΝΔ].

Οι δημοσκοπήσεις, όμως, καταγράφουν διαχρονικά και έντονη δυσαρέσκεια στις κυβερνητικές πολιτικές που δεν την εισπράττει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Εδώ αναδεικνύεται το μεγάλο πρόβλημα για την Αριστερά, ιδιαίτερα για το Συνασπισμό.

Ο ΣΥΝ δεν επωφελείται από αυτή την διάχυτη δυσαρέσκεια. Σε μια συγκυρία που αντικειμενικά είναι, θα μπορούσε να είναι, ευνοϊκή για το κόμμα μας.

Η απάντηση σε αυτό το κρίσιμο ερώτημα είναι ότι ο ΣΥΝ δεν είναι πολιτικά ελκυστικός. Ιδιαίτερα στα τμήματα εκείνα των πολιτών και της νεολαίας που αντικειμενικά αποτελούν την προνομιακή πολιτική και εκλογική του βάση και πρώτα απ΄όλα στον κόσμο της ανανεωτικής Αριστεράς.

Η συνολική πολιτική του ΣΥΝ, η συνολική εικόνα του, τα τελευταία χρόνια, εκπέμπει λαϊκισμό και ένα ιδιότυπο σεχταρισμό. Δεν πείθει ότι ενδιαφέρεται να αντιμετωπιστούν σήμερα τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών.

Δυστυχώς, στο άγονο δίπολο δεξιά (ή δικομματική) διεκπεραίωση από τη μια πλευρά και στείρα (αριστερή) καταγγελία από την άλλη, κατέχει σταθερά θέση στον δεύτερο πόλο.

Ας δούμε τη στάση του στα θέματα της παιδείας, που βρίσκονται σε έξαρση. Ο ΣΥΝ καταγράφεται στις δυνάμεις του «όχι σε όλα». [Αντιμετωπίζει καχύποπτα και αρνητικά προσπάθειες υπέρβασης του παραπάνω άγονου δίπολου και προτάσεις σε αριστερή ανανεωτική λογική].

Ακόμα και στην αντιμετώπιση των φαινομένων βίας, της παρατηρούμενης κλιμάκωσης της βίας, δεν είναι από πλευράς ΣΥΝ άμεση και απόλυτα καταδικαστική η θέση του, προς κάθε κατεύθυνση, και για το ρόλο της αστυνομίας και για τους κουκουλοφόρους κα μολοτοφόρους, όπως αναμένει ο κόσμος από ένα φορέα της σύγχρονης, δημοκρατικής Αριστεράς. [Για να μη θυμηθούμε την αρνητική στάση της ηγεσίας του ΣΥΝ στις προσπάθειες που κάνουν οι σ. μας στην Ιταλία- ιδιαίτερα ο σ. Bertinoti της Επανίδρυσης κ.α.- για στήριξη του εγχειρήματος της διακυβέρνησης κεντρώων και αριστερών δυνάμεων υπό τον Πρόντι].

Υπάρχει μεγάλος κατάλογος. Δεν προτίθεμαι να συνεχίσω.

Ένα είναι βέβαιο. Ότι όλα τα παραπάνω αρνητικά φαινόμενα τα οξύνει η υπόθεση ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκεται στο επίκεντρο σ’αυτή τη φάση.

Αγαπητοί σ. και σ/σες,

Η υπόθεση ΣΥΡΙΖΑ έχει την προϊστορία της. [Ξεκίνησε από το 2003-2004, όταν επιχειρήθηκε, στο κόμμα μας, να απαξιωθεί η ανανεωτική του παράδοση και η προβολή της στο «σήμερα», για να αναδειχθεί η «ριζοσπαστική» Αριστερά και η ενότητά της.

Τα αποτελέσματα των εκλογών του 2004 δεν δικαίωσαν την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολούθησε η αρνητική εμπειρία των ευρωεκλογών, η τρίχρονη σχετική αδράνεια του ΣΥΡΙΖΑ, η μεσοβέζικη έως αρνητική στάση του ΣΥΡΙΖΑ ως προς τον «ΣΥΝ», στις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές του 2006. Και φτάνουμε στο σήμερα…].

Η προσπάθεια από πλευράς σημερινής ηγεσίας του Κόμματος να αναζωογονηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, με κάθε τρόπο , μπροστά στα βουλευτικές εκλογές, λειτούργησε σαν καταλύτης για να ξεσπάσει η κρίση που υπέβοσκε όλο το προηγούμενο διάστημα.

Ήταν εύλογες και αναμενόμενες ο αντιδράσεις από μεγάλο τμήμα του κόμματος. Αντιδράσεις και για την ουσία, αλλά και για την εντελώς αντιδημοκρατική διαχείριση από πλευράς πλειοψηφίας, που άφησε σκόπιμα εκτός οποιαδήποτε συμμετοχής τις κομματικές οργανώσεις και τα κομματικά μέλη. [ Το μεγάλο αυτό δημοκρατικό έλλειμμα φαίνεται και στον τρόπο οργάνωσης του διαρκούς συνεδρίου και των υποτίθεται προσυνεδριακών συνελεύσεων και συσκέψεων].

Το σημαντικό είναι ότι γύρω από την πρόταση για «ΣΥΡΙΖΑ» διατυπώθηκαν ξεκάθαρα οι δύο διαφορετικές αντιλήψεις μέσα στο κόμμα, που μπορούν να συνοψιστούν στο πραγματικό δίλημμα:

ΣΥΡΙΖΑ+ συντηρητική αναδίπλωση

ή

ανανεωτική πορεία + ανανεωτική Αριστερά

Η συζήτηση άρχισε – και σωστά – να περιστρέφεται γύρω από αυτό το αυθεντικό δίλημμα, γιατί εμποδίσαμε, με τη συνολική στάση μας, την πλειοψηφία να ξαναζεστάνει το ψευτοδίλημμα «Αριστερά ή Κεντροαριστερά».

Κι αυτό σίγουρα πιστώνεται σε όλους μας.

Η αντιπαράθεση, επομένως, η αντίθεση, είναι απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ ως «πακέτο», ως μια συνολική αντίληψη για την Αριστερά , την στρατηγική και την τακτική της. Εδώ δεν πρόκειται για μια απλή εκλογική συνεργασία, είτε ομολογείται είτε όχι.

Η ουσία είναι ότι βρίσκεται σε εξέλιξη, με κύριο όχημα την επιλογή ΣΥΡΙΖΑ, μια αλλοίωση της ίδιας της φυσιογνωμίας του κόμματος, ως του κύριου φορέα της ανανεωτικής Αριστεράς στη χώρα μας. Επιχειρείται μια σταδιακή μετάλλαξη. Ή αν θέλετε ένας «μετασχηματισμός» (σύμφωνα με τον ίδιο τον πρόεδρο του κόμματος).

[Είναι χαρακτηριστικό το επιχείρημα με το οποίο επιδιώκουν να νομιμοποιήσουν (οι πιο ειλικρινείς από την σημερινή πλειοψηφία) την αλλοίωση. Λένε : «Αφού έχει αλλάξει πλέον η βάση του ΣΥΝ» (εννοούν ότι οι ανανεωτικοί έχουν εγκαταλείψει το κόμμα), «οφείλουμε» λένε, «να αντιστοιχηθούμε». Αυτό σημαίνει να αλλάξει το συνολικό στίγμα του κόμματος, η στρατηγική, οι θέσεις , τα πρόσωπα, κ.λπ].

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Το τι σημαίνει πακέτο ΣΥΡΙΖΑ και μετάλλαξη του κόμματος αποκαλύπτεται ανάγλυφα στη «Διακήρυξη» της πολιτικής συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία ένα μεγάλο τμήμα του κόμματος δεν αναγνωρίζει τον εαυτό του.

Στη «Διακήρυξη»:

 - Ο αριστερός ευρωπαϊσμός δίνει τη θέση του στον αντιευρωπαϊσμό. Η Ε.Ε. αναγορεύεται σε κεντρικό αντίπαλο του κινήματος.

- Το αυτονόητο ενδιαφέρον όλων των ανανεωτικών εγχειρημάτων για το πώς «διευθύνεται» η κοινωνία, το πρόβλημα δηλαδή της διακυβέρνησης, θεωρείται «κυβερνητισμός» και εξοβελίζεται. Παράλληλα, απορρίπτονται συλλήβδην, σήμερα αύριο και στο μέλλον, όλες οι εμπειρίες συνεργασιών με τη σοσιαλδημοκρατία και όλες οι εμπειρίες διακυβέρνησης, ακόμα και των κομμάτων που συνεργαζόμαστε στο Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Επανίδρυση, Ιταλοί κομμουνιστές, Ενωμένη Αριστερά Ισπανίας, Γερμανικό PDS , ΓΚΚ όλοι είναι ύποπτοι σύμφωνα με το αριστερόμετρο του ΣΥΡΙΖΑ.

- Δεν υπάρχει μέτωπο στο δογματισμό και στο σημερινό ΚΚΕ.

- Η ελευθερία και η δημοκρατία, ως αξίες καθαυτές, απουσιάζουν από τη διακήρυξη, ιδιαίτερα στο χαρακτηρισμό του σοσιαλισμού που προσβλέπουμε.

Αντίθετα, αυτός ο σοσιαλισμός στριμώχνεται, ως παράδοση και προοπτική, στο σοβιετικό , τριτοδιεθνιστικό κομμουνιστικό μοντέλο. Αυτό για το οποίο ο Μπερλιγκουέρ έλεγε από το 1983 ότι εξάντλησε την προωθητική του δύναμη].

Δεν είναι υπερβολή να λεχθεί ότι πολλά από όσα καταγράφονται στη διακήρυξη, σε συνδυασμό με άρθρα , θέσεις και συγκεκριμένες πρακτικές που εκπορεύονται από τη λογική- ΣΥΡΙΖΑ, συνιστούν μια πολιτισμική μετατόπιση από διαχρονικές αξίες της νεωτερικότητας και της σύγχρονης δημοκρατικής Αριστεράς.

Αναφερόμαστε στην ελευθερία, στη δημοκρατία, στον κοινοβουλευτικό πλουραλισμό, στο ρόλο των κομμάτων, στην αποφυγή της βίας.

[Έχει, τέλος, σημασία να τονίσουμε ότι όλα αυτά αντίκεινται στα ιδρυτικά κείμενα του ΣΥΝ, στο καταστατικό του, στο προγραμματικό του συνεδριο (2003), ακόμα και σε κατευθύνσεις του τελευταίου συνεδρίου του κόμματος].

Σύντροφοι και συντρόφισσες,

Ας επανέλθουμε στην προοπτική που επιφυλάσσουν στο κόμμα οι υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα κεντρικών στελεχών της σημερινής ηγεσίας του ΣΥΝ «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το πρώτη αποφασιστικό βήμα για τη μεγάλη Αριστερά μαζί με το ΚΚΕ!!!).

Υπάρχει όμως και δεύτερη προοπτική, αυτή που μέσω του ΣΥΡΙΖΑ προσβλέπει στη συγκρότηση του χώρου του κινηματικού ριζοσπαστισμού που θα υπηρετεί σταθερά την άποψη ότι η Αριστερά οφείλει να μένει μακριά από την οποιαδήποτε επαφή με την εξουσία, αφού «η συμβολή των αριστερών ιδεών και προτάσεων σε κυβερνητικό επίπεδο είναι προφανώς καμένη από χέρι…», όπως επισημαίνει αρθρογράφος της ΑΥΓΗΣ την 18-2-2007.

Με όλα τα παραπάνω είναι προφανής η επιδίωξη μέσα από το πακέτο ΣΥΡΙΖΑ, ανεξάρτητα αποχρώσεων, ενδοιασμών, και ενδιάμεσων βημάτων, για μια Αριστερά που θα αποτελεί μείγμα τριτοδιεθνιστικών κομμουνιστικών αντιλήψεων και ενός « κινηματισμού» αντικοινοβουλευτικού και εν πολλοίς αντικομματικού.

Αν οι επιδιώξεις αυτές πραγματοποιηθούν αυτό θα είναι το τέλος του ΣΥΝ , θα είναι ένα καίριο πλήγμα στην ανανεωτική Αριστερά.

Αγαπητοί σ. και σ.

Αν στην επιχειρούμενη «μετάλλαξη» της φυσιογνωμίας, αθροίσουμε τα περιεχόμενα της διακήρυξης και συνυπολογίσουμε ότι επιδιώκεται ο παραμερισμός ιστορικών (κοινοβουλευτικών) στελεχών του κόμματος και της ανανεωτικής Αριστεράς για τις ανάγκες της συμμαχίας ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε το προωθούμενο από τη σημερινή ηγεσία πακέτο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτό το πακέτο είμαστε απόλυτα αντίθετοι συνολικά. Πολιτικά, στρατηγικά και εκλογικά.

Αγαπητοί σ. και σ.,

Πάνω σ’αυτήν την πλήρη αντίθεση με το πακέτο ΣΥΡΙΖΑ συγκροτήθηκε η Ανανεωτική Πτέρυγα του κόμματος.

Πρόκειται όμως, για μια δημιουργική, μια προωθητική , μια θετική αντίθεση, που χαρακτηρίζει την Ανανεωτική Πτέρυγα.

Η Ανανεωτική Πτέρυγα συμπυκνώνει προσπάθειες χρόνων ενάντια στην περιθωριοποίηση και για την ενίσχυση των αριστερών ανανεωτικών ιδεών στο κόμμα μας. Στόχος μας είναι να υπερασπίσουμε όσα συνθέτουν τη σύγχρονη ανανεωτική Αριστερά, την αριστερά της διαρκούς ανανέωσης. Γιατί η ανανέωση είναι ένα σταθερό, διαχρονικό χαρακτηριστικό, σύμφυτο με την Αριστερά, ή τουλάχιστον με μια συγκεκριμένη εκδοχή της Αριστεράς.

Η Ανανεωτική Πτέρυγα υπερασπίζεται την ιστορικότητα της ανανεωτικής Αριστεράς, το παρόν και το μέλλον της.

Στην παρούσα συγκυρία. Και αύριο, γιατί θα χρειαστεί. Χωρίς καταστροφολογία. Χωρίς απολίτικες οξύνσεις. Είμαστε ανυποχώρητοι αλλά και ανοιχτοί σε προωθητικές συνθέσεις.

Έτσι συγκροτούμε την ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ της Ανανεωτικής Πτέρυγας του ΣΥΝ.

Με σαφή, ΔΙΑΚΡΙΤΗ πολιτική παρουσία κα λειτουργία. Με θέσεις στα κρίσιμα διακυβεύματα. Σε καθημερινή βάση.

Ως προς την εκλογική τακτική η Ανανεωτική Πτέρυγα , έχει σαφή και συνεπή με τα παραπάνω θέση:

Δεν συμφωνούμε με την κάθοδο του κόμματος στις εκλογές με το σχήμα ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θεωρούμε επίσης ότι είναι δυνατή συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ , στις παρούσες συνθήκες (όπως διατείνονται λανθασμένα, ορισμένοι σύντροφοι).

Δεν μένουμε όμως μόνο στην αντίθεση.

Προτείνουμε:

Την εκλογική κάθοδο του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ με πραγματικά αμφίπλευρες συνεργασίες. Και προς ορισμένες δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς, αλλά και προς δυνάμεις της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας και της οικολογίας, τις οποίες δυνάμεις ο μονόπλευρος προσανατολισμός στο ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά τις αποκλείει.

[Καθοριστική σημασία στο εκλογικό σχήμα που προτείνουμε έχει να αποτυπώνονται, ως πολιτικός προσανατολισμός, τα χαρακτηριστικά μιας σύγχρονης ανοιχτής δημοκρατικής Αριστεράς και να συνδιαμορφωθεί ένα προωθητικό εκλογικό πρόγραμμα].

[Αυτή είναι η πρόταση που καταθέσαμε στην ΚΠΕ. Αυτήν θα υποστηρίξουμε στις συνελεύσεις και τις συσκέψεις και στο ίδιο το Διαρκές Συνέδριο στις 17 και 18 Μάρτη, στο οποίο όλοι και όλες- αντιπρόσωποι- πρέπει να είμαστε παρόντες.

Η πρότασή μας συμπληρώνεται με τις κεντρικές πολιτικές – προγραμματικές προτεραιότητες για τη χώρα και τους πολίτες και ακόμα αυτήν την πρόταση κάνουμε γνωστή και στην ευρύτερο χώρο και στην κοινωνία συνολικά.

Η εκλογική πρότασή μας, οι θέσεις μας, η συνολική αντίληψή μας, θέτουν στην πραγματική τους βάση τα διλήμματα στο κόμμα μας, απορρίπτοντας τα ψευτοδιλήμματα «Αριστερά ή κεντροαριστερά» και «ΠΑΣΟΚ- αντιΠΑΣΟΚ» που προβάλλονται προσχηματικά.

Η εκλογική πρόταση μας, οι θέσεις και η συνολική αντίληψή μας δεν συνιστούν απειλή ή εκβιασμό προς καμία κατεύθυνση. Δεν τίθενται σε διαπραγμάτευση. Δεν αποτελούν όρους. Προβάλλονται τεκμηριωμένα, αποφασιστικά και υπεύθυνα. Η σημερινή ηγεσία καλείται να αναλογισθεί τις ευθύνες της απέναντι στο κόμμα ως σύνολο και να πράξει ανάλογα.

Σύντροφοι και συντρόφισσες,

Η Ανανεωτική Πτέρυγα του ΣΥΝ ξεκινά και κάνει αισθητή δημόσια τη διακριτή παρουσία της.

Τη διαφοροποίησή της από την πλειοψηφία. Τις θετικές της προτάσεις. Όπου το κρίνει σκόπιμο.

[Και επίσης έρχεται σε επαφή με συλλογικότητες και συσπειρώσεις που ενστερνίζονται αριστερές ανανεωτικές ιδέες. Επικοινωνεί ακόμα και με τους συντρόφους του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς].

Η Ανανεωτική Πτέρυγα δεν νοιώθει «στριμωγμένη» στο κόμμα της. Δεν πρόκειται να εξαφανιστεί ή να εξωθηθεί σε κατευθύνσεις που δεν επιλέγει.

Πριν και μετά το Διαρκές Συνέδριο είμαστε παρόντες. Συνεχίζουμε στις ίδιες κατευθύνσεις.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Υπάρχουν στον ορίζοντα οι βουλευτικές εκλογές.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρξει χειροτέρευση της ήδη προβληματικής κατάστασης.

Είναι κατανοητό ότι δεν είμαστε δεδομένοι σε οποιαδήποτε εξέλιξη. Αν για παράδειγμα εκδηλωθούν αυθαίρετες πρωτοβουλίες που ξεπερνούν ορισμένα όρια, πράγμα που απευχόμαστε.

Είναι όμως εντελώς σαφές ότι δική μας θέση και δική μας πρόθεση είναι να δώσουμε την εκλογική μάχη. Εντάσσοντας τις προσπάθειές μας στη γενικότερη διάκριση «ανανέωσης–αναδίπλωση» που εκδηλώνεται και μέσα στην Αριστερά.

Στην εκλογική μάχη θα δώσουμε τις δυνάμεις μας για την ενίσχυση του κόμματος μας.

Αλλά και για ενισχυμένη ανανεωτική παρουσία στο πολιτικό και το κοινοβουλευτικό επίπεδο.

Αγαπητοί σ. και σ.,

Είναι γεγονός ότι το κλίμα στον ΣΥΝ είναι ιδιαίτερα συγκρουσιακό. Τολμώ να πω ότι αυτό τείνει να γίνει κανόνας. Στο κόμμα υπάρχει μια αναγκαία αλλά πολύ προβληματική συγκατοίκηση.

Μας ικανοποιεί αυτή η κατάσταση; Όχι, φυσικά. Γιατί εμείς πονάμε τον ΣΥΝ, θέλουμε τον ΣΥΝ.

Γι’ αυτό ψάχνουμε λύσεις.

Αναζητώντας τα αίτια για την κατάσταση αυτή, πέρα αυτών καθαυτών των πολιτικών, έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το κύριο «οργανωτικό¨(ας πούμε ) πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι δεν λειτουργεί στο κόμμα η καταστατική δέσμευση της «ενότητας στη διαφορετικότητα». Επικρατεί η λογική της επικράτησης των μεν πάνω στους δε, πρακτικά της πλειοψηφίας στη μειοψηφία. Έχει εγκαταλειφθεί η αντίληψη για «προωθητικές συνθέσεις».

Κατά τη γνώμη μας αυτή η κατάσταση πρέπει και μπορεί να αλλάξει. Όχι πια μόνο με ευχές και εκκλήσεις για διαμόρφωση μιας άλλης κουλτούρας. Απαιτούνται μέτρα και ρυθμίσεις.

Η ανανεωτική πτέρυγα διατυπώνει σήμερα, υπεύθυνα τις προϋποθέσεις και την πρότασή της, με βασικό παραλήπτη τα κομματικά μέλη, αλλά και τους συντρόφους της πλειοψηφίας / ηγεσίας.

Προϋπόθεση 1η:

Οφείλουμε όλοι να κατανοήσουμε ότι ο ΣΥΝ, ως ένα εγχείρημα αριστερής κομματικής συλλογικότητας στα τέλη του 20 ου και στις αρχές του 21 ου αιώνα, δεν είναι και δεν μπορεί να είναι το κλασσικό αριστερό κόμμα, όπως αυτά που διαμορφώθηκαν τον προηγούμενο αιώνα, με βασική οργανωτική αρχή, ομολογούμενη ή όχι, το δημοκρατικό συγκεντρωτισμό, στο όνομα των απαιτήσεων της επερχόμενης επανάστασης και στο όνομα της μιας και αντικειμενικής αλήθειας. Αυτή εξάλλου είναι η γενικότερη τάση σε όλη την Ευρώπη και γενικότερα. Δεν νοείται υποταγή της όποιας μειοψηφίας στην όποια πλειοψηφία.

Προϋπόθεση 2η:

Στο ΣΥΝ μας ενώνει και θα μας ενώνει ένα συνεκτικό σύνολο ιδεών, πολιτικών θέσεων και προγραμματικών προτάσεων και όχι κάποια ανύπαρκτη και μη επιθυμητή ιδεολογική ενότητα. Αυτή εξάλλου είναι η γενεσιουργός αιτία της διαμόρφωσης και συνύπαρξης μέσα στο ΣΥΝ τάσεων-ρευμάτων ιδεών, δύο βασικών (ίσως περισσότερων), με αναφορά στην παραδοσιακή, την ριζοσπαστική, την ανανεωτική ή άλλη ιδεολογική εκδοχή της Αριστεράς.

Η τρίτη είναι η βασική προϋπόθεση, για τη συνύπαρξη:

Να αναγνωρισθεί στην ουσία της η σημερινή πραγματικότητα στον ΣΥΝ. Να αναγνωρισθεί, δηλαδή, ότι στον ΣΥΝ υπάρχουν δύο βασικά ρεύματα ιδεών (αυτό της σημερινής πλειοψηφίας και αυτό που εκφράζει η Ανανεωτική Πτέρυγα). Δύο ρεύματα ιδεών που έχουν σημαντικές διαφορές, αλλά συνυπάρχουν, θέλουν να συνυπάρχουν.

Η Ανανεωτική Πτέρυγα προτείνει, για την υπέρβαση της προβληματικής σημερινής κατάστασης, να προωθηθούν και να κατοχυρωθούν και καταστατικά στην κομματική μας λειτουργία ορισμένοι νέοι, για τα ελληνικά δεδομένα, θεσμοί και διαδικασίες.

Καταθέτουμε δύο προτάσεις:

Η πρώτη είναι η εισαγωγή στη λειτουργία του κόμματος, για τις μείζονες αποφάσεις, του θεσμού της αυξημένης πλειοψηφίας. Στόχος της πρότασης είναι, εφόσον δεν θα υπάρχει η αυξημένη πλειοψηφία στη λήψη μιας απόφασης, να ενθαρρύνονται, να «υποχρεώνονται» (θα έλεγα) οι φορείς των εναλλακτικών και διαφορετικών προτάσεων να επιδιώξουν προωθητική σύνθεση, ώστε να διαμορφώνονται γι’αυτές τις μείζονες επιλογές (που δεν θα είναι πολλές, εξάλλου) μεγάλες πλειοψηφίες, αντί να αρκούμαστε σε ισχνές κα προβληματικές, πολλές φορές, πλειοψηφίες. Στην ακραία περίπτωση αδυναμίας για προωθητική σύνθεση να υπάρχει ρύθμιση – πρόβλεψη που εξασφαλίζει τον πλουραλισμό και την αποτελεσματικότητα.

Η δεύτερη πρόταση αφορά στη διαμόρφωση των πολιτικών συσχετισμών στο κόμμα, μέσα από τακτικά συνέδρια, στη βάση εναλλακτικών κατατεθειμένων κειμένων, που θα διαμορφώνουν ευνοϊκό κλίμα για διάλογο και υγιή πολιτικό ανταγωνισμό. Η καθολική ψηφοφορία των μελών στις οργανώσεις τους για τα κατατεθειμένα κείμενα θα καταγράφει αυθεντικά τον πολιτικό συσχετισμό για το επόμενο διάστημα, χωρίς συνεχείς τριβές και καταγραφές.

Αυτές είναι οι προτάσεις μας προς το κόμμα, την πλειοψηφία , τον ευρύτερο χώρο. Μαζί και με άλλες συμβολές φιλοδοξούν να ξεπεράσουν αγκυλώσεις και στερεότυπα. Για να επαναφέρουμε τον ουσιαστικό πολιτικό διάλογο στις οργανώσεις και στα όργανα, στη θέση άγονων και απολίτικων αντιπαραθέσεων.

Για να εκφράζονται, με το βάρος της η κάθε μια, όλες οι απόψεις, στις αποφάσεις και τις επιλογές του κόμματος.

Για ένα κόμμα πλουραλιστικό και δημοκρατικό.

Της σύνθεσης και της μέγιστης αποτελεσματικότητας.

Βούληση απαιτείται. Και τόλμη. Από όλους. Γιατί μας αφορά όλους και όλες στον ΣΥΝ. Αλλά και σαν Αριστερά γενικότερα.

Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες,

Φίλες και φίλοι,

Κάναμε τις εκτιμήσεις μας. Επισημάναμε κινδύνους. Υποδείξαμε δυνατότητες και διεξόδους.

Δεν γνωρίζουμε πόσο θα εισακουσθούμε. Εμείς το ευχόμαστε.

Σε κάθε πάντως περίπτωση ο κόσμος της ανανέωσης, μέσα κι έξω από τον ΣΥΝ, η Ανανεωτική Πτέρυγα του ΣΥΝ, θα συνεχίσουμε.

Γιατί η περιπέτεια της ανανεωτικής αριστεράς είναι διαρκής. Κι εμείς νοιώθουμε περηφάνεια γιατί ανήκουμε σ’αυτό το ανανεωτικό ρεύμα «που γεννήθηκε επώδυνα…και προχώρησε με σκληρές συγκρούσεις και αλλεπάλληλα κύματα για να διαμορφώσει τις αξίες και την πολιτική του ταυτότητα».

Θα υπερασπιστούμε και θα ενισχύσουμε, κάθε μέρα και στην προσεχή εκλογική αναμέτρηση την ανανεωτική. Τη δικιά μας Αριστερά.

Γιατί «…οι παλαιοί, οι νεώτεροι και οι νεότατοι της ανανεωτικής Αριστεράς έχουμε να ανανεώσουμε τη μεγάλη Υπόθεση και την μεγάλη Υπόσχεση.

Σας ευχαριστώ πολύ

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι