Θέμα: Ασφαλιστικό - Σελίδα: 1

Συντάξεις για θνητούς

Πλάτων Τήνιος, Τα Νέα, 24/09/2018

«Μακροπρόθεσμα είμαστε όλοι νεκροί» διαπίστωσε ο Τζον Μέιναρντ Κέινς το 1923. Αυτό επανέλαβε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για τις συντάξεις, μεταθέτοντας την προθεσμία νωρίτερα. Συνειδητοποίησε ότι οι συντάξεις απευθύνονται σε θνητούς, των οποίων η σύντομη παραμονή στον μάταιο τούτο κόσμο (υποθέτουμε η ματαιότης είναι βασικό συστατικό του Συνταξιοδοτικού της Ελλάδας) αποδεικνύεται η λύση στο αδιέξοδο και καθιστά την περικοπή που ψήφισε απλώς στυγνό δημοσιονομικό μέτρο.

Ατυχώς, ο υπουργός δεν προσέτρεξε στην πλήρη παραπομπή. «Αλλά αυτή η μακρά περίοδος παραπλανεί ως προς τα τρέχοντα

Τι να κάνουμε με τις παλιές συντάξεις;

Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή της Κυριακής, 02/09/2018

Κώστας Καλλίτσης
Κώστας Καλλίτσης
Κυβέρνηση και αντιπολίτευση συμφωνούν με τον σκληρό πυρήνα του νόμου Κατρούγκαλου, που συνίσταται στη δραστική μείωση των συντάξεων που παρέχονται μετά τα μέσα του 2016. Με αυτή τη μείωση συμφωνούν όλα τα κόμματα (πλην ΚΚΕ), αποτελεί το θεμέλιο όλων των επεξεργασιών τους, οι μεταρρυθμίσεις που προτείνουν στον νόμο δεν αγγίζουν αυτόν τον πυρήνα και σωστά αποφεύγουν να τον αγγίξουν. Αφενός, γιατί οι χαμηλοί μισθοί (της σημερινής εποχής) δεν μπορούν να υποστηρίξουν τις υψηλές συντάξεις (μιας άλλης εποχής). Αφετέρου, γιατί η συνταξιοδοτική δαπάνη είναι υψηλή, ίση με το 16,5% του ΑΕΠ, περίπου 4 μονάδες πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Κρίση, συνταξιοδοτικό και η επόμενη μέρα

Τάσος Γιαννίτσης, Μεταρρύθμιση, 03/12/2016

...Σήμερα, η πολιτική διαχείριση του ασφαλιστικού έχει κάνει την συμπλήρωση του ασφαλιστικού μας συστήματος με εναλλακτικά σχήματα αναπότρεπτη. Το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης πλεονεκτεί του κεφαλαιοποιητικού, όσο το Δημόσιο σέβεται τους ασφαλισμένους και τους κανόνες που το ίδιο έχει θεσπίσει

Τάσος Γιαννίτσης:Οι πέντε αρχές που πρέπει να διέπουν το ασφαλιστικό σύστημα

27/04/2016

Η Ομιλία του στη συνεδρίαση των Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων και οικονομικών της Βουλής εν όψει του Ασφαλιστικού

....Όλοι γνωρίζετε τη σχέση μου με το ασφαλιστικό, υποθέτω ότι προσκλήθηκα για να αναφερθώ σε ορισμένα κρίσιμα ζητήματα του ασφαλιστικού, που θεωρώ προσωπικά ότι είναι χρήσιμα να τεθούν υπόψη. Είναι προφανές ότι δεν εκπροσωπώ σωματείο, φορέα, κοινωνική οργάνωση ή ο,τιδήποτε.

Γρηγ. Ρουμπάνης:Ο ενταφιασμός δια του λεγόμενου ασφαλιστικού νομοσχεδίου – των ταμείων μας. ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ του από το ΔΣ του ΑΠΕ

22/04/2016

Την παραίτησή του από το Δ.Σ. του ΑΠΕ-ΜΠΕ υπέβαλε ο γνωστός δημοσιογράφος Γρηγόρης Ρουμπάνης, διαμαρτυρόμενος σε πολύ υψηλούς τόνους για το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που κατέθεσε η κυβέρνηση.

ΕΞΗΓΗΘΕΙΤΕ κ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΕ!

Το όριο 1300 Ευρώ προστασίας συντάξεων θα αφορά τελικά τις σημερινές ακαθάριστες αποδοχές ή τη ΒΑΣΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ;

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 11/03/2016

Δημήτρης Χατζησωκράτης
Δημήτρης Χατζησωκράτης

Μέχρι στιγμής όλες οι περικοπές συντάξεων από το 2010 και μετά, ανέτρεχαν στο ποσό της ΒΑΣΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ και από εκεί και πέρα έκαναν τις όποιες μειώσεις. Δηλαδή τόσο το Γενικό Λογιστήριο, όσο και οι κύριοι ασφαλιστικοί φορείς, ενώ στο επίπεδο της δημόσιας διακήρυξης για την ποσοστιαία περικοπή αναφέρονταν σε ένα κατώφλι, αυτοί ανέτρεχαν στην περίφημη βασική σύνταξη του 2010 και ξεκινούσαν από εκεί ενσωματώνοντας όλες τις περικοπές.

Πρέπει να εξηγηθεί ο κ. Κατρούγκαλος γιατί, με δοσμένο το γεγονός ότι οι συντάξεις από το 2010 έχουν μειωθεί λόγω μηνημονίων κατά 25%-35% ,έχει μεγάλη σημασία σε τι θα αναφέρεται το 1300. Αν δεν διευκρινισθεί απολύτως και «παίζεται», τότε οι συνταξιούχοι θα ακούν 1300 Ευρώ κατώφλι και αυτοί που λαμβάνουν, έστω ακαθάριστα 1299 Ευρώ, θα εφησυχάζουν ενώ στην πραγματικότητα θα πρέπει να … τρέμουν και όσοι παίρνουν ακαθάριστα 910 ευρώ ή στο χέρι 760!

Τα αδιέξοδα του ασφαλιστικού

Μάνος Ματσαγγάνης, Η Καθημερινή της Κυριακής, 06/03/2016

Η διαμάχη για το ασφαλιστικό επιβεβαιώνει για ακόμη μία φορά το γνωστό ρητό: «Οποιος σπέρνει ανέμους θερίζει θύελλες». Το αντιμνημονιακό μπλοκ είχε καθοριστική συμβολή, ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, στην παραλυτική αδυναμία της χώρας να συζητήσει ήρεμα (πόσο μάλλον να επιλύσει) ένα από τα προβλήματα που από τότε υπέσκαπταν την ευημερία της και την κοινωνική συνοχή της.

«Αγάπη μου, έσκισα το κοινωνικό συμβόλαιο»

Γιώργος Παγουλάτος, Η Καθημερινή της Κυριακής, 07/02/2016

...ο κρίσιμος παρονομαστής παραμένει η πραγματική οικονομία, η επιστροφή στην ανάκαμψη – ή μια περαιτέρω συρρίκνωση. Γι’ αυτό ακόμη και μια κακή συμφωνία για το ασφαλιστικό, που κλείνει εγκαίρως την αξιολόγηση, είναι καλύτερη από καμία συμφωνία, που θα έριχνε τη χώρα σε ένα νέο εφιαλτικό σπιράλ.

Nα μην πληρώσουν τα σπασμένα οι επόμενες γενιές

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Huffington Post, 03/02/2016

Η λύση δεν θα προέλθει μονόπαντα από την ανάπτυξη όπως «νεοφιλελεύθεροι και λαϊκιστές» ομονοούν. Εμείς προσθέτουμε μια ακόμη σημαντική παράμετρο στην ανάπτυξη. Η αύξηση της απασχόλησης, η πάταξη της εισφοροδιαφυγής, η ίδια η ανάπτυξη, αλλά και το πολύ ευρύτερο θέμα του συνδυασμού του αναδιανεμητικού με το κεφαλοποιητικό σύστημα αποτελούν πτυχές μιας συνολικής προοδευτικής πρότασης. Πρόταση που αφήνει παγερά αδιάφορο τόσο τον κ. Μητσοτάκη υπερασπιστή της σύγκρουσης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, αλλά και τον ριζοσπάστη κ. Τσίπρα που αν και «ριζοσπάστης» δεν θέλει καθόλου να σπάσει τα αυγά του ασφαλιστικού. Αν δεν σπάσουμε όμως τώρα τα αυγά που είναι οι κοινωνικές ανισότητές του συστήματος, δεν θα υπερβούμε την οικονομική και κοινωνική κρίση”.

Το κόμμα των μισθωτών

Ζώης Τσώλης, Το Βήμα της Κυριακής, 24/01/2016

930.000 εργαζόμενοι, οι περισσότεροι οικογενειάρχες, βρίσκονται στους δρόμους σε μπλόκα, διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας καθώς θίγονται από την επιλογή της κυβέρνησης να αυξήσει τις ασφαλιστικές εισφορές υπέρ των Ταμείων τους στο ύψος των εισφορών που καταβάλλουν εδώ και δεκαετίες οι μισθωτοί και οι εργοδότες τους στο ΙΚΑ.

Ασφαλιστικό, συνέχεια αντί μεταρρύθμισης

Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή της Κυριακής, 17/01/2016

Ολες οι ανεπτυγμένες χώρες μεταρρύθμισαν το ασφαλιστικό τους σύστημα τις τελευταίες δύο 10ετίες. Εμείς μένουμε στο μοντέλο του 1960, που αφενός δεν μπορεί να συντηρηθεί, αφετέρου αποτελεί ανάχωμα στην οικονομική μεγέθυνση – ανάλογο με το χρέος. Αλλά δεν ξεκινάμε ορθολογικά (πώς θα γίνει βιώσιμο και δικαιότερο το σύστημα), συνεχίζουμε πελατειακά: Πως δεν θα φανεί ότι κόβονται οι συντάξεις, έως το 2018.

Κατά μία ερμηνεία, έως ότου γίνουν οι επόμενες εθνικές εκλογές...

Αναζητώντας την αλήθεια για το Ασφαλιστικό

Μιχάλης Κυριακίδης, Μεταρρύθμιση, 09/01/2016

Τι τελικά σημαίνει η πρόταση του κ. Κατρούγκαλου και της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό; Θα έχουμε μειώσεις συντάξεων ή αυξήσεις; Θα υπάρξουν μειώσεις στις νέες συντάξεις, θα παραμείνουν οι ίδιες ή σε ορισμένες περιπτώσεις θα υπάρξουν μάλιστα και αυξήσεις, όπως διατείνεται η κυβέρνηση;
Σύνολο καταγραφών: 34

Θέμα

Ασφαλιστικό

Σύνολο καταγραφών: 34

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι